Panasonic 3D szemuvegPanasonic 3D szemüveg

Az elektronikai világcég 2010. júniusában újságírókat invitált  3D televíziói közelebbi megismerésére a budapesti Ferenc körúton lévő Panashop márkabolt bemutatótermébe.  A 3D hálás megjelenítési lehetőségét a Roland Garros francia nyílt teniszbajnokság női elődöntője szolgáltatta. A szubjektív élmény:  meggyőző, a teniszlabda csaknem arcunkba vágódik, ill. a szünetben a demo-filmen a Grand Canyon vizének felvágódó cseppjeihez törölközőt kérünk…

 Panasonic 3D szemuvegPanasonic 3D szemüveg

Az elektronikai világcég 2010. júniusában újságírókat invitált  3D televíziói közelebbi megismerésére a budapesti Ferenc körúton lévő Panashop márkabolt bemutatótermébe.  A 3D hálás megjelenítési lehetőségét a Roland Garros francia nyílt teniszbajnokság női elődöntője szolgáltatta. A szubjektív élmény:  meggyőző, a teniszlabda csaknem arcunkba vágódik, ill. a szünetben a demo-filmen a Grand Canyon vizének felvágódó cseppjeihez törölközőt kérünk…

Miről is szól ez a mostanában sokat emlegetett technika-technológia?

(Kerekes Gábor, Panaudio Kft., összefoglalója alapján)

A háromdimenziós megjelenítés alapját, hasonlóan a filmhez, és a televíziózás korábbi megjelenítési formáihoz,

az emberi látás és az agy becsapása jelenti.  Tudvalevőleg agyunk nem képes követni a megfelelően gyorsan változó képeket, ezek a látás biológiai mechanizmusában egybefolynak, s az elkülönült egyedi képekből egységes, egybefüggő folyamat képei rajzolódnak elénk.

A háromdimenziós, azaz térbeli képek megjelenítése a két szemünk látás-mechanizmusának sajátossága, ennek leképzése, utánzása révén jöhet létre agyunkban a valós világ mesterségesen előidézett térképzete. 

Az ábrázolni kívánt valóságot a két szemnek megfelelő szögben elhelyezett felvevőeszközzel, kamerával filmes, vagy elektronikus formában rögzítjük, ill. továbbítjuk.  A filmes, vagy elektronikus felvevőkamerával rögzített kép visszajátszása során korábban sztereoszkóp, majd később 3D szemüveg segítségével jön létre a néző agyában a térbeli látvány illúziója. A 3D vetítés tehát a jobb és a bal szembe érkező váltakozó képek megjelenítésére épül, a jobb, ill. a bal szemnek szánt képet a megfelelő kamera rögzíti és képvisszaadáskor a két szín-csatornát megjelenítő szemüveg továbbítja agyunknak, a megjelenések között a lehető legkisebb átfedésre (crosstalk) kell törekedni.

A térhatású mozi korai éveiben a két szem két különböző, piros és kék üvegen keresztül kapta a kétféle információt,

(anaglif szemüveg), emiatt, és a mozik műszaki problémái okán, a nézők idővel szemük kifáradását, fejfájást, esetleg émelygést érzékeltek.  

A fellépő nehézségeket megoldotta a ma is használatos, polarizációs szemüvegek megjelenése. A tökéletes megoldást végül az éles és tiszta digitális vetítési technológián alapuló 3D mozgóképek hozták el.

Különbség van a mozitermekben használt passzív 3D szemüvegek és a Panasonic által is használt aktív képzáró 3D szemüveg  között. Utóbbi tulajdonképpen két, a szem előtt elhelyezkedő LCD panel, ezek a rájuk érkező vezérlő-feszültség hatására felváltva elsötétülnek, elzárva a rajtuk áthaladó fény útját.  A vezérlés ütemét a 3D tv vevőkészülék szinkronizáló jelei szabják meg. A szemüveget egy amerikai gyártó szállítja a Panasonic számára.

Több gyártócég forgalmaz már szemüveg nélkül működő 3D-s készülék-paneleket is, melyek az ún. „látószög-korlát" (parallax barrier) elvén működnek.  Ez olyan mikro-optikai alkatrészek együttesét jelenti, melyek segítségével a jobb és a bal szembe jutó fénysugarak elválaszthatók. Amennyiben a jobb és a bal szembe jutó képek egy térhatású (sztereo) képpárt alkotnak, akkor az agyunk azt térhatású képként fogja fel.  Az így megvalósuló 3D-t egyenlőre csak személyes használatra ajánlják, a térérzet ugyanis csak egy bizonyos, meghatározott nézőpozícióból érvényesül.

Tudni kell azonban:   az ép látószervű emberek egy része, 100-ból hárman, nem képesek a térbeli látásra, számukra a  3D  nem ad többletet.  

A szakterületen folyamatos fejlesztés folyik;  3-5 évenként új, pl. holografikus megoldásokat alkalmaznak. 

Előrejelzések szerint,  2020-ra olyan vetítési technológia érhető el, mellyel nappalinkba akár egy térbeli foci-pályát is beállíthatunk.

A technikai hátteret olyan, több millió dollárt befektető cégek biztosítják, mint a 3ality Digital System, Element Technica, P+S technik.

A rögzített anyagok kezelését biztosító  3D Blu ray  szabvány 2009 végén született meg, főbb ismérvei:

3D BD,

3D menü,

3D Video,

3D feliratozás,

72 Mbps  adatsebesség,

teljesen új tömörítési eljárás, az MPEG4-3D Multi Video Coding (MVC) kibővítése az AVC/MPEG4 H.264-nek, ennek segítségével kétszeres mennyiségű adat feldolgozásához csupán 50%-al kell több hely a lemezen.

A 3D alkotói-tartalmi kérdései

A film eredeti ötletének feltalálója, Lumiere is kísérletezett a  3D technikával, híres,  A vonat érkezése c. filmjének 3D változatát be is mutatta 1903-ban.   

A filmes világot a térbeli látvány megvalósításának gondolata folyamatosan foglalkoztatta,  a '20-as,  '30-as , az '50-es, majd a '80-as években számos, átütő sikert nem hozó kísérlet örtént a 3D megteremtésére. 

A kétdimenziós film a '20-as években a hanggal, majd harminc év múltán a színek megjelenítésével gazdagodott.

Ekkor Alfréd Hitchcock is kísérletet tett a háromdimenziós film megalkotására  Gyilkosság telefonhívásra c. művével, de nem akadt olyan vetítőterem, ahol azt elkészülte után bemutassák, erre csak 1980-ban kerülhetett sor.

Hazánkban az '50-es években  Bodrossy Félix rendező folytatott jelentős kísérleteket a térhatású film és a hozzátartozó mozi kifejlesztésére.

A Magyar televízió  1973-ban készített  3D dokumentum-filmet Szent Györgyi Alberttel.

A 3D szakmai oldalról is vitákat generált,  tekintve, hogy a hang és a színek dramaturgiai eszköztára, annak használata egyértelműen megfogalmazható,  a  3D vonatkozásában az alkotók erről mindmáig polemizálnak. 

A 21. század elején a mozik látogatottsága és a film-forgalmazás rekord méretű visszaesést produkál, a filmszakmának-filmiparnak eszközöket kell találnia a nézők visszacsábítására a vetítőtermekbe. 

Látványos szafarik, a Nemzetközi Űrállomás, mélytengeri felvételek, autóversenyek 3D felvételei megragadták a nézőket, s érzékeltették a 3D látvány vonzerejét;  a kép térben való mozgását. A 3D megjelenítésnek alkotói veszélyei is vannak;  a látvány sokszor elfedheti a tartalmi mondanivalót (ha van…).

Milyen irányt vehet a térhatású film fejlődése?

-A valóság lehető legtökéletesebb leképzése felé természet-, és útifilmekben, ill. nagy jelentőséget kapnak az élő

3D tv-közvetítések.  Amerika gyorsan válaszolt az idevágó érdeklődésre, ott a digitális háromdimenziós mozik és több  3D tv-csatorna már élőben adják a legkeresettebb sporteseményeket, pl. a SuperBowl döntőt.

-Másik lehetőség a 3D-re;  a látványra és a játékosságra összpontosító filmek gyártása, népszerű műfajok számára (sci-fi, fantasy, musical, tánc, koncertek).

A recept tehát:   3D + hatalmas vászon + izgalmas történet.

A 3D előállítási költségei jóval magasabbak, mint a hagyományos filmé, bár a digitális technika mérsékeli az árakat a '80-as évek kezdeti próbálkozásihoz képest. 

A 3D mozik versenytársat kapnak viszont az otthonok számára kifejlesztett 3D házimozi rendszerekben, melyek már elérhetők. 

2008-ban a világon  kb. 850 3D-s mozivászon volt,  2009-re ez a szám 4.300-ra nőtt.

3D-s filmek száma:  2008-ban  11,  2009-ben 19,   2010-ben 30-40 várható. 

A 3D tartalmakat továbbító műholdak:

-Sky 3D (Anglia)

-Orange (Franciao.),  ennek első Live adása a Roland Garros tenisztorna,  az Eurosport és a Panasonic együttműködésével,  Európában a kódolt Astra 1M, ill. a Hotbird 8 adja élőben.

-ESPN (USA) sportadásokkal,

-Japán:  3 adás,

Magyarország:  Foci VB  3D élő közvetítésekkel, az Antenna Hungária tervezi a kísérleti adást ebből az alkalomból.

A 3D  nagyhatású propagátora:  az AVATAR! 

A hollywoodi stúdiók sora készül 3D alkotásokkal, ezek kalózmásolása technikailag nem megoldható!

Még a  3D-s Blu-ray filmek kalóz-másolása sem könnyen oldható meg…

2010 februárjában a Panasonic európai termékbemutatón vonultatta fel új,  50"-os, és  65"-os VT20 3D Plazma Full-HD tv-it, s a hozzájuk kapcsolható 3D Blu-ray lejátszót.  Ezek az eszközök a korábbi, 2D-s verziókkal kompatibilisak.

A Panasonic megállapítása szerint, a cégnél kiemelkedő minőséget elért 3D plazma-technológia egyértelmű előnyben van az LCD technológiával szemben, mely szintén nagy léptekkel fejlődik ugyan, de a plazma a cross-talk (képátfedés, képáthallás) csökkentésével, a képélesség, fényerő-hatékonyság, mozgás-leképzés folytonossága terén élenjáró megoldást biztosít, még 2D anyagok esetén is.

A  3D  lehető legjobb megjelenítésre a Panasonic új, gyorsabb képmegjelenítő eljárást és a 600 Hz-es  sub-field (rész-kép) meghajtási technológiát alkalmazza, 10 sub-field-el dolgozva, melyek mindegyike frissül.

Az új kijelző másodpercenként 60 képet küld váltakozva a néző mindkét szeméhez, melyet aztán az agy 3-dimenziós képként értelmez, állít össze. 

A cég PDP video-megjelenitési fejlesztései eredményeként, a 600 Hz-es technológiával a teljes mozgókép felbontásra tiszta, éles és nagyon jó minőségű térhatású képek érhetők el.

A plazma panelnél szinte zéró válaszidő érhető el, itt nincs is szükség az LCD-nél elengedhetetlen 120-140 Hz-es megoldásokra.  Az LCD-nél alkalmazott 8-10 bites technológia helyett itt már 12 bites jelfeldolgozás használatos,  amivel 6144 gradációs lépcső érhető el.  Az elért mozgóképfelbontás  1080 soros!

A Panasonic VT20-as modellekben a plazma panel válaszideje  1 mikroszekundum, így nincs nincs képátfedés, jitter.

Az új kijelzők az új foszforok segítségével, a hagyományoshoz képest egy-harmad idejű képkioltással dolgoznak.

A VIERA CAST megoldással az új készülékekkel internetes kötvetlen elérés és Skype telefonálás is lehetséges.

A VIERA LINK megoldás révén az otthonokban levő összes Panasonic- kompatibilis eszközt egyetlen távirányítóval lehet vezérelni.

A VIERA Image Viewer funkció révén multimédiás alkalmazások futtahatók.

A Panasonic a 3D terület teljes lefedésére törekszik, a képalkotástól a képvisszaadásig.

Ennek konkrét megvalósulási formáját jelentik a  Full HD 3D Viera Plazma  tv készülékek és a 3D Blu-ray lejátszók, versenybe állva a mozi-élmény házon kívüli megvalósulási formáival.

A 3D területen egyenlőre egyértelmű a plazma jogosultsága, de a Panasonic dolgozik LCD-s 3D  tévéken is. A kihozott plazma készülékeken a logo nem tud beégni! A plazma fogyasztását különösen alacsony szinten lehet tartani, egy 42"-os készülékük fogyasztása ma 100watt, 4 éve még 300 watt volt.  (Az LCD-nél ez az érték:  60-70 W)  A plazma készenléti fogyasztása:  0,3W !

A készülékek ajánlott nézési távolsága 1,5-5 m.

Kereskedelmi megjelenés

Az első,  legújabb technológiával szerelt  Full HD 3D VIERA Plazma  tévé,  a  3D  50"-os TX-P50VT20  jelű modell  már április vége óta kapható,  65"-os  változata júliusban érkezik.

A tv készülékek mellé két darab Panasonic aktív szemüveg jár, melyet a szemüvegesek is gond nélkül feltehetnek, további tartozék egy WiFi USB  adapter, mely az internetes tartalmakat teszi elérhetővé, ill. házi DLNA hálózat elérését, kialakítását teszi lehetővé.

Akciósan, július 10-ig  5 éves garancia jár a készülékekre,  a Panasonic tévék általános meghibásodási aránya jelenleg 1%.

A  Blu-ray, műhold és játék képességekkel és internetes kapcsolatra képes  50"-os 3D tv készülék ára :  bruttó  690 ezer Ft.,a  65"-os ára:   1,3-1,4 millió Ft., további méretek és árak is léteznek….

http://www.panashop.hu/

http://www.panasonic.hu/html/hu_HU/Termékek/Viera+televizók/Neo+PDP/TX-P50V20/specifications/4501578/index.html?view=&angle=2

http://www.hdtvtest.co.uk/news/panasonic-tx-p50vt20-tx-p50vt20b-20100319171.htm

http://www.google.hu/imgres?imgurl=http://forum.ecoustics.com/bbs/messages/10381/624677.jpg&imgrefurl=http://news.ecoustics.com/bbs/messages/10381/624674.html&usg=__mU8EuhXKF0z9LGf1HN-NDl024-g=&h=418&w=620&sz=25&hl=hu&start=13&um=1&itbs=1&tbnid=rd_o_B-x0LiLOM:&tbnh=92&tbnw=136&prev=/images%3Fq%3Dpanasonic%2B3d%26um%3D1%26hl%3Dhu%26client%3Dsafari%26sa%3DX%26rls%3Den%26tbs%3Disch:1

http://ces.cnet.com/8301-31045_1-10427858-269.html

http://www.avhome.hu/tag/parallax-barrier/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük