2022.december.09. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

32. Budapesti Tavaszi Fesztivál

8 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58107"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_529.jpeg" border="0" width="253" height="112" /></a></span>Az idén március 16. és 26. között kerül sor a 32. Budapesti Tavaszi Fesztiválra. A rendezvénysorozat ezúttal is számos hazai és külföldi kiválósággal, magas színvonalú produkcióval kíván hű lenni a hagyományokhoz. Bár a takarékosság jegyében a korábbi tizenhét helyett az idén tizenegy naposra zsugorodik a tavaszi fesztivál, a szervezők ezt igyekeznek minél színvonalasabb előadásokkal, ős- és hazai bemutatókkal ellensúlyozni.

images 529Az idén március 16. és 26. között kerül sor a 32. Budapesti Tavaszi Fesztiválra. A rendezvénysorozat ezúttal is számos hazai és külföldi kiválósággal, magas színvonalú produkcióval kíván hű lenni a hagyományokhoz. Bár a takarékosság jegyében a korábbi tizenhét helyett az idén tizenegy naposra zsugorodik a tavaszi fesztivál, a szervezők ezt igyekeznek minél színvonalasabb előadásokkal, ős- és hazai bemutatókkal ellensúlyozni.

images 529Az idén március 16. és 26. között kerül sor a 32. Budapesti Tavaszi Fesztiválra. A rendezvénysorozat ezúttal is számos hazai és külföldi kiválósággal, magas színvonalú produkcióval kíván hű lenni a hagyományokhoz. Bár a takarékosság jegyében a korábbi tizenhét helyett az idén tizenegy naposra zsugorodik a tavaszi fesztivál, a szervezők ezt igyekeznek minél színvonalasabb előadásokkal, ős- és hazai bemutatókkal ellensúlyozni.

Az idei mustrán 15 helyszínen 48 programra kerül sor, a zenekari hangversenyektől az operán, a musicalen, a crossoveren és a színházi estéken át egészen a néptáncig és a jazzig.

 b 1.thumbnail

A Budapesti Tavaszi Fesztivál 2012. január végén tartotta fesztiválnyitó sajtótájékoztatóját a Művészetek Palotája Üvegtermében. Az eseményen részt vett Vitézy Zsófia fesztiváligazgató, Kocsár Balázs zenei igazgató, Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes, Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár (Nemzeti Erőforrás Minisztérium) és Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója, valamint a partnerintézmények vezetői és a fellépő művészek közül Ónodi Eszter, Miklósa Erika, Alföldi Róbert, Horváth Ádám, Ókovács Szilveszter, Juronics Tamás és Máté Gábor, Brindusa Armanca (Román Kulturális Intézet).

A rendezvény fővédnöke Dr. Schmitt Pál, köztársasági elnök.

 

A sajtótájékoztatón Vitézy Zsófia beszámolt a rendezvény előkészületeiről és arról, hogy a finanszírozás bizonytalansága miatt idén kénytelenek voltak hat nappal lerövidíteni az eseményt. Kiemelte továbbá, hogy a fesztiválnak a gazdasági nehézségek ellenére is komoly szerepe van, hiszen az ország jó hírnevét növeli, hazánkban pedig műértő közönségre találnak a művészek. Csomós Miklós a harminckét éves múltra visszatekintő Tavaszi Fesztivál tradíciójának fontosságát hangsúlyozta, – „a tavaszi fesztivál nem csupán a budapestieknek vagy a vidékieknek szól, hanem híre messze a határokon túl is elér, így szerepe nem kizárólag kulturális, de turisztikai szempontból is jelentős" – Szőcs Géza pedig kijelentette, a magyar kultúra önfelmutatásának első lehetőségét látja benne. Káel Csaba ismertette a fesztivál és a Művészetek Palotája koprodukciós projektjeit, majd Vitézy Zsófiával aláírták a két intézmény együttműködési szándéknyilatkozatát.

 

A fesztivál nyitókoncertjével a 120 éve született Lajtha László emléke előtt tisztelegnek. Kocsár Balázs vezényletével a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara Lajtha Hortobágy című filmzenéjének szvitváltozatát adja elő. A zenei tételeket az 1936-ban készült Hortobágy című film részleteinek vetítése egészíti ki. Az évfordulóhoz kapcsolódva egy-egy Lajtha-művet tűz műsorára az Erdődy Kamarazenekar és a Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekar és Oratóriumkórus.

 

1892-ben, 120 éve született a 20. század egyik legjelentősebb magyar muzsikusa, Lajtha László. Bartókhoz és Kodályhoz mérhető, rendkívül gazdag – a zeneszerzést és a népzenetudományt, a pedagógiát és az egyházzenét is magába foglaló – életművet alkotott. Műveltsége, művészi meggyőződése, hite, nemzeti elkötelezettsége és soha fel nem adott humanizmusa megóvta őt a vállalhatatlan alkuk megkötésétől, amiért komoly árat fizetett: az 1950-es években teljesen elszigetelődött. Egyéni hangú és szuverén stílusú zenéjében az európai hagyományok és a magyar népi kultúra harmóniát és latinos derűt sugárzó szintézisét alkotta meg, a legkilátástalanabb időkben is az aranykorra emlékezett – emlékeztetett – és egy leendő aranykorra készült – készített – fel.

 

A fellépők között idén is lesznek nemzetközi sztárok: többek között a hegedűvirtuóz Maxim Vengerov, Özcan Ulucan társaságában, a világhírű Mihail Pletnyov, Nyikolaj Luganszkij és az Orosz Nemzeti Zenekar kíséretében, és az I Musici di Roma zenészei.

A magyar világsztár hegedűművészt, Baráti Kristófot az egyik legnevesebb angol zenekar, a Royal Philharmonic Orchestra kíséri, az összhangért Charles Dutoit felel majd.

 

A fából faragott királyfival és Sztravinszkij Orfeusz-balettjével készül Bartók születésnapjára a Szegedi Kortárs Balett, valamint Juronics Tamás és a Nemzeti Filharmonikusok. Először látogat Magyarországra Israel Galván, korunk egyik legjelentősebb kortárs flamencotáncosa és koreográfusa, a jazz szerelmesei pedig Gary Burton és Chick Corea koncertjének, illetve Szakcsi Lakatos Béla jazzt és világzenét egyesítő koncertjének örülhetnek.

 

Folytatódik a Nemzeti Színház és a fesztivál közös rendezvénye, a Nemzetközi Színházi Fesztivál is. Az 1920-30-as évek európai városainak zenés kávéházait idézi meg a Música, Musique, Musik című előadás. A produkció rendezője Pelsőczy Réka, a dalokat a Katona József Színház művészei keltik életre.

 

Kocsis Zoltán, Ingrid Fliter és az Amadinda muzsikusainak oldalán Bartók kétzongorás-ütős Szonátáját adja elő. Ugyanezen a hangversenyen a pianisták „trónkövetelő" nemzedéke egy pazar Sztravinszkij-kompozíció, a Menyegző előadásában vesz részt.

A zongora új generációjának további képviselőivel szólóesteken találkozhatunk. Koncertet ad a páratlan technikájú román zongoraművésznő, Mihaela Ursuleasa, valamint a bicentenáriumi Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny magyar díjazottja, Balázs János.

 

Az ősbemutató után több mint 250 évvel kerül magyar színpadra Händel zenedrámája, a Herkules. Mint oly sok felfedezésre váró Händel-kompozíciót a közelmúltban, a Herkulest is Vashegyi György és együttesei, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus hozza közelebb a publikumhoz, a rendező Káel Csaba lesz.

 

Egy hollywoodi filmsztárral is bővült a fesztivál vendégeinek névsora: egy rendhagyó produkcióval a világhírű színész, John Malkovich lép majd fel. A Pokoli vígjáték – Egy sorozatgyilkos vallomásai (The InfernalComedy – Confessions of a Serial Killer) című mű egy operarészletekkel tarkított monológ. Malkovich az osztrák Jack Unterwegert alakítja, aki prostituáltakat gyilkolt, majd a rács mögé kerülve az írás és az újságírás felé fordult, de végül öngyilkosságot követett el. A darab a Vígszínházban lesz látható.

 

Időpontváltozás!

A Budapesti Tavaszi Fesztivál szervezői ezúton tájékoztatják a nézőket, hogy John Malkovich  március 17-i vendégszereplésének időpontja változik. A színész januári térdműtétét követően az orvosok által előírt pihenőidő után léphet csak újra színpadra.
Az előadásokat március 25-én, vasárnap a Vígszínházban változatlan kezdési időpontban – 16 és 20 óra – tartjuk meg. Ezekre a már megváltott jegyek érvényesek!

Amennyiben az új időpont nem megfelelő, a jegyek visszaválthatók a jegyváltás helyszínén, illetve a Budapesti Fesztiválközpont Közönségszolgálatán.

 

Különleges újításnak ígérkezik, hogy az egyik nap kórusok, énekegyüttesek lepik majd el Budapest köztereit, hogy dalra fakasszák a városlakókat. Emellett a Karácsonyi Vásárhoz hasonlóan kísérő programként megrendezik a Tavaszi Vásárt. Ezen nem csak a hazai mesterek, kézművesek termékeit szeretnék bemutatni, de magát az alkotót, az embert is. A jegyeladások egyébként igen ígéretesen haladnak, hiszen az elmúlt nyolc hét alatt a tikettek 54 százaléka már elkelt, azok további 35 százalékát pedig lefoglalták.

 

2012. március 16. – április 9. Tavaszi Vásár a Vörösmarty téren.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik kísérő programja 2012-ben a Vörösmarty téren  megnyíló Tavaszi Vásár, amelyen a népművészet mellett a hagyományos kézműves magyar ízek, az újragondolt és modernebb formába öntött népművészet tárgyai és a design is helyet kap. Ehhez a Kézműves Magyar Ízek Kft.-t és a WAMP-ot kértük fel partnernek. Fontos szempont, hogy a vásár ezen túl kulturális élménnyel is gazdagítsa a látogatókat.

A vásár 2012-ben a mestereket és kézműveseket állítja középpontba, akiknek eddig csupán a termékeiket ismerhettünk meg. Most szeretnénk bemutatni, miként viszonyulnak a mesterségükhöz, hogyan találtak vissza a hagyományos vagy újszerű, de kézzel készített termékeikhez, mi motiválja őket, honnan gyűjtöttek tapasztalatokat. Szeretnénk, ha a vásár nemcsak termékekről, hanem emberekről is szólna, arcokról, sorsokról, alkotókról.

A Tavaszi Vásárra a Budapesti Tavaszi Fesztivál honlapján megjelenő jelentkezési lap letöltésével és visszaküldésével lehet jelentkezni, a jelentkezéseket egy háromtagú zsűri bírálja el, melynek tagjai Joó Emese, a Néprajzi Múzeum sajtóreferense, múzeumpedagógusa, T. Dr. Bereczki Ibolya, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettese, Szántó Ágnes a Magyar Kézműves Szövetség elnöke.

 

2012. március 16-án, 11 órakor az Art Deco és Modernizmus- Lakásművészet Magyarországon 1920-1940 című kiállítás megnyitójával kezdetét veszi a 32. Budapesti Tavaszi Fesztivál.

 

www.btf.hu

 

Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.