2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Ökotudatos papírgyártásra állna át Magyarország

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57668"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Image1_449.thumbnail.jpg" border="0" width="81" height="100" /></a></span>Kizárólag felelős erdőgazdálkodásból származó, újratelepített fából készült alapanyagot dolgoz fel a Vajda-Papír Kft. A hazai legnagyobb, a környező országokat is ellátó gyártó átesett a nemzetközi szabványokon alapuló vizsgálaton. Bár Magyarországon enyhén nő, a világ erdőterületei még mindig folyamatosan pusztulnak.

Kizárólag felelős erdőgazdálkodásból származó, újratelepített fából készült alapanyagot dolgoz fel a Vajda-Papír Kft. A hazai legnagyobb, a környező országokat is ellátó gyártó átesett a nemzetközi szabványokon alapuló vizsgálaton. Bár Magyarországon enyhén nő, a világ erdőterületei még mindig folyamatosan pusztulnak.

Kizárólag felelős erdőgazdálkodásból származó, újratelepített fából készült alapanyagot dolgoz fel a Vajda-Papír Kft. A hazai legnagyobb, a környező országokat is ellátó gyártó átesett a nemzetközi szabványokon alapuló vizsgálaton. Bár Magyarországon enyhén nő, a világ erdőterületei még mindig folyamatosan pusztulnak.

Felelős, vagyis a környezetre nézve kedvező, társadalmilag hasznos és gazdaságilag életképes erdőgazdálkodásból származó alapanyagból állítja elő termékeit az ország legnagyobb higiéniaipapír-gyártója, a Vajda Papír Kft. A hazai forgalom 40 százalékát előállító cég tevékenységét most az FSC (Forest Stewardship Council) akkreditált tanúsító szervezete ellenőrzi. Így nyugodtak lehetünk abban, hogy a papír zsebkendő, konyhai papírtörlő, szalvéta és toalettpapír nagy része újratelepített fa felhasználásával készül.

A vásárlók egyre erőteljesebb és jogos elvárása, hogy az általuk használt termék ne ártson a környezetnek – hangoztatta a cég tulajdonos-ügyvezetője. Vajda Attila hozzátette ugyanakkor, a gyártás folyamatossága számára is fontos, hogy a felhasznált fa környezettudatos gazdálkodásból származzon. A kivágott fák helyett újat kell telepíteni, a kitermelés üteme pedig ne haladja meg a reprodukció mértékét.

A világ erdőségeinek területe így is folyamatosan zsugorodik – 3,1 százalékkal csökkent 2000 és 2005 között -, így öt év alatt csaknem tizenegy Magyarországnyi erdő pusztult el bolygónkon, még úgy is, hogy hazánkban lassú növekedés tapasztalható. Egy felelős gyártónak ezért a fogyasztói igények mellett gazdasági érdeke is, hogy tevékenységével ne súlyosbítsa a globális helyzetet. Jó lenne, ha a Vajda Papír példáját az ágazat más szereplői is követnék – fogalmaz a szakember.

Az FSC tanúsítvány megszerzéséhez a gyártóknak a „Felügyeleti lánc tanúsítás"-t (Chain of Custody certification, FSC COC) kell igényelniük. A tanúsítvány felügyeleti rendszere magában foglalja az erdészeti alapanyag minden kitermelési, feldolgozási, elosztási és tulajdonváltozási szakaszát egészen a végtermékekig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.