2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben, azaz 2 kiállítás és 1 kreatív érdekesség a mai ajánlatom

8 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57418"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/f_3.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="76" /></a></span>Mediterrán hangulat lesz az Országos<em> </em>Széchényi Könyvtárban és új galéria nyílik a nyolcadik kerületben. Zárásként a Creative Selector elindulásáról olvashatnak. Jó olvasást!</p> <p><strong> </strong>

Mediterrán hangulat lesz az Országos Széchényi Könyvtárban és új galéria nyílik a nyolcadik kerületben. Zárásként a Creative Selector elindulásáról olvashatnak. Jó olvasást!

 

Mediterrán hangulat lesz az Országos Széchényi Könyvtárban és új galéria nyílik a nyolcadik kerületben. Zárásként a Creative Selector elindulásáról olvashatnak. Jó olvasást!

 

A varázslatos „Csizma" avagy az igézet földje címmel 2012. január 24-én 17 órakor

Benkő Cs. Gyula Ferenczy-díjas festőművész kiállítása nyílik a 210 éves Országos Széchényi Könyvtárban. Bóka B. László sajtóreferens tájékoztatása szerint köszöntöt mond: Dr. Sajó Andrea, az OSZK főigazgatója és Dr. Giuseppe Monsone, a POLIS Nemzetközi Kulturális Egyesület elnöke. Közreműködik: Dr. Szabó Győző, a POLIS Nemzetközi Kulturális Egyesület főigazgatója, a Római Magyar Akadémia korábbi igazgatója.

A kiállítást Csillag Péter, a Molnár C. Pál Múzeum igazgatója, a M-C. P. Baráti Kör ügyvezető elnöke, Molnár C. Pál unokája nyitja meg.

Mediterrán hangulatot teremtenek a télben a könyvtár Ereklyeterében a POLIS Nemzetközi Kulturális Egyesülettel közösen szervezett kiállítás segítségével. Benkő Cs. Gyula festményei a művész sajátos látásmódjával, mégis pontosan örökítik meg Itáliát, azt az országot, amely a varázslat és a szépség hazája. Az eredetileg ipari formatervező, alkalmazott grafikus Benkő Cs. Gyula (1939. december 16. -) a Magyar Iparművészeti Főiskolán végzett Dózsa Farkas András és Borsos Miklós tanítványaként. Tárgyai kétszer is elnyerték az év legszebb terméke díjat. Precíz, finom kialakítású tárgyainak egyike 1981-ben ipari forma-nívódíjat nyert.

Művészeti tanulmányait 1955-ben kezdte Farkas András és Blaskó János irányításával. Első kiállítása 1959-ben volt Budapesten és Marseilles-ben. 1965-ben Marino Marini meghívására több hónapot töltött a milánói Brera Szépművészeti Akadémián. Kisplasztikákat is készít, de az utóbbi 14 évben csak festészettel foglalkozott. Ábrázoló festő, de saját bevallása szerint nem valódi tájakat fest, olyanokat, amelyek a fejében élnek. Hosszan, hónapokig, néha évekig érleli egy-egy munkáját.

A tárlat 2012. február 18-ig tekinthető meg az OSZK Ereklyeterében, a könyvtár nyitvatartási idejében látogatható, a belépőjegy ára: 400.- forint.

A varázslatos „Csizma" avagy az igézet földje.

Benkő Cs. Gyula kiállítása.

Országos Széchényi Könyvtár

1014 Budapest, Budavári Palota „F" épület, V. szint

 

2012. január 24-én új galéria nyílik a nyolcadik kerületben.

Az Ari Kupsus Gallery – Graphics (1084 Bp., Német utca 2. I/7) a tulajdonos második galériája lesz, hiszen a Bródy Sándor utcában lévő Ari Kupsus Gallery – Art & Antique már három éve sikeresen működik.

A galéria megnyitó ünnepségre január 24-én 18:00-tól várják a látogatókat.

A galérianyitó kiállítás Nagy Gábor és Nádas Alexandra 2011. októberi darmstadti „Druckkunst grenzenlos" projekt alatt készült grafikai anyagát mutatja be, amely változatos technikával készült munkákat foglal magában, többek között litográfiákat, fametszeteket és mindezek 3 dimenziós megjelenítését. A kiállításhoz kapcsolódóan február elején Nyilas Attila kortárs költő mutatja be kötetét, amelyet Nádas Alexandra képei illusztrálnak.

A grafikai galéria döntően a hagyományos grafikai technikákra és az egyedi rajzra épül, de figyelemmel kíséri a technikai és szemléleti változások sokféleségét is.

Komoly életművel rendelkező, grafikai technikával (fametszet, rézmetszet, rézkarc, litográfia, monotípia, szerigráfia stb.) dolgozó mesterek bemutatása a galéria egyik célja. Másik fontos küldetésük a fiatal grafikusművészek felfedezése, támogatása. Minden évben grafikai ösztöndíjat adományoznak a Magyar Képzőművészeti Egyetem egyik hallgatójának. A díj részét képezi egy bemutatkozó kiállítás az Ari Kupsus Gallery – Graphicsben.

Igyekeznek minél színesebb tematikus, meghívásos kiállításokat szervezni, de illusztrációs, könyvművészeti kiállítások is szerepelnek az éves programtervezetükben. A kiállításokhoz kapcsolódóan elméleti előadásokat, szakmai jellegű bemutatókat, beszélgetéseket és művészfilm vetítéseket is terveznek.

A galéria nem csak kiállítóhelyként fog működni, hanem iskolaként is:

NaN-art Rajz-Tanoda és Grafikai Műhely.

Az Ari Kupsus Gallery – Graphics és a NaN-art Bt. (Nádas Alexandra, Barcsay-díjas grafikusművész, Nagy Gábor Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő Tanszékének nyugalmazott tanára) közös programot indít, melynek meghatározó indítéka a vizuális befogadás emeltebb szinten való megjelenése. A program sokoldalúságát mutatja, hogy része a művészet elméleti és gyakorlati területe, melynek működését szalonszerű nyitott műhely és galéria keretei között valósítjuk meg.

 Cél a képzőművészeti technikák sokoldalú bemutatása, értelmezése, döntően a festészet és a grafika műfaján belül.

 

Ezt add össze – Elindult a Creative Selector.

Kreatív ötletek megvalósítása közösségi finanszírozással.

Csak egy kevésre lenne szükség ahhoz, hogy elkészülhessen a bandád első lemezfelvétele, vagy hogy legyártasd a forradalmian új találmányodat? Kulturális témák, civil kezdeményezések vagy akár vicces kütyük fejlesztésének elindításához nyújt segítséget egy mától új lehetőségekkel működő portál, a www.creativeselector.hu.  A hazánkban eddig ismeretlen kezdeményezés olyanok jelentkezését várja, akik kreatív projektjeiket szeretnék megvalósítani, továbbá segít abban, hogy az ötletgazdák anyagi támogatókat találjanak terveik valóra váltásához, miközben serkenti a közösségi összefogást. A másfél éve működő első hazai nyílt közösségi innovációs műhely, a www.creativeselector.hu az amerikai www.indiegogo.com és www.kickstarter.com mintájára mától új szolgáltatást kínál. Kreatív ötletek megvalósításához nyújt segítséget – legyen az kulturális téma, civil kezdeményezés vagy akár egy vicces kütyü fejlesztése – úgy, hogy a szükséges forrást az úgynevezett crowdfunding modellel teremti meg. Ennek lényege, hogy az ötletek nyilvános projektek formájában felkerülnek a portálra, s így mindazok, akik szimpatizálnak velük, kisebb vagy nagyobb összegekkel támogathatják azokat. 300.000 forint egyben nagy összegnek is tűnhet, ám ha csak ötven olyan ember akad, aki az ötletben fantáziát lát és szívesen áldoz rá néhány ezer forintot, a terv csettintésre valósággá válhat, a „mecénások" pedig a felajánlott támogatásért cserébe különböző juttatásokban részesülnek. A felajánlásokat mindenki a portálon keresztül könnyedén el is utalhatja. A www.creativeselector.hu üzleti partnere a CIB bank, így a tranzakció biztonságosan, gyorsan valamint olcsón történhet. Az oldal hamarosan új funkcióval bővül, aminek segítségével a projektgazdák választhatnak majd, hogy minden esetben meg szeretnék-e kapni a támogatást, vagy csak ha teljes egészében összegyűlt az általuk kért összeg.

A www.creativeselector.hu-n jelenleg négy ötlet megvalósításához keresnek támogatókat. Két hölgy évek óta tart könnyen beszerezhető alapanyagokból bio-szappankészítő tanfolyamot. Ők a tudásukat könyv formában szeretnék kiadni, s ehhez keresnek támogatókat.  A támogatás mértékétől függően ajánlanak fel alapanyagokat, tanfolyamrészvételt vagy akár magát a tervezett könyvet a támogatóiknak. Van, aki kifejezetten nők számára tervezett széket, a Sixfeet elnevezésű lelkes csapat kutyatulajdonosok számára fejlesztett ki eb és gazdája között harmonizáló ékszer- illetve kiegészítő kollekciókat. Az úgynevezett Orditronic fantázianévre hallgató páratlan stresszkezelő eszköz pedig egy olyan speciális üveg, amelybe teljes hangerővel beleordíthatunk, a külvilág mégsem hallja meg dühünket vagy fájdalmunkat.  A projektet 10.000.- Ft. felett támogatók az első Orditronic széria egyedi designnal ellátott darabjait kapják majd ajándékba.

A jelenleg futó projektek mellett a www.creativeselector.hu további innovatív elképzelések megalkotóinak jelentkezését várja a legkülönbözőbb témakörökben, akik jól kidolgozott – komoly vagy agyament, világmegváltó vagy csak épp szórakoztató – álmaik megvalósításához keresnek támogatókat.

Nehéz időket élünk és épp ilyenkor van a legnagyobb szükség a kreativitásra valamint közösségek építésére és azok összefogására. A www.creativeselector.hu oldalán mindez egyszerre történik: friss gondolatok valósulhatnak meg, miközben az ötletek összekapcsolódhatnak saját potenciális felhasználóikkal. Sok kicsi sokra megy, együtt nagy dolgokat hozhatunk létre, miközben barátokra is lelhetünk – na, ezt add össze!

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.