A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) idén ünnepli 30. születésnapját és ebből a különleges apropóból kifolyólag nagyszabású eseménysorozattal készül, ezzel ünnepelve azt a kitartást és lelkesedést, mely az utóbbi több mint negyed évszázadban nem hogy csökkent volna, de rendületlenül növekedett.

 

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) idén ünnepli 30. születésnapját és ebből a különleges apropóból kifolyólag nagyszabású eseménysorozattal készül, ezzel ünnepelve azt a kitartást és lelkesedést, mely az utóbbi több mint negyed évszázadban nem hogy csökkent volna, de rendületlenül növekedett.

 

Az immáron  30 éves múlttal rendelkező civil szervezet megalakulása óta legfontosabb céljának a hagyományos magyar népi kézművesség értékeinek támogatását, a népművészettel foglalkozó emberek összefogását, regionális egyesületek, szervezetek létrehozását tekinti. Ki ne ismerné a Budai Várban minden évben megrendezésre kerülő Mesterségek Ünnepét, vagy az elmúlt 12 évben európai hírűvé vált Vörösmarty téri Karácsonyi vásárt? Ki ne hallott volna már a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum népszerű Pünkösdi Sokadalom nevet viselő rendezvényéről, vagy az Országos Táncháztalálkozóról és Kirakodóvásárról? Ezek az évről évre megrendezésre kerülő, szívet melengető események mind a NESZ társrendezésével és segítségével valósulnak meg és ezrével vonzzák a látogatókat.

 

A születésnapi rendezvények hosszú sora közül a legelső márciusi közepén zajlott a Budavári Palota Díszterén, ahol jeles mesterek szabadtéri műhelybemutatók kapcsán elevenítették meg a Mesterségek Ünnepe forgatagát. Azok, akik nem tudtak részt venni a bemutatón, egy pillanatig se csüggedjenek, hiszen március 23-án folytatódik az eseménysorozat a Hagyományok Házának színháztermében, ahol a népi kézművességről szóló, nagyszabású konferenciára kerül sor, melynek fővédnöki szerepét az Országgyűlés elnöke, Kövér László vállalta. A konferencián többek között szó lesz a népművészet helyéről és szerepéről a kulturális stratégiában, a népi kézművesség perspektíváiról, a kultúrafinanszírozásról, valamint szakképzésről és munkahelyteremtésről is, neves előadóknak köszönhetően.

 

Ezt követően március 31-én nyílik meg a Nomád nemzedék című fotódokumentációs kiállítás, melyet a Magyar Művészeti Akadémia megbízásából rendez a NESZ a Papp László Sportarénában az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár részeként, ahol dokumentumokkal, fotókkal, néhány jellegzetes alkotással, régi, és új kézműves munkával kerül bemutatásra az immár 40 éves Fiatal Népművészek Stúdiójának tevékenysége. A látogatók megismerhetik a stúdió szellemiségét és máig élő pozitív hatását a hazai közművelődésre, egészen április elsejéig. A kiállítás többek között betekintést enged a stúdió táborainak, alkotóházainak életébe, az első játszóházak és gyermekfoglalkozások gondtalan pillanataiba, a NESZ létrejöttének emelkedett momentumait és kézműves iskolákat, tanfolyamok mindennapjait.

 

A születésnapi eseménysorozat ezzel még nem ér véget, hiszen az „Add tovább…" névre keresztelt Fiatal Kézművesek Találkozójának fóruma és kiállítása még bőven tartogat majd meglepetéseket és olyan tehetséges fiatal alkotók munkáit, akik szeretnének bemutatkozni a nagyközönségnek. Ez a kiállítás azért is kap kiemelt szerepet a rendezvénysorozatban, mert a NESZ kezdetektől fogva fontos célkitűzései között tartotta számon a hagyományos magyar népi kézművesség értékeinek megmentését, és a felhalmozott tudás átadását, továbbörökítését a fiatal generációk, így az alkotógenerációk számára is. Az „Add tovább…" című kiállítás 2012. április 5-15.között látható a Nemzeti Táncszínház kiállítótermében.

 

Rengeteg izgalmas program vár tehát minden, a népművészetet és hagyományokat kedvelő látogatót, melyre majd egy közös ünnepi záróesemény teszi fel a koronát május végén! Az eseménysorozat megvalósulását a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük