2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

89. Ünnepi könyvhét – 2018. június 7-11.

5 perc olvasás

image22_3.jpgA 2018-as könyvhét tájékoztatója június 5-én zajlott a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) nevében Péterfy Gergely igazgató nyitotta meg a tájékoztatót, majd Gál Katalin elnök köszöntötte a megjelenteket. Emlékeztetett, az első könyhét 1929-ben volt, a folyamatosság egy alkalommal megszakadt, 1957-ben elmaradt  a rendezvény. A mostani könyhét némileg különbözik a korábbiaktól; az „önkéntes hivatalos listára“ a kiadók megjelölése alapján 307 könyv került fel. Ma már nincsen olyan bizottság, amely figyelné a jelöléseket, azok megfelelését, méltók-e vagy sem ezek a könyvek a listára kerülésre, a felelősség mindenütt az illető kiadó vezetőjénél van.

 

A könyhét idei jeligéje: Olvasó vagyok. Ez került fel a könyvekhez mellékelt vászon-zacskóra is. A katalógusban is látható, nagyon nagy a versek kategóriájába tartozó művek aránya. Az utóbbi egy-két év során a vers ismét „trendi“ műfajjá vált az irodalom palettáján. Most 59 verseskötet jelent meg könyvheti könyvként. Jellemző változás a gyerek-vonal megerősödése, hazai és nemzetközi viszonylatban egyaránt. A gyerek, vagy iifjúsági könyvek 0-tól egészen a fiatal felnött korig tartanak. Ennek jelzéseként, a könyvhét hivatalos budapesti megnyitására a Vörösmarty téren csütörtök 4-órára Berg Judit József Attila díjas írót kérték fel a szervezők. Nagyon fontosnak tartják az ifjúságot, ezt a korosztályt, és nagyon komolynak azokat az írókat, költőket, akik a gyerkeknek szánnak alkotásokat.   

 

76 hazai és 11 határon túli kiadó szerepel a téren, de azon kiadók könyvei is elérhetők lesznek az eseményen, akik név szerint nem szerepelnek a listán. Aki minden szereplő könyvet megvenne teljes áron, annak 960 ezer forintot kellene erre költenie. A könyvek átlag-ára évek óta változatlan; 3.100-3.200 forint körül mozog. A legdrágább példány a PéterPál Könyvkiadó gondozásában 8.300 forintos áron jelenik meg, a legolcsóbb pedig az 1.400 forintért kapható Tizenegyedik parancsolat c. mű.  A szervezők szándéka;  a mostani rendezvény szabadabb, „fieszta“ jellegű megmozdulás legyen. Két színpadon zajlanak az események, a gyerekekre is gondolva. A téren áthaladó külföldieket is megcélozva, angol nyelvű programot is beiktatnak a hét végén.

 

A legtöbb kiadványt, 14-et a Magvető Kiadó szállítja, de a többi nagy, hagyományos kiadó is erre az időpontra összpontosít, ilyenkor hozza ki a hazai irodalom színe-javát. Ilyenkor nyílik lehetőség a kiadó, a szerző és a vásárló összehozására. Elnök asszony a non-fiction tárgykörben kiemelendőnek tartotta a Magyar Művészeti Akadémia gondozásában megjelenő művet, Göncz Eszter  monográfiáját Zalaváry Lajos  

építészről, valamint a Látóhatár albumát, Péntek Orsolya munkáját a magyar foto 150 évéről. A magyar fotó és a magyar fotósok világmárkát képviselnek! Nagyon nagy szellemi érték! Póta Gábor színháztörténész tollából, a Kossuth Kiadó gondozásában, Gálvölgyi Jánosról jelent meg monográfia.Az Evangélikus Egyház kiadója, a Harmat Kiadó nagyon aktuális műve, happy-enddel; Visszatérés a függőségből. Ebben az évben 25 éves a Fedél nélkül kiadvány, a szerzők antológiája most negyedik alkalommal jelenik meg, Az elmúlásunk hamutartója címmel.

 

A könyvhét két kísérő rendezvényeként június 8-án és 11-én az Uránia moziban zajlik az És a halottak újra énekelnek c. egyedülálló kiadvány és koncertfilm bemutató; máramarosi haszid zsidó zenei gyűjtés, amelyhez film és CD tartozik magyarul és angolul. Június 15-től pedig a Kossuth Lajos utca 16-ban műsoros megemlékezést tartanak arról az 1944. július 16-i eseményről, amikor is Kolozsváry-Borcsa Mihály államtitkár az akkori könyvnapon jelentette be a „nemkívánatos“ külföldi-, és magyar zsidó szerzők műveinek megsemmisítését…

 

Az Aegon Művészeti Díjat 13. éve adják át, erről a mecenatúráról szólt Drevenka Edit.  Számos programjuk egyike a Facebook-on indul, „az utolsó mondat“ kampányban könyvek utolsó mondatait hozzák nyilvánosságra, hozzá illő képpel, s a játékosnak ki kell találni melyik könyvből, melyik szerzőtől származik a mondat, a nyertesek könyvcsomagot kaphatnak. 2011-ben indult a Margo Irodalmi Fesztivál az irodalom méltó megünneplésére, a Petőfi Irodalmi Múzeum lesz a fő helyszín, 65 program szerepel a könyvhéten, Valuska László erről szólt. 

http://margofeszt.hu

 

A BKV június 9-én és 10-én Könyvvillamost indít a Deák térről, amelyen kortárs magyar írókkal találkozhat az utazóközönség, dr.Székelyné Pásztor Erzsébet ezt ismertette. Gyarmathy Éva szakpszichológus, diszlexia szakértő a könyvhét „érzékenyítő“ programjának eseményeiről szólt. Az olvasás népszerűsítése mellett a könyvhét szervezői és támogatói szeretnék megszólítani az olvasási nehézséggel küzdőket is. A vörömarty téren Daniel Britton különleges betűtípust használó művei mutatják, hogyan fogadják be az írott szöveget a diszlexiával küzdők.

 

 

A Szép Magyar Könyv 2017 Verseny  elismeréseinek és díjainak átadására 2018. június 7-én 17.30-kor kerül sor a Petőfi Irodalmi Múzeum Dísztermében.

 

 

www.unnepikonyvhet.hu

 

 

 

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.