2023.május.29. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

420 tranzakció, közel 4 milliárd dollárnyi befektetés – a kockázati- és magántőke ipar 20 éve Magyarországon

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if !mso]><object classid="clsid:38481807-CA0E-42D2-BF39-B33AF135CC4D" id=ieooui></object> <style> st1\:*{behavior:url(#ieooui) } </style> <![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p> <span class="inline inline-left"><a href="/node/56476"><img class="image image-preview" src="/files/images/Image7_64.jpg" border="0" width="436" height="91" /></a></span></p><p>A kockázati- és magántőke az elmúlt két évtizedben 420 tranzakció keretében közel 4 milliárd USD befektetéssel segítette a magyar gazdaság fejlődését - állapította meg a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület felmérése. Az Egyesület fennállásának 20 éves évfordulója alkalmából készített összegzés alapján a magyarországi befektetők kb. 900 millió USD értékben zártak le magyar befektetéseket. A jubileum alkalmából az Egyesület öt kategóriában díjazta a kockázati- és magántőke iparág szereplőit.</p> <p><strong> </strong>

 image7 64

A kockázati- és magántőke az elmúlt két évtizedben 420 tranzakció keretében közel 4 milliárd USD befektetéssel segítette a magyar gazdaság fejlődését – állapította meg a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület felmérése. Az Egyesület fennállásának 20 éves évfordulója alkalmából készített összegzés alapján a magyarországi befektetők kb. 900 millió USD értékben zártak le magyar befektetéseket. A jubileum alkalmából az Egyesület öt kategóriában díjazta a kockázati- és magántőke iparág szereplőit.

 

 image7 64

A kockázati- és magántőke az elmúlt két évtizedben 420 tranzakció keretében közel 4 milliárd USD befektetéssel segítette a magyar gazdaság fejlődését – állapította meg a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület felmérése. Az Egyesület fennállásának 20 éves évfordulója alkalmából készített összegzés alapján a magyarországi befektetők kb. 900 millió USD értékben zártak le magyar befektetéseket. A jubileum alkalmából az Egyesület öt kategóriában díjazta a kockázati- és magántőke iparág szereplőit.

 

A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (HVCA – Hungarian Venture Capital and Private Equity Association) fennállásának 20 éves évfordulója alkalmából átfogó felmérést készített a kockázati- és magántőke magyarországi tevékenységéről. Az 1989 és 2010 között eltelt több mint két évtizedet átfogó elemzés 126, a magyar piacon aktív alap befektetéseit vizsgálta. Az adatokat tartalmazó, most megjelent HVCA évkönyv szerint ezen alapok (folyóáras adatok alapján) több mint 20 milliárd USD tőkét kezeltek, melyből magyarországi vállalkozásokba 420 tranzakció keretében közel 3,7 milliárd USD-t fektettek be. A HVCA a két évtized során több mint 180 kiszállás (exit) adatait regisztrálta, melyek könyv szerinti értéke majdnem 900 millió USD-t tett ki.

„Az elmúlt húsz évben kifejezetten javult a magyarországi vállalkozások kockázati- és magántőkéhez jutási lehetősége és ez a tendencia várhatóan folytatódik" – mondta Bethlen Miklós, a HVCA elnöke. „A kockázati- és magántőke igen hatékony lehet a pénzügyi válság hatására kialakult forráshiányos helyzet kezelésében és a gazdasági élet fellendítésében. A HVCA tagjai az elmúlt két évtizedben számos sikeres befektetést valósítottak meg, ami hozzájárult több ezer magyar munkahely létrejöttéhez. Bízom benne, hogy a magyarországi KKV-k egyre nagyobb számban indulnak el a növekedés útján kockázati- és magántőke források segítségével. A HVCA a következő időszakban az ehhez szükséges párbeszéd előmozdításáért, a kockázati- és magántőke lehetőségeinek hazai népszerűsítéséért dolgozik majd" – hangsúlyozta Bethlen Miklós.

A magyarországi kockázati- és magántőke piac jelentőségét mutatja, hogy a magyar székhelyű vállalatokba történt kockázati- és magántőke befektetések értékének GDP-hez viszonyított éves aránya alapján Magyarország nemcsak a régión belül, de az Európai Unió tagországai között is igen előkelő helyen szerepel. Dr. Karsai Judit, a HVCA Statisztikai Bizottságának elnöke elmondta: „A kockázati- és magántőke befektetések GDP-hez viszonyított értéke a magyar piacon 2002 és 2009 között folyamatosan meghaladta a régióban mért arányt, sőt egy-egy kiugró befektetés révén 2006-ban és 2008-ban messze túlszárnyalta azt. GDP-beli részarányát tekintve a magyar piac Európában 2006-ban az ötödik, 2007-ben a kilencedik, 2008-ban a hatodik, míg 2009-ben a tizedik helyet foglalta el. Az előkelő helyezés értékelésekor azonban figyelembe kell venni, hogy egy-egy nagy összegű kivásárlás az éves befektetések összesített értékét nagymértékben befolyásolja, miközben a GDP változására nincs ilyen hatással."

Mivel a tőkefelhalmozódás csak a rendszerváltás után indult el Magyarországon, így a hazai kockázati- és magántőkepiac számára elsősorban a külföldi szereplők biztosították a tőkét. A határon túlról érkező kockázati- és magántőke az 1990 és 2010 között Magyarországra érkező közvetlen külföldi tőkebefektetéseknek átlagosan a 6%-át alkotta.

Dr. Karsai Judit a magyar kockázati- és magántőke piac kilátásaival kapcsolatban elmondta, hogy arra a világgazdaság válsága és a magyar piac kelet-közép-európai régión belüli pozíciója egyaránt rányomja a bélyegét. A potenciális befektetők szemében az ország kisebb mérete, nagyfokú eladósodottsága, a privatizációs lehetőségek kimerülése, a belföldi kereslet lassú növekedése, a Budapesti Értéktőzsde alacsony likviditása és a gazdaságpolitika terén érzékelt bizonytalanság egyaránt kedvezőtlen jelenség. Ugyanakkor az exportpiacok fellendülése és a gazdasági növekedés felgyorsulása a magyarországi kockázati- és magántőke befektetések számára is újabb lendületet adhat.

A magyar kockázati- és magántőke elmúlt 20 évének díjazottjai

A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület a 20 éves jubileum alkalmából öt kategóriában osztott ki díjakat. Az elismerést azok az iparági szereplők kapták, akik a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtották szakterületükön, ezzel jelentősen hozzájárulva a magyarországi kockázati- és magántőke ipar sikereihez.

Kiemelkedő személyes hozzájárulásért Díj

A díjat Geszti András, a Euroventures alapítója, ügyvezető partnere kapta, aki egyben a HVCA Alapító Elnöke, az iparág egyik hazai meghonosítója.

Az Évtized Kockázati Tőkealap-kezelője

A díjat az 1989-ben alapított Euroventures kapta, mely Magyarországon túlmenően a közép-kelet-európai régió első kockázati tőkealap-kezelője. A Euroventures a jelenleg futó ötödik befektetési programjával több mint 30 hazai vállalkozásba fektetett be többek között az IT, a média, a mezőgazdaság, a szállítmányozás, a pénzügyi szolgáltatás, a biotechnológia és az orvosi műszerek területén.

Az Évtized Magántőke Befektetője

A díjat a Mid Europa Partners kapta, mely megközelítőleg 3,2 milliárd eurós kezelt vagyonával, a közép- és kelet- európai régió egyik legnagyobb, független magántőke befektetője. A Mid Europa csapata aktív és kezdeményező befektetőként széleskörű szektor és iparági- ismerettel, cégirányítási gyakorlattal rendelkezik, a hosszú távú értékteremtésben érdekelt, amelyet a portfólió vállalatok vezetőivel együttműködve valósít meg.

Az Évtized Pénzügyi Tanácsadója

A díjat az Ernst & Young kapta, mely 1989 óta van jelen Magyarországon. A tanácsadó cég a világ egyik vezető könyvvizsgáló, adótanácsadó, tranzakciós és üzleti tanácsadási szolgáltatásokat nyújtó vállalata, amely elkötelezett az üzleti, szociális és gazdasági fejlődés, valamint a környezeti fenntarthatóság mellett.

Az Évtized Jogi Tanácsadója

A díjat a HVCA tagjainak szavazatai alapján az 1992-ben alapított Szecskay Ügyvédi Iroda nyerte el, piacvezető, független magyar ügyvédi irodaként. Az Iroda fő szakterületei: vállalatfinanszírozás és vállalatfelvásárlások, különböző vitarendezési eljárások, az ingatlanjog, a tőkepiaci jog, a versenyjog és a munkajog.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.