2022.01.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

90 éve kezdõdtek a fatimai Mária-jelenések

4 min read
 <span class="inline left"><a href="/node/1579"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Fatimakegyszobor.thumbnail.jpg" border="0" alt="Fatima kegyszobor" title="Fatima kegyszobor" width="100" height="67" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Fatima kegyszobor</strong></span></span> <p>Mintegy félmillió ember vett részt szombaton és vasárnap a fatimai jelenések 90. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a portugáliai Fatimában.</p><p>

 Fatima kegyszoborFatima kegyszobor

Mintegy félmillió ember vett részt szombaton és vasárnap a fatimai jelenések 90. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a portugáliai Fatimában.

 Fatima kegyszoborFatima kegyszobor

Mintegy félmillió ember vett részt szombaton és vasárnap a fatimai jelenések 90. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a portugáliai Fatimában.

Az ünnepre szerte az országból több ezer zarándok indult el gyalogosan a múlt héten. Az õ segítésükre Fatima környékén mintegy 70 segélypontot állítottak fel, ahol önkéntesek álltak a zarándokok fizikai és lelki szolgálatára. Fatimában több mint 300 szervita várta a zarándokokat.

1924 júniusában alapította meg a leiriai püspök a Fatimai Szûzanya Szolgáinak Társaságát, amely világi hívõkbõl, szerzetesekbõl, diakónusokból, papokból áll, akik idõrõl idõre arra szentelnek néhány órát, néhány napot életükbõl, hogy a Fatimába érkezõ zarándokok szolgálatában álljanak, akik a becslések szerint ez alkalommal mintegy félmillióan voltak.

A fatimai jubileumot egy négynapos konferencia elõzte meg, amelynek témája a Szentháromság volt. A Szûzanya jelenései elõtt a pásztorgyermekeknek egy Angyal is megjelent, aki a Szentháromságról szóló imádságot tanított a gyermekeknek. Ebbõl az imádságból kiindulva a konferencia célja az volt, hogy megmutassa, hogy a keresztény hit alapvetõ misztériuma hogyan nyilvánul meg a Szentírásban, a történelemben, kelet és nyugat teológiájában, Aquinói Szent Tamás, Szent Ágoston, Karl Rahner vagy Hans Urs von Balthasar mûvein keresztül.

Angelo Sodano bíborosAngelo Sodano bíborosA vasárnapi ünnepi szentmisét Angelo Sodano bíboros vezette, aki a pápa különleges küldöttjeként volt jelen Fatimában. Szentbeszédében úgy fogalmazott: Európát az a kísértés éri, hogy elfelejtse hitét, amely a századok során erõssé tette. Hozzátette: ?Fatima legyõzte a világ hitetlenségét, a hatóságok ellenállását és az egyház fenntartásait." Sodano felidézte a pápák Fatimával való kapcsolatát is. Emlékeztetett arra, hogy 1982-ben, egy évvel az õt ért merénylet után II. János Pál pápa eljött ebbe a szentélybe, hogy hálát adjon a Szûzanyának, amiért megmenekült a halálból.

A ceremónia keretében Sodano bíboros ünnepélyesen megáldotta a Szentháromság nevét viselõ új bazilikát, amely 9000 ember befogadására alkalmas.

XVI. Benedek szívesen jönne Fatimába

Zarándoktömeg a jubileumi misénZarándoktömeg a jubileumi misénAngelo Sodano bíboros, a pápa küldötte az ünnepségen úgy fogalmazott: biztos abban, hogy hamarosan a pápa is eljön Fatimába. Újságírókkal való találkozása alkalmával Sodano felidézett egy rövid beszélgetést a Szentatyával, mielõtt elindult volna Brazíliába. A pápa ekkor kifejezte vágyát, hogy újra eljöjjön Fatimába. ?Remélem, egy nap, ha Isten egészségben megtart, elmehetek oda" – mondta Sodano bíborosnak.

Angelo Sodano a fatimai üzenet Oroszországot érintõ utalásairól szólva megjegyezte: a következõ években esedékessé válhat a Szentatya moszkvai útja is.

A pápa Aparecidában megemlékezett a fatimai jelenések 90. évfordulójáról

XVI. Benedek a brazíliai Mária-kegyhelyen, Aparecidában úgy fogalmazott: a Szûzanya állhatatos felhívása a megtérésre és bûnbánatra a modernkori jelenések közül kétségtelenül a legprófétaibb. Szombaton este a pápa több tízezer hívõ elõtt bátorított Mária üzenetének követésére.

Az orosz katolikus egyház is üzenetét küldte az ünnepre

Ezt jelentette be Tadeusz Kondrusiewicz moszkvai érsek, és hozzátette: május 12-én és 13-án konferenciát szerveznek a jubileumi esemény emlékére, hiszen 90 éve a jelenések során Isten Oroszország iránti szeretete is megnyilvánult. Az érsek számára az 1917-es jelenés ?valamilyen formában elõrevetítette Oroszország és a világ történelmét, és megbánásra szólított fel. A Szent Szûz üzenetével a reményt adta nekünk, amelynek ma is tanúi vagyunk" – fogalmazott.

Magyar Kurír

Képek: http://www.fatimamissionaria.pt/

www.expresso.clix.pt  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük