2022.szeptember.26. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

3 az 1-ben és most 1 a téma, a SZÍNHÁZ, mégpedig a THÁLIA és 3 rövid ismertetés a márciusi bemutatókról

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58519"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/f_5.thumbnail.jpg" border="0" width="76" height="100" /></a></span>A jegyek fogytán, ezért bátorkodom ajánlani, hogy irány a pénztár.</p> <p><strong> </strong>

f 5.thumbnailA jegyek fogytán, ezért bátorkodom ajánlani, hogy irány a pénztár.

 

f 5.thumbnailA jegyek fogytán, ezért bátorkodom ajánlani, hogy irány a pénztár.

 

Szörényi Levente – Bródy János: VELED, URAM!

Rockopera két részben.

Először mutatja be kőszínház a méltán híres szerzőpáros shakespeare-i királydrámákhoz hasonlítható művét, ezt a nagyon izgalmas, emberi konfliktusokban gazdag rockoperát, amely "…nem az István, a király folytatása, inkább a téma […] államalapító uralkodónk életének-munkásságának […] lezáró része. Éreztük már évekkel ezelőtt: az István darab önként kínálja magát, hogy idővel megválaszoljuk az ott nyitva maradt kérdéseket. Persze nem a saját kútfőnkből, hanem a történelmi összefüggések segítségével, amelyek hűségére akkor is vigyáztunk, amikor teret engedtünk az alkotói szabadságnak." – jellemzi alkotását a zeneszerző.

Utódlási harc izgalmas drámája a darab – amely István király uralkodásának utolsó évéiről szól – olyan, meg nem fejtett rejtélyek nyomába kalauzolja a nézőt, mint például István király egyetlen fiának, trónörökösének, Imre hercegnek máig tisztázatlan, csak a krónikákból ismert halála, amelyet értelemszerűen utódlási harc követ. A háttérben és a nyilvánosság színpadán ármánykodás, cselszövés, kényszerű paktumkötés húzódik. Mindez mit jelent ma? Kicsit azt mutatja számunkra, hogy a helyzet akkor sem volt más, mint az azt követő "zivataros" századokban…

A történelem fintora, hogy István unokatestvérének, egyben vetélytársának a hatalomból való félreállítása és megvakíttatása után pont Vászoly fiaiból kerülnek ki az interregnum utáni Árpád-házi királyok.

A darab ősbemutatója óta eltelt több mint tíz év. Szörényi Levente és Bródy János, Kerényi Miklós Gábor kérésére készített új változatot, amelybe négy új dal került, és teljesen filmszerű-jelleget kapott a rockopera. Szörényi munkája már-már Wagner operáit jellemző nagyszabású zenedramaturgia, pontosan ábrázolja a lélektani folyamatokat, és tulajdonképpen ez az a remekmű, ami az Árpád népe előfutáraként felöleli a zeneszerző egész életművét.

Különleges pillanat egy színház életében, amikor a nagy elődök, a nagy utódok és az ifjú tehetségek, azaz három generáció játszhat-énekelhet együtt egy színpadon, Önöknek, Önökért, s azért, hogy magyar történelmünk egy parányi, de sorsfordító szeletét mindenkihez eljuttassák.

A Budapesti Operettszínház és a Thália Színház közös előadása.

 

István, Magyarország királya: Sasvári Sándor / Földes Tamás

Gizella királyné, István felesége: Füredi Nikolett / Geszthy Veronika

Orseolo Péter, a király unokaöccse: Mészáros Árpád Zsolt / Homonnay Zsolt

Vászoly, a király unokatestvére: Feke Pál / Szerényi László

Ilon, Vászoly felesége: Janza Kata / Nádasi Veronika

Imre herceg, István és Gizella fia: Kádár Szabolcs / Barkóczy Sándor

Krisztina, Imre hercegmenyasszonya: Vágó Bernadett / Fekete-Kovács Vera

Aba Sámuel nádor, a király sógora: Németh Attila / Szentmártoni Normann

Gellért püspök, Imre herceg nevelője: Magócs Ottó / Mati György

Zobor táltos: Pirgel Dávid / Angler Balázs

Német követ és Sámán dobos: Pálfalvy Attila

Pápai legátus: Ambruzs Ádám

Közreműködik: a színház Musical Együttese, Zenekara, Balettkara, Pesti Broadway Stúdió növendékei és gyerekek

Hangszerelés: Németh Zoltán

Dramaturg: Sárdi Mihály, Kerényi M.G.

Díszlet: Rózsa István

Jelmez: Velich Rita

Zenei vezető: Balassa Krisztián

Karigazgató: Drucker Péter

Koreográfus-asszisztens: Szabó Erika, Szűts Rita

Rendezőasszisztens: Niklai Judit

Játékmester: Bori Tamás

Zenei munkatársak: Axmann Péter, Balassa Krisztián, Nagy Gábor, Lőkös Dorottya, Puskás Dóra

Koreográfus: Bodor Johanna

Vezényel: Balassa Krisztián, Bíró Péter

Rendező: Somogyi Szilárd

Szörényi Levente szerzői jogait a  Zikkurat Színpadi Ügynökség Kft. – Rosta Mária, Bródy János szerzői jogait a Melody Kft. – Mentler Krisztina – képviselik

Előadások: 2012. március 29-30-31.

 

Ljudmilla Ulickaja: RÖVIDősbemutató.

Az orosz falvak asszonyai c. novella alapján színpadra alkalmazta: Garai Judit.

A többszörös díjjal kitüntetett, nemzetközileg ismert Ljudmilla Ulickaja színpadi szerzőként sem ismeretlen hazánkban. Hidvégi Nóra fiatal rendezőnő Ulickaja egyik novelláját álmodta színpadra, a szerzőnőnek annyira meggyőző módon, hogy azonnal megadta az ősbemutató megvalósításhoz szükséges összes jogi engedélyt.

A Rövid című előadás azoknak szól, akik nagyon tudnak/akarnak szeretni, akik nem tanulnak meg szeretni; akik bizonytalanok, de vágynak a bizonyosságra; akik képesek őszintének lenni, akik elfogadják a sorsukat; akik a választott útról nem térnek le, legyenek azok nők vagy férfiak, fiatalok vagy idősek. És azoknak is, akik képesek sírni a meghatódottságtól vagy önfeledten nevetni attól a finom iróniától, ahogyan a darab beszél a három nő sorsáról és ezen keresztül a férfiak világáról.

Egy átlagos este. Egy New York-i lakás. Egy roskadásig megterített asztal és rengeteg alkohol. Három nő, három teljesen különböző karakter, mindegyik valamiért idegen abban a városban, ahol találkoznak, beszélgetnek, élnek, ahová ellátogattak – New Yorkban. Három, teljesen más közegben, kultúrában nevelkedett asszony. Más egzisztenciával, más felekezeti hovatartozással. Abban viszont mindannyian egyformák, hogy odaadóan tudnak szeretni. Igaz, mindegyik a maga módján, a lehetőségeihez mérten, amiben természetesen ugyanakkora szerepe van a szabad akaratnak, mint az eleve elrendeltségnek.

A Thália Színház a Füge Produkció és a Jászai Mari Színház közös előadása.

Szereposztás:

Vera: Györgyi Anna

Margo: Horváth Erika

Emma: Bartsch Kata

Férfi: Bognár Bence

Díszlet: Opra Szabó Zsófia

Jelmez: Pirityi Emese

Produkciós vezető: Gáspár Anna

Rendező: Hidvégi Nóra

Bemutató: 2012. március 13

 

Maguk akarták – nem kívánság műsor.

A Mikroszkóp Színpad első új bemutatója szokatlan címet visel.

Az új kabaré akár a Lánchíd megnyitásakor, összeköti a múltat és a jövőt, ezenkívül fizetni kell érte. A témaválasztás akár egy random nótacsokor eklektikus, hiszen saját nevük iránt vonzódó vikingektől egészen egy alkotmánybíró váratlan óvodai látogatásáig terjednek.

Az előadás egy népfrontos humorakció, hiszen a szerzők között a rádió kabaré csapatából ismert stand-up-osokon át – egészen a Hír Csárda magát egyáltalán fel nem fedő szerzőiig terjed. A produkció a Mikroszkóp Színpad aktuális kabaréinak sorába illeszkedik, hétről – hétre reagálva a világ eseményeire, és kishazánk turbulens valóságára. A műsor konferansziéi: a Showder Klubból és a Duma Színházból ismert humoristák. A színészeket pedig a rádió kabaré rajongói jól ismerhetik, hiszen évek óta dolgoznak a Magyar Rádió műsorában.

Szereplők:

Aradi Tibor, Burszán Vera, Janklovics Péter, Jeges Krisztián, Varga Ferenc József, Vida Péter

Konferanszié:

Aranyosi Péter / Hadházi László / Kovács András Péter

Rendező: Nádas György

Bemutató: 2012. március 2. Mikroszkóp Színpad

 

THÁLIA SZÍNHÁZ
1065 Budapest, Nagymező u. 22-24.

www.thalia.hu

 

Lantai József

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.