3 az 1-ben a mai ajánlatom ZENE és TÁNC. Budapesten a Jászsági Népi Együttes, a MÁV Szimfonikusok Bogányival és Pârissal hangversenyeznek és végül a Stardust musical.

 

3 az 1-ben a mai ajánlatom ZENE és TÁNC. Budapesten a Jászsági Népi Együttes, a MÁV Szimfonikusok Bogányival és Pârissal hangversenyeznek és végül a Stardust musical.

 

A tavaly 40. születésnapját ünneplő Jászság Népi Együttes ezúttal budapesti premierre készül. 2012. március 25-én, vasárnap délelőtt a Hagyományok Házában láthatják az érdeklődők a TISZTA SZÍVBŐL c. produkciót.

Az alkotóknak Pál István „Szalonna" és zenekara Örömzene lemezének sokszínű hangzásvilága adta az ötletet a műsor létrejöttéhez. A produkcióban hitelesen, őszintén, a maga szépségében jelenik meg a magyarok, románok, cigányok, székelyek, felső-tiszavidékiek, palócok, csángók táncai és zenéi a maguk sokszínűségében és szépségében.

A produkció nem más, mint egy különleges útkeresés zenében, táncban, mindennapi életünkben. Különös korkép és körkép: korunk, életünk, születés és ifjúság, legényélet és házasság, szerelem és elmúlás témái váltakoznak a darabban. A Jászság Népi Együttes és Pál István „Szalonna" előadása tiszta szívből jövő örömtánc, a Kárpát-medence színes, gazdag tánc- és zenekultúrájának egyvelege. Nemzedékeken átívelő élettapasztalat, a személyiségünket formáló hatások, örömeink és bánatunk, a zene és a tánc nyelvén kifejezve.
Rendező koreográfus: Szűcs Gábor
Alkotók, szakmai munkatársak: Busai Zsuzsanna, Busai Norbert, Dudásné Mosóczi Lívia, Dudás Dániel, Fundák Kristóf, Kádár Ignác, Kocsánné Kuli Orsolya, Kocsán László, Vajai Franciska.
Zenei szerkesztő: Pál István „Szalonna"

Belépő: 1.800 Ft

TISZTA SZÍVBŐL 

Előadja: Jászság Népi Együttes
Muzsikál: Pál István „Szalonna" és zenekara

Budapesti Premier előadás: 2012. március 25. vasárnap 19.00 óra
Hagyományok Háza, 1011 Budapest, Corvin tér 8.

 

A Francia Intézettel közös szervezésben, valamint a Palazzetto Bru Zane, a francia romantikus zene központja támogatásával valósul meg 2012. március 29-én a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertje Alain Pâris, francia karmester vezényletével.

Az 1947-ben született karmester tanára a híres Paul Paray volt. Alain Pâris vezető karmester volt a Toulouse-i Nemzeti Zenekarnál, majd a Strasbourgi Operaház zenei igazgatója lett. Március 29-i műsorát a francia zene legértékesebb és leismertebb darabjaiból állította össze:

Debussy: Kis Szvit

Saint-Saëns: II., g-moll zongoraverseny

Dukas: C-dúr szimfónia

Claude Debussy a francia zene legnagyobb alakja, fiatalon, 1889-ben komponálta Kis szvit című művét zongorára, amelyet később Henri Busser hangszerelt zenekarra. A négytételes mű (Csónakon, Díszmenet, Menüett, Balett) dallamaiban, harmóniáiban még teljesen a régi iskolát követi.

Camille Saint-Saëns leghíresebb művei a Sámson és Delila című opera és Az állatok farsangja című szvit. Öt zongoraversenye közül az 1868-ban komponált második, koncertünkön is hallható g-moll zongoraverseny lett a legkedveltebb.

Paul Dukas, Debussy kortársa és barátja volt, a párizsi Conservatoire zeneszerzés tanára. 1895- ben komponálta egyetlen szimfóniáját, amely a Cesar Franck híres d-moll szimfóniájához hasonlóan háromtételes, és a francia zenetörténet úgy tartja számon, mint az első művet, amelyben a modernizmus jelenik meg klasszikus formában.

Az est közreműködő szólistája Bogányi Gergely, korunk egyik legismertebb zongoraművésze, aki nemrégiben arra hívta fel magára a figyelmet, hogy két nap alatt eljátszotta Chopin valamennyi szólózongorára írt művét.

Erdélyi Miklós-bérlet

Vezényel: Alain Pâris

Közreműködik: Bogányi Gergely

Olasz Kultúrintézet

2012. március 29. csütörtök, 19:00

 

Több mint száz táncos akar bekerülni az év musical show-jába. Csak tizenketten léphetnek színpadra a szuperprodukcióban.

Több kritériumnak is megfelelő, profi művészeket kerestek a StarDust utolsó castingján. A hat női és hat férfi táncos Mahó Andrea, Szűcs Kinga, Csengeri Attila és Egyházi Géza mellett lép színpadra, hogy a világ legnagyobb musicalslágereire kidolgozott koreográfiákkal kápráztassák el a nézőket a május 18-i bemutatón. A válogatás nem volt egyszerű, hiszen több mint száz tehetség közül kellett választania a rendezőnek és a koreográfusnak. Végleges döntés a hét végére várható.

Mindenütt nyújtó és lazító gyakorlatokat végző, vagy éppen spárgázó táncosokat lehetett látni a napokban zajló válogatáson. Színházi és hip-hop táncosok, klasszikus balerinák illetve jazz balettosok – eltérő szakmai háttérrel rendelkező művészek jelentek meg a StarDust: A Musical Show táncos castingján. A résztvevők aránya 30-70% volt, a hölgyek javára.

„Sok válogatáson jártam már, de rég láttam ennyire erős mezőnyt. Hihetetlen, de mindenki nagyon jó volt, nagyszerű egyéniségek, karakteres táncosok jöttek el. A fiúk egységesebbek voltak, náluk egyszerűbben tudtam dönteni. A lányok tánctudásának széles skálája viszont nehezítette a helyzetet" – árulta el a produkció vezető koreográfusa, Király Béla, aki a jelentkezőknek húszas csoportokra bontva tanította be a koreográfiát.

Melyek a fő kritériumok? A táncosoknak amellett, hogy dekoratívnak kell lenniük, megfelelő dinamikával és remek művészi kifejező eszközökkel is kell rendelkezniük. N. Forgács Gábor rendező és a koreográfus döntését Szűcs Kinga, a produkció egyik szólóénekese segíti.

„Az összképet néztem egy-egy táncosnál, de figyeltem például arra, hogy magasságban mindannyian passzoljunk egymáshoz. Amikor csak tudtam, igyekeztem befolyásolni Bélát, de a döntő szót ő mondja majd ki" – mesélte nevetve a gyönyörű énekesnő.

Király Béla és N. Forgács Gábor még elemzik a felvételeket, hogy végül a legrátermettebb tizenkét táncossal dolgozhassanak együtt a nagyszabású show-ban.

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük