2022.05.20.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben

8 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57656"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/k_12.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="70" /></a></span>3 az 1-ben és benne a LOFFICE bronzérme, a Formatervezési Díjasok Hágai bemutatkozása és a Vajdaság Paganinije, Lajkó Félix a MÜPÁ-ban.</p> <p><strong> </strong>

3 az 1-ben és benne a LOFFICE bronzérme, a Formatervezési Díjasok Hágai bemutatkozása és a Vajdaság Paganinije, Lajkó Félix a MÜPÁ-ban.

 

3 az 1-ben és benne a LOFFICE bronzérme, a Formatervezési Díjasok Hágai bemutatkozása és a Vajdaság Paganinije, Lajkó Félix a MÜPÁ-ban.

 

A LOFFICE 2012-ben az "Év Legzöldebb Irodaháza" díj bronzérmét nyerte el.

Idén második alkalommal adták át az iroda.hu ingatlanpiaci portál által alapított, „Az Év Irodája" díjakat. A 2012-es verseny új kategóriájának számító „Az Év Legzöldebb Irodaháza" jelöltjei között hét irodaház szerepelt, melyek közül a szakmai zsűri értékelése és a beérkezett közönségszavazatok alapján a LOFFICE Coworking a megtisztelő harmadik helyen végzett.

Különösen nagy elismerés ez, tekintettel arra, hogy a Budapest szívében található coworking iroda olyan hatalmas irodakomplexumokkal állhatott közös dobogóra, mint amilyen az első helyezett Docler Irodaház vagy a második helyen végzett Officium. A szakmai zsűri által külön dícséretben részesített LOFFICE alapkoncepciójában valósítja meg a legfontosabb fenntarthatósági elveket. A Zeneakadémia 1905-ben épült kottanyomdájából átalakított hatszintes közösségi irodaház talajvizes hőszivattyú berendezéssel működik. Az épületben nincs káros-anyag kibocsátása, a hűtés és fűtés hőenergia felhasználásával történik, melyet a ház saját kútjaiból felszivattyúzott és veszteség nélkül visszapumpált talajvízből nyer. Az épület geo-áramot használ, energiaszükségletét a nagyfogyasztók által fel nem használt áramból nyeri. A biciklivel érkező, illetve a napjukat sportolással kezdő bérlők számára kerékpártárolók és zuhanyzók állnak rendelkezésre, akik között olyan sikeres cégek is megtalálhatók, mint az Artmagazin, a holland WVDV, a Loxone épületoptimalizálással foglalkozó csapat, a Jot Design építész stúdió, a Central European Wine Institute vagy az Artklikk.

A LOFFICE iroda zöld szemlélete az enteriőrök kialakításában is markáns szerephez jut, melyről a Szupernova Design Group – Szabó Gábor és Szkladányi György enteriőr designerek gondoskodnak. A tervezőpáros végezte a Paulay Ede utcai központi irodán kívül a Sas utcai LOFFICE Sas, a Király utcai LOFFICE Mini, a Rákóczi téri LOFFICE 8 és a Bécsben megnyílt LOFFICE Wien irodájának belsőépítészeti kialakítását is. Az enteriőrök egységes tulajdonsága az upcycling szellemiségében újrahasznosított faanyagok hatalmas íróasztalokként való felhasználása, az üveg-fa-beton anyagok kiegyensúlyozott fény és energiaközpontú használata, illetve a kortárs képzőművészet hangsúlyos jelenléte az irodák falán. A Paulay Ede utcai iroda például folyamatosan frissülő kiállítótérként ad otthont a LOFFICE Bring the Art Home elnevezésű művészeti menedzsment programjában résztvevő alkotók munkáinak.

www.azevirodaja.hu

www.loffice.hu

www.loffice.at

 

Megújul a Magyar Formatervezési Tanács, Hágában a Formatervezési Díjasok.

A nemzetgazdasági miniszter 2012. január 31-én nevezi ki a Magyar Formatervezési Tanács (MFT) új tagjait. A kinevezés három évre szól, a testület a hazai formakultúra fejlesztését, versenyképességének növelését tűzi ki célul. A Tanács – idei nemzetközi tevékenységének első lépéseként – mától közel egy hónapon át az Európai Szabadalmi Hivatal hágai épületében mutatja be a Magyar Formatervezési Díjas alkotásokat.

A tanácsadó testület tizenöt tagját dr. Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter nevezi ki három évre. A tagok kapcsolatot teremtenek az államigazgatás, a gazdasági szféra és a design szakma között.  A megújult Magyar Formatervezési Tanács küldetése változatlan; feladata a magyar nemzetgazdaság versenyképességének erősítése a formatervezés eszközeivel, a formatervezés értékteremtő képességének tudatosítása, valamint hagyományainak és új eredményeinek népszerűsítése.

Célja, hogy létrehozzon egy átfogó stratégiai munkaprogramot, amelyben összehangolja a gazdaságpolitikai, innovációs, környezetpolitikai és oktatási célokat a formakultúra fejlesztésével. A tagok figyelemmel kísérik és értékelik a hazai formatervezés helyzetének alakulását és ennek alapján javaslatokat dolgoznak ki a fejlesztésére irányuló kormányzati stratégiára.

Az MFT több nemzetközi szervezet tagja: ICSID (Ipari Formatervezési Társaságok nemzetközi Tanácsa), BEDA (Európai Designszövetségek Irodája) rajtuk keresztül képviseli Magyarországot a külföldi szakmai közéletben. Nemzetközi tevékenységének újabb eredményeként, a Magyar Formatervezési Díjas alkotásokból nyílik kiállítás Hágában, az Európai Szabadalmi Hivatal épületében. A tárlat az elmúlt tizenegy év díjazottjainak eredményeit vonultatja fel. Így a január 30-án megnyílt kiállítás – a sikeres delfti szereplés után most újra – nemzetközi közönség előtt mérettetik meg. A tárlat megnyitóján köszöntőt mondott Benoît Battistelli, az Európai Szabadalmi Hivatal elnöke, és dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a Magyar Formatervezési Tanács elnöke, egyben az Európai Szabadalmi Szervezet igazgatótanácsának elnökhelyettese. A kiállítást jelenlétével megtisztelte Sümeghy Gyula hágai magyar nagykövet.

A legrangosabb hazai designelismerésnek számító Magyar Formatervezési Díjra idén is lehet pályázni; ezt a MFT tavasszal hirdeti meg termék-, terv-, vizuális kommunikáció és diák kategóriában.

A megújult Magyar Formatervezési Tanács elnöke dr. Bendzsel Miklós, tagjai pedig:

dr. Bauer András tanszékvezető, egyetemi docens, Gazdálkodástudományi Kar, Budapesti Corvinus Egyetem

Cosovan Attila tervezőművész, ügyvezető igazgató, Co&Co Communication Kft.

Fodor Lóránt DLA formatervező, egyetemi docens, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Gulyás Gábor ügyvezető igazgató, Műcsarnok Nonprofit Kft.

Halasi Mária Rita esztéta, galériaigazgató, Ponton Galéria

Hammerstein Judit helyettes államtitkár, Nemzeti Erőforrás Minisztérium, Kultúráért Felelős Államtitkárság

dr. Hatos Pál főigazgató, Balassi Intézet

Dr. Kardon Béla főosztályvezető, Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály Oktatásért Felelős Államtitkárság

Kopek Gábor DLA egyetemi tanár, rektor, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

dr. Nikodémus Antal Főosztályvezető, Innovációs Főosztály, Nemzetgazdasági Minisztérium

hab. Orosz István DLA Munkácsy-díjas grafikusművész, Érdemes művész, grafikus, rajzfilmrendező, egyetemi tanár, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Nyugat-magyarországi Egyetem

dr. Simon Attila vezérigazgató, Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt

dr. Takács Imre főigazgató, Iparművészeti Múzeum

Várhelyi Judit designszakember, az ICSID regionális tanácsadója

„A Magyar Formatervezési Tanács) a magyarországi formatervezés fejlesztésére irányuló kormányzati stratégia összehangolt kidolgozásáért felelős és annak végrehajtásában közreműködő – tanácsadó, illetve érdek- és véleményegyeztetésre szolgáló – testület, melynek feladatköreit, szervezetét és működését a 266/2001. (XII. 21) Kormányrendelet írja le. Küldetésének tekinti, hogy a formakultúra eszközeivel hozzájáruljon az életminőség javításához és a nemzetgazdaság versenyképességének növeléséhez. Tagjai az állami, a design és az ipari szféra jelentős képviselői, elnöke a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke. A Magyar Formatervezési Tanács tagjait a nemzetgazdasági miniszter nevezi ki a Hivatal elnökének javaslata alapján. A 15 tagú testület megbízása három évre szól, így hároméves munkaprogram, valamint részletes, éves munkatervek keretei között látja el feladatát. A munkaprogramot a nemzetgazdasági miniszter hagyja jóvá." 

www.mft.org.hu

 

Lajkó Félix a Művészetek Palotájában.

Lajkó Félixet nevezték már az ördög hegedűsének, a Vajdaság Paganinijének, csodagyereknek, aki ha színpadra áll, és hangszer van a kezében – legyen az hegedű vagy citera -, bármire képes, olyan síkokra röpíti az embert, amit csak az erre születettek tudnak.

Lajkó Félix öntörvényűen kezeli a zenét. Nincs szükség stiláris meghatározásra, nincs szükség leírásokra, zenéje épp ezeknek az ellenkezőjéről szól: a stílusok áthágásáról, a megmagyarázhatatlan elfogadásáról. Témái néha banálisan egyszerűk, akár a természet hangjai, harmonikusak, akár egy jó bor, és ami a lényeg: sok esetben a szívhez szegeződnek, így válnak személyesé, élményszerűvé sokak számára.

A Művészetek Palotájában tartott koncertjei mindig egyediek és megismételhetetlenek, vélhetően így lesz ez most is, amikor az improvizációkra épülő témáknak is sok szerep jut, főleg ha olyan kiválóság közreműködése teszi ezt teljessé, mint az énekesnő Falusi Mariann, aki örömmel vállalta a kihívást, hogy ráhangolódjék a palicsi hegedűs mondandójára.

Jegyárak: 3900, 4900, 5900, 6900, 7900, 8900 Ft

Lajkó Félix

2012. február 2. (csütörtök), 19:30, Művészetek Palotája

Közreműködik: Falusi Mariann

 

Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.