2022.05.26.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben és benne 2 kiállítás, egy igazi Orr valamint KREA a Szatyorban

6 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57670"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/j_2.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="84" /></a></span>Harmadikként gálaebéd az Év Bortermelője tiszteletére<strong>. </strong>Nézzük akkor sorjában, jó olvasást.</p> <p><strong> </strong>

Harmadikként gálaebéd az Év Bortermelője tiszteletére. Nézzük akkor sorjában, jó olvasást.

 

Harmadikként gálaebéd az Év Bortermelője tiszteletére. Nézzük akkor sorjában, jó olvasást.

 

Orr Máté – Dráma a konyhában. Az Ari Kuspsus Galéria 2012. február 1-jén nyitja meg Orr Máté "Dráma a konyhában" című kiállítását.

Orr Máté tavaly végzett a Képzőművészeti Egyetem festő szakán, de máris maga mögött tudhat számos díjat és kiállítást. 2011-ben négy önálló, és több csoportos kiállítása volt. A Dráma a konyhában című kiállítása a második lesz, aminek az Ari Kupsus Galéria ad otthont.

Az új kiállításon a festmények mellett grafikák is láthatóak lesznek, ezek érdekessége, hogy modernitásukat mintegy ellensúlyozva vagy éppen kihangsúlyozva antik keretekbe kerültek.

A festmények fotórealisztikusak, ugyanakkor megdöbbentő képzettársításokból születnek, amik együtt Orr Máté-ra jellemző iróniát hordoznak, de hogy milyen is az igazi dráma a konyhában, arról Máté ezt mondja:

,,Sokféle kép látható ezen a kiállításon. Csendélet, életkép, sőt még egy tájkép is. A munkákat egyrészt a formai hasonlóság köti össze, másrészt az, hogy közelebbről vagy távolabbról kapcsolódnak az evéshez.

A geometrikus, síkszerű elemek mellett, amik emblematikusságuknál fogva inkább az értelemre hatnak, realisztikus, tromp l'oeil hatású motívumok jelennek meg.

A kép és a valóság közti határ elmosódását tovább fokozza, ha a festmény egy ételt ábrázol. Hiszen az ételekkel nem csak a látásunkkal szoktunk kapcsolatot létesíteni, amikor elfogyasztjuk őket, hanem az összes érzékszervünkkel. Kivéve talán a fülünket. Így a táplálkozással kapcsolatos képek nagyon mélyen tudják érinteni a nézőt. De legalábbis engem.

A dráma ott kezdődik, ahol a tányér és az étel helyett az evőeszközök közé tálalva egy nyúl fej vagy egy koponya kerül. Vagy egy főtt homár, az elmúlás burkoltabb jelképeként. Ezeken a képeken inkább azzal kísérleteztem, hogy az étellel kapcsolatos fogyasztási vágyunk megváltozik-e, ha egy szép vagy gyámoltalan élőlény kerül a helyére. „

Ari Kupsus Galéria

1088 Budapest, Bródy Sándor utca 23/b

Orr Máté "Dráma a konyhában

Az ünnepélyes megnyitóra 18 órától kerül sor.

A kiállítás február 29-ig tekinthető meg.

 

TERÍTÉKEN AZ ETNO – kiállítás a Szatyor galériában.

A KREA iskola tervezőgrafikus és enteriőrtervező szakos hallgatóinak egy közös projekt során olyan étterem-kávézót kellett tervezniük, amelyet valamely etnikum inspirált. Az elkészült etno éttermek enteriőr és grafikai arculatterveit február 1-től két héten keresztül lehet megtekinteni a Szatyor bár és galériában, a kiállítás megnyitója február 3-án lesz. 

A KREA harmadéves enteriőrtervező hallgatóinak tervezési feladata az előző félévben egy olyan etno étterem volt, amelyet egy adott népcsoport gasztronómiája, népművészete, építészete, bútor-, és tárgykultúrája, életmódja, művészete inspirál. A hideg és melegkonyhával működő étterem és kávézó jellegének a hallgatók francia, török, skandináv, japán, orosz, andalúz és indiai nemzetiségek közül választottak. A leendő enteriőrtervezőknek a tervezéshez először meg kellett ismerniük az adott kultúra múltját és jelenét, ehhez gyűjtést végeztek az adott népcsoport népművészeti kincseiből, valamint feltérképezték a kortárs munkákat, melyeknek bizonyos elemeit (kiegészítőtárgyakat, bútorokat, kortárs művészeti alkotásokat) átemelték a saját tervezésű tereikbe. 

A Kreás tervezőgrafikusok a belsőépítészeti tervek elkészülte után kapcsolódtak be a közös munkába, és ezek alapján alkották meg a vendéglátóhely logóját, étlapját, itallapját, weboldalát és a kisarculatát (névjegy, e-mail fejléc, levélpapír, boríték). A Szatyor bár emeleti galériáján összesen hét enteriőrtervező-grafikus páros közös munkájából egy válogatás kerül kiállításra, melyeket a szórakozóhely nyitvatartási idejében lehet megtekinteni.
Megnyitó: 2012. február 3. (Péntek) 19:00.

Megnyitja: Szegő Gábor és Gáti Anna a Willbe design enteriőrtervezői, KREA oktatók. 

Megtekinthető: 2012. február 1-13 között a Szatyor bár nyitvatartási idejében.

Hétfő-péntek: 12:00-01:00 szombat-vasárnap: 14:00-01:00 

Szatyor bár & galéria

XI. Budapest, Bartók B. út 36.
www.kreaiskola.hu

www.kreaiskola.freeblog.hu

www.szatyorbar.blog.hu

 

Magyar Bor Akadémia – "Év Bortermelője 2011" Díjátadó Gálaebéd.

A már hagyománynak számító Év Bortermelője díj idén is ünnepélyes keretek között kerül átadásra. Minden évben pazar gálaebéddel és elegáns programmal válik emlékezetessé ez a nap a vendégek és a kitüntetett borász számára, aki munkájával érdemelte ki az elismerést jelentő címet.

A magyar borkultúra és gasztronómia jeles ünnepnapján,  a 2011. Év Bortermelője,
Vida Péter borász tiszteletére rendezendő Gálaebéd a Corinthia Hotel Budapest Báltermében állófogadással kezdődik, mely során a vendégek apró koktél-falatkák fogyasztása mellett élvezhetik az év kiemelkedő teljesítményt nyújtó termelőinek, az öt jelöltnek remek borait.

A díj ünnepélyes átadásának ceremóniája a Himnusszal kezdődik, utána Dr. Kállay Miklós, az akadémia elnöke mond köszöntőt.

A laudáció elhangzása után átadásra kerül az Év Bortermelőjének járó díj.

Az idei különleges menüsort, mely négy fogásból áll, Vida Péter boraira komponálva

nemzetközi hírű gasztronómiai szakemberek, vendég séfek állítják össze.

Az ünnepi program során a korábbi évekhez hasonlóan az ebéd elkészítésében a hazai gasztronómia kiemelkedő személyiségei vállalták a közreműködést, melynek köszönhetően gazdag és különleges ételkínálat várja a vendégeket.
Az ízek mesterei:

Bernát Dániel András chef, U26 Étterem,

Bolyki Péter sous chef, Corinthia Hotel Budapest,

Buday Péter chef, Larus Étterem,

Ványi László chef, Thermal Hotel Visegrád,

Takács Lajos chef, tulajdonos, Olimpia Étterem.
Az ebéd ételsorából a desszertek és sajtok a bálteremben kerülnek felszolgálásra, ahol újból lehetőség nyílik némi kellemes, kötetlen beszélgetésre és a korábbi években, az Év Bortermelője címet kiérdemelt borászok nagyszerű borainak ízlelgetésére.
A jó hangulatról, az igényes szórakoztatásról a Hot Jazz Band együttes gondoskodik.

"Év Bortermelője 2011" Díjátadó Gálaebéd

2012. február 5., vasárnap, déli 12 óra
Corinthia Hotel Budapest Bálterme
1073 Budapest, Erzsébet krt. 43-49.

www.magyarborakademia.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.