2023.december.11. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben, benne kiállítás, hangverseny és egy világszám.

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58105"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/z_3.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="65" /></a></span>Sulyok Gabriella grafikusművész kiállítását tekinthetik meg Ari Kupsusnál, gasztro-színház lesz a 100 Tagú Cigányzenekarral a RaM Colosseumban és jön a világszám, Richter Flórián Horse Evolution Show-ja.</p> <p><strong> </strong>

z 3.thumbnailSulyok Gabriella grafikusművész kiállítását tekinthetik meg Ari Kupsusnál, gasztro-színház lesz a 100 Tagú Cigányzenekarral a RaM Colosseumban és jön a világszám, Richter Flórián Horse Evolution Show-ja.

 

z 3.thumbnailSulyok Gabriella grafikusművész kiállítását tekinthetik meg Ari Kupsusnál, gasztro-színház lesz a 100 Tagú Cigányzenekarral a RaM Colosseumban és jön a világszám, Richter Flórián Horse Evolution Show-ja.

 

Az Ari Kupsus Gallery – Graphics 2012. február 21-én nyitja meg Sulyok Gabriella, Munkácsy-díjas grafikusművész kiállítását.

Sulyok Gabriella 1964-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, Fónyi Géza és Barcsay Jenő növendékeként. 1965 és 1970 között Bagdadban élt és az Iraki Régészeti Múzeum munkatársaként működött. A Közel-Kelet mitológiája és az ott szerzett élmények hatása későbbi munkáin is visszaköszön. Hazatérte óta rézkarcokat és egyedi rajzokat készít, amelyeket számos díjjal elismertek (1991-ben Eötvös Alapítvány díja; 1996-ben Sopron Kultúrájáért díj; 2004-ben Munkácsy-díj; 2006-ban Szalay Lajos-díj…stb.)

Művei gyakran szerepelnek önálló és csoportos kiállításokon, valamint külföldön is több alkalommal kiállították őket. (például a Nemzetközi Grafikai Biennálén Krakkóban és Pekingben, részt vett a Magyar képzőművészek vándorkiállításán Európa-szerte).

Munkássága nagyrészt szülővárosához, Sopronhoz kötődik, mai napig itt alkot műhelyében. Képeinek meghatározó eleme a táj, a honvágy keltette táj, amelyet ő "a Mindenség összességeként" definiál. Így gyakran kérdezik tőle, hogy felfogása természetelvű-e?

"A teremtőerő kíváncsi szolgálója szeretnék lenni, a dolgok igaz természetének részese… A természet gazdagsága felülmúlhatalan, minden remekmű – a művészet egyetemes történetében – olyan, mint egy természeti képződmény: mélységes, gondolatgazdag, megrázó és rendíthetetlen."

"Vallom, hogy a rajz erkölcsi tartás, hitvallás, vélemény.

Hiánya mindent elárul.

Nem imitálható.

Éles bizonyítéka jellemnek, arculatnak, tudásnak.

Nem szakmai kérdés, fontosabb: talpon maradás, hűség, tisztánlátás és bátorság.

A rajz: Jóra törekvés. […]

A rajz a lényeghez vezető út."

/Részlet Sulyok Gabriella Ars poeticájából 2007./

Az Ari Kupsus Galéria és a NaN-art Bt. (Nádas Alexandra, Barcsay-díjas (diplomás) grafikusművész, Nagy Gábor Munkácsy-díjas képzőművész, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő Tanszékének nyugalmazott tanára) közös programot indít, amelynek sokoldalúságát bizonyítja, hogy része a művészet elméleti és gyakorlati területe is, és működését szalonszerű, nyitott műhely és galéria keretei között valósítja meg. Cél a képzőművészeti technikák sokoldalú bemutatása, értelmezése, döntően a grafika műfaján belül.

Az ünnepélyes megnyitóra 2012. február 21-én 18 órától kerül sor.

A kiállítás április 12 -ig tekinthető meg, minden szerdán és csütörtökön 13 és 19 óra között.

Ari Kupsus Gallery – Graphics

1084 Budapest, Német utca 2. 1/7.

 

100 Tagú Cigányzenekar gálavacsorával egybekötött Tavaszköszöntő Ünnepi Nagykoncertje 2012. március 15-én a RaM Colosseumban.

A 100 Tagú Magyar Cigányzenekar, klasszikus szimfonikus zenekarként működő együttes, a világon egyedülálló zenei formáció. Tagjai főleg cigány származású muzsikusok, a komolyzene (többek között Liszt, Bartók, Kodály, Hubay, Brahms, Sarasate, Strauss művei) mellett tradicionális magyar cigánymuzsikát, magyar nótát és népdalt is játszanak.

Fennállása óta több mint ezer koncertet adott az ország legkisebb településének kultúrházától a világ számos híres koncertterméig, számot adva a magyar és cigány kultúra és a cigányzenekarra hangszerelt, klasszikus zene magas szintű előadásáról. Külföldi és hazai koncertjei alkalmával értéket és példát ad a többségi és kisebbségi társadalomnak, amely hidat képez és empátiát a két társadalmi réteg közt. (www.100tagu.hu)

Napjainkban egyre nehezebb feladatot vállal magára az a művész vagy művész csapat, aki a hétköznapoktól elemelve pozitív elvonatkoztatásra szeretné bírni közönségét, nézőit.

A szürke hétköznapok mellett kell az Élmény, óhatatlanul kellenek az Ünnepek! Kell, hogy apropó legyen egy jó éttermi vagy színházi élmény kedvéért ünneplőbe öltözni kívül és belül. Fenti gondolatmenet mentén haladva, elvétve volt ez idáig próbálkozás arra, hogy a gasztronómia élvezetét a színház élményével párosítva egy időben, egy helyszínen, élménycsomagban hódolhassunk mindkét szerelemnek. Az őszinteség érdekében hozzá kell tennünk, hogy a RaM Colosseum nyitásáig élettér sem kínálkozott túl sok a fentiek megvalósítására fővárosunkban.

A világhírű 100 tagú cigányzenekar és a RaM Colosseum Élményszínháza az ünnep apropóján tesz kísérletet arra, hogy egyedi töltődére vágyó néző egyszerre és szinte egy időben, de feltétlenül egy helyen dőzsölhessen az érzékelés két csodájában.

Ha kápráztatni akar, ha káprázatra vágyik a nézőtéren, vacsoraasztaluknál a helye.

www.ramcolosseum.hu

RaM Colosseum

1133. Budapest, Kárpát utca 23.

2012. március 15-én 20 óra.

 

36 ló, lovasakrobaták és táncosok a mobilarénában

Richter Flórián 2009-ben gondolt egy nagyot és megszületett a HORSE EVOLUTION SHOW. Az ősbemutató abban az évben a HUNGEXPO – n volt, s több ezren váltottak jegyet a három előadásra. Azóta Európa számos országában megfordult a művészcsapat. Tavasszal eddig soha nem látott módon, új mobilarénában kápráztatják el a hazai közönséget. 

A 30 akrobatából és 36 lóból álló társulat gyökerei jórészt  a Nemzeti Cirkuszból erednek, s korábban annak kötelékében értek el kimagasló sikereket. A Monte Carlo-i cirkuszfesztiválon 2004-ben ezüst, majd 2008-ban arany díjat kaptak, majd Richter Flórián idehaza Hortobágy Károly kitüntetésben részesült. (A Hortobágyi Károly-díj kiemelkedő artistaművészi tevékenység elismerésére évente adományozható állami kitüntetés.)

Az előadás több eleme – például a lovak hátán ugrott szaltó – igazi világszám. A műsor akrobatikus elemeihez művészi megfogalmazások járulnak, s a koreográfia több táncjelenetet is magába foglal. 

A HORSE EVOLUTION SHOW az új évadra több új közreműködővel előkészített műsora egészen különleges előadóteret kap. Az egyedülálló, egyéni tervek szerint készült mobilarénában kétezer néző kényelmes elhelyezését tudják télen-nyáron biztosítani, s mindezt úgy, hogy a nézőtér mellett kialakított előtérben ízléses büfék várják a vendégeket. A mobilaréna ugyanakkor könnyen szétszerelhető és hosszabb távon is biztonságosan szállítható. 

A mobilaréna, s benne a HORSE EVOLUTION SHOW 2012-ben először március 15-18 között a budapesti Lurdy – ház parkolójában mutatkozik be. Ezt követően vidéki körútra, Veresegyházára, Győrbe, Székesfehérvárra indul, hogy meghódítsa a közönséget.
www.horseevolution.hu

 

Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.