A Danubius Nemzeti Hajós Egylet 150 éves történetét a Kiscelli Múzeumban, Széman Richárd tündérvilágát Szegeden a Millenniumi Kávéházban és a Jégszakadást, klímaváltozást Grönlandon a Néprajzi Múzeumban tekinthetjük meg.

 

A Danubius Nemzeti Hajós Egylet 150 éves történetét a Kiscelli Múzeumban, Széman Richárd tündérvilágát Szegeden a Millenniumi Kávéházban és a Jégszakadást, klímaváltozást Grönlandon a Néprajzi Múzeumban tekinthetjük meg.

 

Hullámok hátán – a Danubius Nemzeti Hajós Egylet 150 éves története.

Kiállítás a Kiscelli Múzeumban.

Megnyitó időpontja: 2012. április 12. csütörtök, 17.00

Köszöntőt mond Bús Balázs, Budapest III. kerületének polgármestere, a kiállítást Czene Attila, NEFMI, sportért felelős államtitkár nyitja meg.

A Kiscelli Múzeum 2012 tavaszán, a Danubius Nemzeti Hajós egylet által immáron huszonkettedik alkalommal megrendezésre kerülő Széchenyi István Emlékversenyhez kapcsolódóan kiállításon mutatja be az idén 150 éves egylet, és a budapesti evezős sport történetét. A kiállítás három fő részben, az 1862-ben megalakult előd, a Pesti Evező és Vitorlás Kör megalapításától az első versenyek megszervezéséig, majd a századfordulós virágkortól az egylet 1948-ban történt megszüntetéséig, és végül az 1990-es újjáalakulástól napjainkig mutatja be az evezős egyesület történetét.

A kiállításban az archív fotók, plakátok, könyvek, filmhíradó-részletek és emléktárgyak mellett különböző, 20. századi verseny- és túrahajókat mutatnak be. 

A kiállítást tárlatvezetések és múzeumpedagógiai programok kísérik, így például az érdeklődők kipróbálhatják, hogy milyen „szárazon evezni", azaz beülhetnek egy úgynevezett ergométerbe és gyakorolhatják az evezős mozdulatokat.

Hullámok hátán – A Danubius Nemzeti Hajós Egylet 150 éves története

2012. április 12. – június 10.

Kiscelli Múzeum Oratóriuma

1037 Budapest, Kiscelli u. 108

 

Sárkány égi tavon, Széman Richárd tündérvilága – fotókiállítás Szegeden.
Megnyitó: 2012. április 16-án, hétfőn, 17 órakor

Megnyitja Balog József kulturális író-szervező.
Közreműködnek a Hestia tündérei.
A kiállítás az Egyetemi Tavasz – a Szegedi Tudományegyetem tavaszi rendezvénysorozatának része.

Kedves barátaink – üzenik Szegedről – itt a tavasz, ami Szegeden természetesen a szépleánykák kivirágzásának ideje. Hosszabbodó nappalok, fényélmények. Lágyság, lányság. No meg tündérek. Nem mintha a Tisza-parton bárki is hiányolná őket, hiszen szép számmal röpködnek mifelénk – ráadásnak most még a Nyírség bátor tündérei is hozzánk költöznek!

44 gyönyörű tündéres fényképen üzennek nekünk, fényről és varázslatról. A tárlatnyitóra egy  meglepetéssel is szolgálunk: a szentesi Hestia tündér-zsonlőrei, mintha a képekről libbennének majd az értő szemű és szívű látogatók közé!"

A Széman-féle egyedi tecnhika hasonlatos annak a folyamatnak az eredményéhez, mint amit a könnyűzenében figyelhettünk meg az elmúlt két évtizedben: ahol autentikus vagy retro alapokat öltöztetnek modern köntösbe.  Széman mesternél is a régi analóg technika keveredik a digitálissal. A régi, nagyméretű, exponált analóg negatívokat (üveg, vagy celluloid) beszkenneli. Néha ezeket digitálisan átszínezi, miközben megtartja az alapanyag textúráját, sérüléseit, képmaradványait – ezt használja a kép hordozójaként, erre kerül az új digitális anyag.
A vándorkiállítás Nyírbátor, Budapest, Debrecen és Pécs után egyenesen Újvidékről érkezik a Tisza-parti metropoliszba.
A kiállítás kurátora Kémeri Attila kultúrkubikos.
Millenniumi Kávéház galériája
Szeged, Dugonics tér
Látogatható naponta a kávéház nyitvatartása alatt.

millenniumikavehaz.hu

www.szarnyas-sarkany.hu

 

JÉGSZAKADÁS – Klímaváltozás és annak emberi következményei Grönlandon.

Néprajzi Múzeum, 2012. április 17. – június 24.

Az emberek többségének a klímaváltozás távoli, nehezen megfogható dolgot jelent. Grönland északi vidékén a klímaváltozás napi realitás. Az Északi-sarkon az átlaghőmérséklet az elmúlt évtizedekben kétszer olyan gyorsan emelkedett, mint a világ többi részén, s a klímaváltozás várhatóan felgyorsul a következő évtizedekben. Mindez várhatóan alapvető környezeti, társadalmi és gazdasági változásokkal jár majd együtt Grönlandon. A Dán Kulturális Intézet szervezésében megvalósuló kiállítás a klímaváltozást úgy mutatja be, ahogy azt az Ilulissatban lakók megélik, az UNESCO-világörökség listáján szereplő híres fjord közelében.

Egy 2010-es interjúkon alapuló kutatás meggyőzően kimutatta, hogy a jövő legnagyobb veszélyét a klímaváltozás és a természeti források kizsigerelése hordozza. Az író és fotográfus Jørgen Chemnitz készítette portréfotókból, videointerjúkból, valamint poszterekből fölépülő kiállítás arra törekszik, hogy tudatosítsa a klímaváltozás veszélyeit: mindenkinek meg kell értenie, hogy erre a hatalmas kihívásra megnyugtató megoldást kell találni.

A 23 videointerjúban helybeliek mondják el tapasztalataikat: halászati és vadászati koordinátor, rendőr, ápolónő, állatorvos, turisztikai szakember, szállodamenedzser, tengeri létesítmények menedzsere, polgármester, pilóta, kikötőfelügyelő, vállalkozó, középiskolai tanuló, pap, múzeumigazgató, üzletkötő, tanár, halász, vadőr és mások. A kiállított fotókat a GEUS – Geological Survey of Denmark and Greenland – dán kutatóintézet által készített poszterek kísérik, amelyeken bemutatják a jéggleccser olvadását és a tengerszint emelkedésével bekövetkező problémákat.

Portréfotók, videointerjúk: Jørgen Chemnitz

Rendező: Jesper Boysen, a Dán Kulturális Intézet munkatársa.

Kiállítás megnyitó: 2012. április 17. 17 óra.

A megnyitón Aavaat grönlandi kórushangverseny.

Aavaat, a grönlandi kórus

A koppenhágai székhelyű Aavaat vegyes-kórus 1996. február 2-án alakult, jelenleg 24 tagja van. Mint arra a neve is utal, ez egy grönlandi kórus, amelyet grönlandiak és Grönlandhoz kapcsolható emberek alkotnak, tagjai Zealand szigetéről érkeztek. Évek óta e kórus reprezentálja Grönlandot Dániában és más országokban is.

A kórus repertoárja körülbelül 200 dalból és egyházi énekből áll. Egyaránt fellépnek kisebb összejöveteleken és nagyobb eseményeken, de a fő jellegzetességük az, hogy grönlandiul énekelnek. A karéneklés mellett a kórus tagjai dob táncot és dob zenét is előadnak, valamint grönlandi polka táncot is bemutatnak és tanítanak.

Az Aavaat leginkább a Karácsonyi Üdvözlet Grönlandnak című dán rádióműsorból ismert, amelyben 1998 óta minden évben szerepelnek, illetve a Grönlandiak Napja miatt Tivoliban, amelyet augusztus 1-jén ünnepelnek.

A kórus eddig négy lemezt adott ki, az Erinarsoqatigiit Aavaat-ot és az Erinarsoqatigiit Aavaat-ot 2000-ben, mindkettőn szerepeltek régi és új dalok, tradicionális, illetve új rendezésben. A Qaammarpoq nuna-n grönlandi karácsonyi énekek, az Aavaat Qooquaqqat-on pedig 21 gyermekdal hallható.

http://www.neprajz.hu/kiallitasok.php?menu=3&kiallitas_id=113

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük