2023.június.08. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az építőipar kilátásai a 2011-es cégadatok tükrében

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57399"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_444.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>2011 decemberében a megelőző évinél százzal több, összesen 352 építőipari céggel szemben indult felszámolási eljárás. A növekedés üteme ebben az összevetésben 39 százalék, az egész évet a megelőző évhez hasonlítva viszont csak 10,3 százalék. Ez lassabb ütemű romlás, mint a felszámolások összes ágazatban mért 16 százalékos növekedése, azonban az építőipar olyan mélyről indult, hogy még így is messze ebben a szektorban a legnagyobb a bedőlt cégeknek az ágazatban működő összes cégre vetített hányada.</p> <p> 

images 444.thumbnail2011 decemberében a megelőző évinél százzal több, összesen 352 építőipari céggel szemben indult felszámolási eljárás. A növekedés üteme ebben az összevetésben 39 százalék, az egész évet a megelőző évhez hasonlítva viszont csak 10,3 százalék. Ez lassabb ütemű romlás, mint a felszámolások összes ágazatban mért 16 százalékos növekedése, azonban az építőipar olyan mélyről indult, hogy még így is messze ebben a szektorban a legnagyobb a bedőlt cégeknek az ágazatban működő összes cégre vetített hányada.

 

images 444.thumbnail2011 decemberében a megelőző évinél százzal több, összesen 352 építőipari céggel szemben indult felszámolási eljárás. A növekedés üteme ebben az összevetésben 39 százalék, az egész évet a megelőző évhez hasonlítva viszont csak 10,3 százalék. Ez lassabb ütemű romlás, mint a felszámolások összes ágazatban mért 16 százalékos növekedése, azonban az építőipar olyan mélyről indult, hogy még így is messze ebben a szektorban a legnagyobb a bedőlt cégeknek az ágazatban működő összes cégre vetített hányada.

 

„Az országos átlagnál kisebb ütemben emelkedett az építőipari cégek körében a felszámolások száma, de ez nem jelenti azt, hogy az ágazat ne lenne nagyon komoly bajban" – jelentette ki Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója. Tavaly országosan 16 százalék feletti mértékben emelkedett a felszámolások száma, míg az építőiparban a dinamika 10,3 százalék volt. Ennek ellenére az ágazatban 9 százalékon áll a bedőlt cégeket a működők számához viszonyító mutató, míg az összes céget tekintve ez az érték 3,4 százalék. 2011-ben egész évben összesen 4305 céget számoltak fel az ágazatban a megelőző évi 3901 céggel szemben.

 „Az építőipari kivitelezés 2007-hez képest összehasonlító áron 42 százalékkal esett vissza. A kis cégek nem bírják megrendelés nélkül finanszírozni működésüket, pláne nem a beszerzett eszközök törlesztőrészleteit" – mondja az Opten igazgatója. Decemberben 353 céggel szemben indult eljárás, ez 100-zal több, mint egy évvel korábban ugyanebben a hónapban. Decemberben az ünnepek miatt általában kevesebb cégbírósági eljárás indul, mint máskor, a tavalyi utolsó hónap azonban az év többi hónapjához képest is átlag fölötti bedőlésszámot hozott. „Bizonytalan, hogy a szokatlanul rossz december mit jelent 2012 elejére nézve, hiszen az adat kiugrónak mondható. Nem gondoljuk, hogy ez az erős dinamika állandósulna: sokkal valószínűbb, hogy a növekedési ütem továbbra is magas, két számjegyű lesz, de az országos átlag alatt marad" – véli az Opten igazgatója.

 Ugyancsak sok, 381 végelszámolást hozott az év vége. Ez 88 százalékos növekedés a megelőző év azonos időszakhoz képest. Ennél magasabb havi értékeket csak az év első harmadában regisztrált az Opten: akkor a cégbíróságok által megindított kényszer-végelszámolások miatt nem volt ritka a havi 400-450 végelszámolás sem, ám azóta a helyzet konszolidálódni látszott. Az év egészében így is kiugróan sok, összesen 3925 végelszámolás kezdődött meg, ez 80 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

 Tavaly 5960 új céget jegyeztek be az építőiparban. Ez lényegében megegyezik a tavalyi cégalapítások számával, de elmarad a 2008-as és a 2009-es 6900-tól, illetve 6200-tól. „Semmi nem indokolja, hogy ennyi új építőipari vállalkozás jelenjen meg a piacon. Az ágazat élő szerződésállománya 1142 milliárd forintra zsugorodott, ami 40 százalékos visszaesés 2010-hez képest" – állítja Tóth Tamás. Ezzel szemben az adatok azt mutatják, hogy az új cégek jelentős része bedőlt cégek romjaira épül, olyan tulajdonosok és cégvezetők jelennek meg bennük, akik korábban már adósságot hagytak hátra bedőlt vagy bedöntött cégekben. „Azt reméljük, hogy a cégalapítási szabályok szigorítása, az egyórás cégalapítás megszüntetése némileg megnehezíti az adósságszédelgők dolgát, és a cégbíróságok is következetesebben tudják alkalmazni a cégvezetéstől való eltiltás szabályait" – mondja az Opten igazgatója.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.