2024.május.24. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Horror, thriller

3 perc olvasás

gladiatorok.jpgGladiátorok

   Egyik unokánk most fejezi be az első gimnáziumot. Peti ha nem is a legjobb, de jó tanuló, imádja a horrort és a thrillert. Feleségem eltiltaná tőle, de ezzel nem értek egyet. Elmondom, miért.

   Az emberiség története horrorok és thrillerek története. Az ősember lebunkózta, megölte a másik törzs békés barlanglakóját, talán nem is tudta miért. Csak. Miért nem rendezték el a dolgot tárgyalással? Ki tudja? Aztán jött a rabszolga társadalom. Fizikai erőszakkal megfosztottak emberek millióit személyes szabadságától, halálra dolgoztatták, tárgyként kezelték, adták-vették.

   Később se alakultak jól a dolgok. A római Colosseumot tíz évig építette 60.000 rabszolga. Egy-egy játék 100 napig tartott, 10.000 gladiátor, és ugyanennyi állat vett részt benne. Az aréna nyugati kijáratát Porta Libitinának, a Halál Kapujának nevezték, mert itt szállították el a halottakat. A játékok során összesem 500.000 ember vesztette el életét, megöltek 1 millió oroszlánt, tigrist, hiénát, krokodilt, vízilovat, medvét és zebrát. Ha ez nem rémálom, akkor semmi sem az.

   A középkori inkvizíció valódi horror volt. Eleinte a tévelygő eretnekség kinyomozása volt a jogalap és az egyház megelégedett a bűnbánattal. Majd következtek a kínvallatások és halálbüntetések. Már ha túlélték a kínvallatást. Csak Észak-Itáliában 1308 és 1322 között 672 pert folytattak le eretnekek és boszorkányok ellen, 40 máglya általi halálbüntetést és 300 börtönbüntetést (hányan élték túl?) kiszabva. Az igazság kedvéért hozzá kell tenni, hogy II. János Pál pápa bocsánatot kért az egyház összes múltbéli bűneiért.

   Az igazi thriller az, hogy néhány puhány (semleges) állam kivételével valamennyi ország fegyverkezik. Ha netán támadás érné, akkor vissza tudjon csapni keményen. Ha semmiképpen nem éri támadás, megteszi egy polgárháború is. A felszabadított gyarmatok vezetőinek első dolguk volt felfegyverkezni. Biztos, ami biztos, hátha a gaz Anglia, Hollandia, Spanyolország, Franciaország újra gyarmatosítani akarna.

   A háborúkról nem is beszélve. Nem arról van szó, hogy fegyveresek harcoltak fegyveresek ellen. Az első világháborúban 21 millió, a második világháborúban 49 millió volt az ártatlan civil áldozatok száma. Ehhez képest a bostoni fojtogató, a Hasfelmetsző Jack, Báthori Erzsébet, Richard Angelo, Matuska Szilvszer, Léderer Gusztáv, Peter Kürten, a düsseldorfi rém óvodások.

   Peti! Nézd nyugodtan kedvenc filmjeidet. Nem az iskolának, az életnek tanulsz. Legalább megtanulod, milyen helyzetektől kell távol tartanod magad.

 

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.