V. Mangalica Fesztivál 2012.

A BUDAPESTI MANGALICA FESZTIVÁL 2012-ben, immár ötödik alkalommal kerül megrendezésre. Erre az évre a 2008-ban indult eseményből országos hírű, széles körben ismert és elismert fesztivál lett. A 2010-es évben már Debrecenben és Szombathelyen is bemutatkoztak a mangalicatenyésztők.

 

A BUDAPESTI MANGALICA FESZTIVÁL 2012-ben, immár ötödik alkalommal kerül megrendezésre. Erre az évre a 2008-ban indult eseményből országos hírű, széles körben ismert és elismert fesztivál lett. A 2010-es évben már Debrecenben és Szombathelyen is bemutatkoztak a mangalicatenyésztők.

 

Az esemény tájékoztatóján Puskás András Belváros – Lipótváros alpolgármestere, Tóth Péter a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke, Rákóczi Ferenc a mangalica ügyért felelős nagykövet és Veégh Attila a fesztivál szervezője ismertették a fesztivál eddigi eredményeit és az idei kínálatot.

Veegh AttilaVeégh Attila

A budapesti fesztivál 2012-ben a jubileumi ötödik eseményéhez érkezett. Az eltelt években a kezdetekkor kitűzött célokat sikerült elérni, hagyományt teremteni és szinte az egész ország tudja, hogy február első hétvégéje a mangalica fesztiválé. Sikerült megvalósítani azt a célt is, hogy a fesztivált eljutassák két nagy vidéki városba az ország nyugati és keleti részébe is. Így Szombathelyen és Debrecenben is megtöltődtek az éléskamrák. Ennek köszönhető, hogy a következő debreceni esemény a még szebb jubileumi számot viseli, hiszen ott ünneplik majd a tízedik esemény létrejöttét.
Ebben az évben nagy változás történt, hiszen az eddig bevált, gyönyörű, de sajnos egyre szűkebbnek bizonyult Vajdahunyad Várát el kellett hagyni. Új helyszín Budapest belvárosa, a Szabadság tér, Belváros- Lipótváros Önkormányzata szívesen fogadja be a fesztivált, kedvezményekkel segíti a munkát. Megközelítése könnyebb, mindkét metró vonal néhány perc séta. Útjai tágasabbak, és közvetlenül a tér alatt 800 autónak elegendő hely van a mélygarázsban ahol kedvezményesen 800 Ft/ nap díjért parkolhat a kilátogató közönség.
A fesztivál menetén, alap koncepcióján nem változtattak, a belépés továbbra is ingyenes. Középpontban a mangalicatenyésztők és a mangalicából készült ételek lesznek. Természetesen jelen lesznek az elmaradhatatlan magyar kézműves élelmiszerek, és egyéb kézműves termékek. Az élőállat bemutató és a főzőverseny is elmaradhatatlan része a fesztiválnak. A színpadon népzenei és könnyűzenei programok váltják egymást, amelyből kiemelkedik a szombat esti Peet Project, United, Tóth Vera nagy koncert. Így a fesztivál előtt szívesen gondolnak arra, és büszkék rá, hogy a ma oly sokat hangoztatott, vásárold a minőségi magyar termékeket mozgalmak előhírnökeként már 2008-ban megteremtették ennek lehetőségét, közvetlen kapcsolatba hozták a termelőket a vevőkkel, a közösségi marketing erejével sok százezer embert ismertettek meg a magyar áruk minőségével, természetesen, kiemelten a mangalicát.

 

A szemünk előtt váltak kis, mikro családi manufaktúrák biztos hátterű vállalkozásokká. Az évek során akaratlanul is sok követők lett, hiszen nincs másik út, a világ már bebizonyította, hogy minden nép előtérbe helyezi a saját honfitársai által előállított minőségi terméket. Így talán egy kicsit nekünk is közünk van ahhoz, hogy egyre kevésbé „kellemetlen" magyar árut levenni az üzletek polcairól. Az előzetes jelek alapján, talán az eddigi legnagyobb fesztiválra készülünk, ahol újra mindenki meggyőződhet róla milyen nagyszerű termékeket képesek előállítani a magyar termelők." (a szervezők)

www.mangalicafesztival.hu

 

A PICK SZEGED Zrt. az ország egyik legrégibb és legpatinásabb cége. Szívügye, hogy olyan magyar nemzeti élelmiszereket gyártson, amelyek egyszerre testesítik meg a magyar tradíciókat és ízvilágot, valamint a legmodernebb elvárásokat és technológiát. Ebből a megfontolásból döntött úgy 2005-ben, hogy feleleveníti a hagyományokat és a PICK Téliszalámi által méltán megalapozott hírnevet egy újabb „hungarikum" bevezetésével tovább növeli. Az egykor világhíres, egyetlen tisztavérű magyar sertésünk, a mangalica a PICK SZEGED Zrt. Mangalica termékcsaládja révén ismét elnyerte méltó helyét a magyar és európai gasztronómiában.

 

Mangalica és a hagyományok.
A legrégebbi időkben (az 1869-es gyáralapítás óta), amikor a gyáralapító Pick Márk a termény- és paprika kereskedés mellett elkezdte az olasz módra készített szalámi gyártását Szegeden, még kizárólag az érett mangalica sertések húsát használta. A szalámimester ezután „szögediesitette" a kezdetben olasz módra készített szalámit, amely azután 1935-ben világhíressé vált. 1945 után azonban éppen az alacsony egyedszám, csökkenő állatállomány miatt a mangalica alapanyag egyre ritkábban került a szalámiba, amit ekkor már a népszerűsége miatt jóval nagyobb mennyiségben állítottak elő, mint amennyi mangalica alapanyag a rendelkezésre állt.
A rendelkezésre álló mangalica alapanyag még napjainkban is korlátozott. Éppen ezért a mangalicából készült húskészítmények csak korlátozott mennyiségben kaphatóak és ma is igazi kuriózumnak számítanak. Az egyre szélesebb igényes fogyasztói rétegnek köszönhetően e prémium kategóriás termékcsalád iránt itthon egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik, miközben külföldön is egyre népszerűbbé és ismertebbé válik a mangalicahús és a PICK mangalica-készítmények.
Exportálnak többek között Ausztriába, Svájcba, Hollandiába, Németországba, Spanyolországba és Angliába is, valamint a 2008-2009-es év folyamán kezdték el a tudatos piacépítést a távol-keleten is; ennek érdekében 2008. májusban a PICK képviseleti irodát nyitott Tokióban. Japánban a mangalica igen kedvező fogadtatásra talált, nagy lehetőségek rejlenek még benne.
A PICK termékek immár nemcsak a japán főváros legpatinásabb áruházaiban, a Ginza- és a Sindzsuku-negyedben találhatóak meg, hanem kaphatóak Tokió exkluzív, a híres francia éttermi és útikalauz, a Michelin által csillaggal díjazott éttermeiben is. A PICK szalámi és a mangalica rendszeres szereplőivé váltak az étkezéskultúrával foglalkozó Japán magazinoknak és tévéműsoroknak.
A PICK Mangalica termékcsalád népszerűsége folytán a Társaság folyamatosan bővíti Mangalica termékei körét; a szalámi, a hagyományos páros kolbász, füstölt májas, szalonna és zsír mellett ma már Mangalica vastagkolbász, párizsi és virsli is színesíti a választékot.

A PICK Mangalica termékeket szakmailag is elismerik, a Mangalica csemege szalámi és páros kolbász Magyar Termék Nagydíjjal kitüntetett termékek. A PICK SZEGED Zrt. Mangalica termékei révén igyekszik hozzájárulni, hogy a mangalica, ismét elnyerje megérdemelt helyét a gasztronómiában. Ebből a megfontolásból állt a Társaság a – Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének kezdeményezésére 2008-ban indított – Mangalica Fesztivál ügye mellé, melyet a mangalica minél szélesebb körben való megismertetésére hagyományteremtő, kulturális és gasztronómiai programként szervez az Egyesület.

A rendezvény küldetése, hogy széles tömegekkel ismertesse meg a mangalicából készült hagyományos magyar termékeket. A budapesti Szabadság téren 2012. február 3-5. között megrendezett fesztiválon lehetőség lesz megismerkedni és meg is vásárolni a kiváló minőségű PICK Mangalica termékeket.

www.pick.hu

 

A BUDAPESTI MANGALICA FESZTIVÁL időpontja: 2012. február 3-5.

Budapest, V. Szabadság tér

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.