A Rubophen Versíró Versenyre 2008. augusztus 1. óta bármilyen témában elküldhették alkotásaikat a versírók.

 

 A Rubophen Versíró Versenyre 2008. augusztus 1. óta bármilyen témában elküldhették alkotásaikat a versírók.

Nevezni lehetett az interneten (http://www.versiroverseny.hu/ ) vagy levélben, illetve személyesen.  Az elmúlt hónapokban több megyeszékhelyen (Győr, Debrecen, Pécs, Szeged) és a fővárosban járt a Rubophen Versíró Verseny Nevezési Turnéja – a TÁP Színház közreműködésével -, ahol a résztvevőknek lehetőségük volt a helyszíni versírásra és a személyes nevezésre is.

Bogáthy Judit, a Zentiva HU Kft.  HR-vezetőjeBogáthy Judit, a Zentiva HU Kft. HR-vezetőjeA http://www.versiroverseny.hu/  oldalon csaknem 44.000 látogató járt. A verseny honlapján több mint 4.200 költő regisztrált, és közel 24.000 verset küldött be. Erre eddig sehol a világon nem volt példa. November 14-ig bárki nevezhetett. A verseny kiemelt témája a láz és a fájdalom. November 14. éjfélkor a nevezési határidő lejárt. 

Szavazásindító beszédében Vernyik Imre, a Versíró Verseny ötletgazdája elmondta:

Fenyő Iván, színművészFenyő Iván, színművész„Ez is csak egy egyszerű versenynek indult. A Rubophenesek csak annyit vártak tőle, hogy mindenki nevezzen rá, akinek van egy verse a fiókjában, a gépén vagy a szívében. Arra nem számítottak, hogy létrejön Magyarország legnagyobb kortárs versgyűjteménye. Pedig létrejött. Ahogy az egyik levélíró fogalmazott: „Ez már nem is egy verseny. Ez egy mozgalom!" Amikor megszületett a Versíró Verseny gondolata, a Rubophenesek és a szervezők abban reménykedtek, hogy a versenyzők legalább 500 verset küldenek majd. A merészebbek ezer, a legeslegmerészebbek 5 ezer versre tippeltek. (De őket őrültnek nézték a többiek.) Ma közel 24.000 vers olvasható a verseny weboldalán."

A Rubophen Versíró Verseny zsűritagjai:

Fenyő Iván, színművész

Péterfy Bori, színésznő, énekesnő

Karafiáth Orsolya, író, költő

Turczi István, író, műfordító, irodalomszervező és egyetemi doktor

Bogáthy Judit, a Zentiva HU Kft.  HR-vezetője

Karafiáth Orsolya, író, költőKarafiáth Orsolya, író, költő„Anyavállalatunk Csehországban évek óta partnere a kulturális eseményeknek, különböző komolyzenei fesztiválok, filmes produkciók kiemelt támogatója." – nyilatkozta Bogáthy Judit. „A magyarországi leányvállaltunknál több hónapja elindult  Rubophen Versíró Verseny ötletének kidolgozásával  és  megvalósításával cégünk egy igen fontos szlogenje kelt életre. Ez így hangzik angolul:  "Be Unique , Be Zentiva",  ami azt sugallja , hogy  aki a Zenitvánál, a  Zenitvával dolgozik egy olyan céggel találkozik, amely megjelenésével, munkatársaival, vállalati kultúrájával és marketing kommunikációjával is különbözni kíván  a többi gyógyszeripari cégtől. Ennek egyik megvalósulása számomra a Rubophen Versíró Verseny. Éppen ezért izgalmas és egyben  felemelő érzés nekem – mint a vállalat HR szakemberének és mint a  kultúra iránt erős vonzalmat érző embernek – részt venni a  versek zsűrizésében."

Péterfy Bori, színésznő, énekesnőPéterfy Bori, színésznő, énekesnő„Nagyon fontos dolognak tartom, hogy olyan cégek, akik anyagilag megtehetik, támogassanak fontos és jó dolgokat." – hangsúlyozza Péterfy Bori. „Azért vállaltam a zsűrizést, mert érdekel, hogy mi van az emberek fejében, nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit jelent ma egyáltalán az, hogy vers, és hogy találok-e a beküldött munkák között olyat, ami igazán eltalál. Számomra a jó vers: egy igazi találkozás két ember között. Az egyik, aki írta és a másik, aki olvassa. Mindegy, hány évtized választja el őket egymástól, a vers olvasásának pillanatában találkozik a lelkük valahol az univerzumban!"

„Azt mondják, nincs átjárás sem a különböző művészeti ágak, sem a különböző generációk, sem pedig az ún. profik és amatőrök között. Ebben persze van valami, de az egyetlen költészeti folyóirat alapító szerkesztője, aki lazán feltette az életét arra, hogy a fiatalokat, a pályakezdőket fórumhoz juttassa és sínre tegye, nem mondhat nemet egy ilyen típusú, mint menet közben kiderült, tömegeket megmozgató kezdeményezésre." – teszi hozzá Turczi István. „Az már egy más kérdés, hogy irigy, tülekvő, velejéig önző világunkban milyen hírét viszik azok, akik nem elégednek meg a részvétel, a tapasztalatszerzés és az esetleg kialakuló netbarátságok apró örömeivel. De ez legyen az ő egyéni szociális problémájuk. Mi azért jól elvagyunk, és nem felejtjük el, hogy az igazi meló a pályázók számára az eredményhirdetés után kezdődik: mert a költészet nem vasárnapi autózás, nem hobbi-kertészet, vagy önkielégítés. A költészet egész embert kívánó életforma, világszemlélet, önkép."

„Rendkívül fontosnak tartom, hogy a mai rohanó világban – ahogy sok más mindet se veszünk észre – ne menjünk el a versek mellett. Éljünk velük! Ki így, ki úgy. Van, aki írja, szüli a verseket; van, aki gyógyítja magát/másokat velük; van, aki olvassa, akit szórakoztat, aki sír rajtuk, és még hosszasan sorolhatnám. A lényeg, hogy tudjuk, igenis vannak körülöttünk versek; és fontos, hogy „használjuk" is őket. A Versíró Versenyt ezért is tartom egy nagyszerű kezdeményezésnek, és megtiszteltetés számomra, hogy az egyik zsűritag lehetek, hiszen ez a program a versek szélesebb körben történő megismertetését, megszerettetését tűzte ki céljául.

Én pedig teljes mellszélességgel állok ki mellette, és adom a nevem e nemes ügyhöz, hogy segítsem a vers, e gyönyörű, tömör, lényegre törő, de mégis érzelem dús és ezerszínű kis műfaj terjesztésében. Ennek van értelme a mai világban." – mondta Fenyő Iván.  

Szavazásindító EstSzavazásindító EstA Rubophen Versíró Verseny bajnokaira példátlan megbecsülés és jutalom vár. A 3 millió forint összdíjazású vetélkedő legjobbjait 2009. január 16-ig választják ki a nevezők közül. A zsűri által kiválasztott 30 versből albumformátumú antológia készül. A győztes verset 100 ezer példányban freecardon (országosan forgalomba hozott ingyenes képeslapon) terjesztik. Ezeken kívül további nagyon értékes nyereményeket osztanak ki.

A közönség 2008. november 15-től szavazhat az általa legjobbnak talált versre, a legtöbb szavazattal rendelkező vers a közönségdíjat kapja majd.Díjak:

A Zsűri által kiválasztott 30 versből albumformátumú antológia készül, amit az Alexandra könyvhálózat fog forgalmazni 2009 tavaszától.

 Első díj

     A győztes vers kinyomtatása és terjesztése 100 ezer példányban freecardon (országosan forgalomba hozott ingyenes képeslapon)

     A győztes vers szerzőjét nagy összegű pénznyereményt kap a Rubophen láz- és fájdalomcsillapító hazai forgalmazójától, a Zentiva HU Kft-től.

     Olajfestmény a győztes vers szerzőjéről

     Részvétel költészet táborban

     Színvonalas versblog fejlesztése, működtetése és népszerűsítése egy évig

Második díj

     Színházbérlet

     Egyéves előfizetés 6 irodalmi folyóiratra

     Színvonalas versblog fejlesztése, működtetése és népszerűsítése egy évig

Harmadik díj

     200 ezer forintos Alexandra-könyvutalvány

     Színvonalas versblog fejlesztése, működtetése és népszerűsítése egy évig

Közönségdíj

     Laptop

Láz és Fájdalom Különdíj

     Egyéves kétszemélyes masszázsbérlet vagy kétszemélyes wellness hétvége

     Montblanc toll

Versmondó Guinness-rekord

A Magyar Versmondók Egyesülete a Rubophen Versíró Versennyel karöltve, a Kaleidoszkóp Versfesztivál keretein belül, a budapesti Merlin Színházban 2008. október 10-én megállás nélküli versmondásba kezdett, hogy bekerüljön a Guinness-rekordok könyvébe. 100 felolvasó váltotta egymást, és olvasott fel folytonosan több mint 6.500 verset, melyek zömmel a Versíró Versenyre érkezett pályaművek közül kerültek ki. Összesen 102 órán és 38 percen keresztül zajlott  a felolvasás, amely október 17-én este zárult.

A RUBOPHEN VERSÍRÓ VERSENY IGAZ TÖRTÉNETE

Egy férfi vagy egy nő őrült homlokráncolásba kezd. Aztán elárulja a nézőknek, hogy ő most rettenetesen szenved.

A hazai láz- és fájdalomcsillapítók többnyire ilyen képekkel kezdik reklámfilmjeiket. Aztán a szóban forgó férfi vagy nő bevesz egy tablettát, és a homlokráncolás abbamarad. A reklámfilm végén pedig jön a felirat, hogy melyik tablettát kell bevennie a nézőnek, ha jót akar.

Ez silány. Ez unalmas. Ez lealacsonyítja a Nézőket. Erre gondoltak a Zentiva magyarországi vezetői. Meg arra, hogy de jó volna magasabb színvonalon, értelmesebben és izgalmasabban kommunikálni a Vásárlókkal.

A Zentiva egy egyszerű multinacionális nagyvállalat. Abból él, hogy gyógyszereket gyárt és forgalmaz. Magyarországon ő forgalmazza a Rubophen láz- és fájdalomcsillapítót.

Mind a gyógyszer-, mind a reklámiparban úgy tartják, hogy minél több homlokráncolós reklámfilmet vetítenek a tévében, a Nézők annál több gyógyszert vesznek az adott márkából. Minél több százmilliót és milliárdot költenek reklámkampányokra, annál több százmillió és milliárd jön vissza bevétel formájában.

A Zentivások tudták ezt – mégsem hagyta őket nyugodni a gondolat, hogy lehetne ezt magasabb színvonalon, értelmesebben és izgalmasabban is…

Néhány órával 2007 karácsonya előtt aztán meghozták a döntést – amivel vagy történelmet írnak… vagy kínos hibát követnek el…

Úgy döntöttek ugyanis, hogy a Rubophen 2008-ban kiszáll a versenyből.

Egy egész évig nem szőnyegbombázza a Nézők agyát homlokráncolós reklámfilmekkel.

2008-ban egészen új alapokra helyezi a kommunikációt a Vásárlóival. Magasabb színvonalon, értékesebb tartalommal és izgalmasabban szólítja meg őket:

A költészethez fordul. Egy teljes évig nem beszél a Rubophen márkáról. Csak a lázról és a fájdalomról. Versben és versekkel.

A döntést pedig Vásárlói kezébe helyezi. Ha 2008-ban nő a Rubophen piaci részesedése, akkor 2009-ben marad az Új Stílus. Ha viszont csökken, akkor jövőre jönnek újra a homlokráncolós reklámkampányok.

A Rubophenesek indításképpen megszponzoráltak egy televíziós miniprogramot, amiben két remek színész (Szamosi Zsófi és Nagy Ervin) a lázról és a fájdalomról szóló verseket mondott el.

2008-ban Magyarországon 20 millió forintot fordítottak arra, hogy az RTL KLUB nézői februártól áprilisig minden áldott délután meghallgathassanak és megnézhessenek egy Kosztolányi-, József Attila- vagy Ady-verset.

20 millió forintot. Valószínűleg kevés olyan költészeti projekt volt Magyarországon az utóbbi időben, amire ennyit költöttek.

Vagyis szembe mentek az árral – példátlan módon nem a mennyiségért, hanem a minőségért fizettek.

Az eredmények pedig bíztatóak.

2008 első negyedévében a Rubophen-eladások meghaladták a tervezettet:)

Az ok-okozati összefüggés persze még nem 100 százalékos. Mert lehet, hogy a Nézők hálásak voltak, amiért a Mónika Show reklámszünetében nem (csak) a szokásos mocsok zúdult rájuk. De az is lehet, hogy „csak" a téli influenzavírus tehet róla. És persze még az is lehet, hogy mindkettő.

A Rubopheneseknek mindenesetre felcsillant a szeme.

Talán tényleg érdemes magasabb színvonalon, értékesebb tartalommal és izgalmasabban kommunikálni!

Úgy döntöttek hát, hogy tovább merészkednek, és még egy Nagy Lépést tesznek a Vásárlóik felé.

Összedugták a fejüket a barátaikkal és üzletfeleikkel, hogy végiggondolják a lehetőségeket.

Először egy olyan versíró verseny gondolata merült fel, amire a lázról és fájdalomról szóló versekkel lehetne pályázni. De az olyan kínosnak tűnt… Mintha a McDonald's egy olyan versenyt szponzorálna, amire csak a hamburgerről és a sült krumpliról szóló versekkel lehetne jelentkezni… Nem volna elegáns:)

Ezért a Rubophenesek úgy döntöttek, hogy ha már csinálják, akkor csinálják rendesen. Inkább egy olyan Versíró Versenyt támogatnak, amire bármilyen témájú és műfajú verssel pályázni lehet. Amire bárki jelentkezhet – főállású és alkalmi versíró egyaránt. Aminek győztesei olyan megbecsülésben és jutalomban részesülnek, amilyenre Magyarországon még nem volt példa. Ami olyan példányszámban juttat el kortárs magyar verseket a Közönséghez, amilyenben még senki. Soha.

Szóval, a vállalkozás egyre izgalmasabb és izgalmasabb lett… Egyre gazdagabb és gazdagabb…

Addig-addig, hogy a Rubophen Versíró Verseny teljes költségvetése elérte a hihetetlen 125 millió forintot.

125 millió forint! Emberemlékezet óta nem költött senki ennyit egyetlen költészeti eseményre Magyarországon.

Amikor pedig elköltesz 125 millió forintot a saját zsebedből, többnyire meghatározol valamilyen célt, amit szeretnél elérni.

A Rubophenesek is meghatároztak ilyet.

Ők azt szeretnék elérni, hogy Mindenki nevezzen a Versenyre, akinek Van Egy Verse (a fiókjában, a gépén vagy a szívében). Azt szeretnék, ha Mindenki, akinek Egy Kicsit Is Szimpatikus ez az Új Stílus, jobban szeretné a Rubophen márkát.

Minél többen küldenek ugyanis verset, és minél többen szeretik a Rubophen márkát – annál valószínűbb, hogy jövőre eggyel kevesebb homlokráncolós reklámfilmet vetítenek majd a tévék.

Minden Vers és Minden Doboz Rubophen Számít!

(A versek és a gyógyszer szedéséhez kérje ki gyógyszerésze, orvosa és irodalomtanára tanácsait, utasitásait. A túlzásba vitt versfogyasztás súlyos mellékhatásokat okozhat: allergia, láz, kiütés, bél-és hasgörcsök, alvászavar, rászokás.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük