2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Ketten, Villányból

6 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/3276"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Malat-3.thumbnail.jpg" border="0" alt="1" title="1" width="100" height="75" /></a></span></strong> Két vendége is volt a Média Borklub évadzáró estjének, a Meridon étteremben. A szervezõk a klub indításakor azt vállalták, hogy bemutatják Magyarország összes borvidékét és az összes ?Év bortermelõjét". Ígéretük elsõ részét már korábban, a másodikat most sikerült teljesíteni. </p><p>

 

1 Két vendége is volt a Média Borklub évadzáró estjének, a Meridon étteremben. A szervezõk a klub indításakor azt vállalták, hogy bemutatják Magyarország összes borvidékét és az összes ?Év bortermelõjét". Ígéretük elsõ részét már korábban, a másodikat most sikerült teljesíteni.

 

1 Két vendége is volt a Média Borklub évadzáró estjének, a Meridon étteremben. A szervezõk a klub indításakor azt vállalták, hogy bemutatják Magyarország összes borvidékét és az összes ?Év bortermelõjét". Ígéretük elsõ részét már korábban, a másodikat most sikerült teljesíteni.

2A záró rendezvényre minden eddiginél többen jöttek el és ez nem is csoda, mert két, valóban kitûnõ borász látta vendégül a klubtagokat. Malatinszky Csaba az elmélet világából jutott el a gyakorlatig. Somelier-ként kezdte a pályát és csak késõbb vált termelõvé. Számára a borászat szakadatlan kísérletezés, tapasztalás, tanulás. Ezen az estén elõször rövid ismertetõt tartott a Villány-Siklósi borvidék jellegzetességeirõl, az ott használt termelési módról. Az újabb telepítésekkor már magasabb tõsûrûségû ültetvényeket hoznak létre. A legjobb minõségû termést a Kelet – Nyugat irányú dombvonulat déli részén szüretelik. Évtizedenként van viszont három hûvösebb év, ilyenkor savasabb lesz a bor. A borászkodáskor az ember a természettel dolgozik párban. Ha sikerül megérteni sajátosságait, kivételes eredmény születhet. A szõlõ agrártermék, a bor viszont kultúrcikk. A termelõ megálmodja, mit szeretne és ha a cél már világos, csak a rendszert kell hozzá igazítani.

3 A Malatinszky Kúria boraiból a klubtagok ötöt kóstoltak meg ezen az estén. A Merlot Rosé 2006 készítésekor a mustot lehûtve ülepítik és csak utána erjesztik. Az erjedés kezdetekor töltik hordóba. A hegyrõl kapta a nevét a Tenkes 2005, Cabernet – Merlot Cuvée. Ez az év sok nehézséget okozott, hûvös, csapadékos volt. Erõs terméskorlátozásra volt szükség. Mivel érett szõlõt szüreteltek, a Cabernet tannin tartalma nem zavaró a borban. Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon és Pinot Noir házasításból született a Cabernoir. Neve védett. A külföldi piacokon igen sikeresnek bizonyult, szélesebb ízpaletta, hosszabb utóízek jellemzik. A Kúria Cabernet Franc 2004 a ?jövõnek szól". Már most is komoly élvezeti értéke van, de még évekig érlelhetõ. Sötét, mélyvörös színû. Mivel minden szempontból rendkívül stabil, szûrés nélkül palackozták. Szûréskor ugyanis 2-2,5 bar nyomás nehezedik a borra és ez maradandó változást okozhat a szerkezetében. Vörösboros vidékként elkönyvelt területen igazi kihívás jó fehérbort készíteni. A Noblesse Siklósi Chardonnay 2006 az egyik, amelyik igazán fémjelzi a Malatinszky borászatot. Többéves kísérletezés után találták meg az utat a legjobb minõséghez. Az alkoholos erjedés után a seprõt állandóan felkeverik, így finom érlelési folyamat kezdõdik a hordóban. A bor íze kifejezetten ?kerek", jellegzetesen ásványos hatású, enyhén sós lecsengésû.

4 Átkötésként a két borász kínálata között – némi pihentetõül – Várkonyi András színmûvész, Gárdonyi Géza versét, Noé legendáját mondta el. Szó esett még arról is, hogy a magyar borok külföldi esélyei egyre jobbak. Az Unióban mind több, olyan válogatás zajlik, ahol a boraink egyre rangosabb eredményeket érnek el. Hollandiában, Görögországban, az Egyesült Királyságban, magas kategóriájú éttermek ragaszkodnak a borainkhoz.

5 Polgár Zoltán már középiskolás korban is a szõlõben dolgozott. Életútja egyenes. Az állami gazdaságnak ugyan csak 1980-ban mondott búcsút, de már 1976-ban a sajátjában is szüretelt. Ma 62 hektáron termel. Pincészetéhez panzió, 1600 m2 -es étterem, kanyargós folyosójú Bortrezor pince tartozik. Meggyõzõdése, hogy mindenki olyan bort készít, amilyen önmaga. Rendben kell lennünk önmagunkkal és akkor a borunk is rendben lesz. Valóban ki vagyunk szolgáltatva a természetnek. Már a nagyapja is elmondta: ?az a nehéz ebben a szakmában, hogy a mi mûhelyünk fölött nincs tetõ!" A családi iratok között egyszer a kezébe akadt egy 1927-es Pesti Napló. Benne egy cikk egy villányi gyárról, ?Ahol a világ legjobb pezsgõje készül" címmel. Innen jött az ötlet: 2004-ben elkezdtek pezsgõt készíteni. Egyik különlegességük a Polgár Pearl Crémant Blanc Chardonnay 2004. Ez natúr, nyers pezsgõ, gyártásakor nem likõrözik. A palackban 11 hónapig érlelik, utána degorzsálják (eltávolítják a fagyott seprõt), nem adnak hozzá mást. Jelszavuk: likõrözzön, aromásítson az, aki nem tud jó alapbort készíteni. Értéke az ?autolízises" íz, az élesztõ elhalt sejtfala tele van ásványossággal, ezt oldja ki a bor.

6 A Pincészet borainak más érdekessége is van. a Pécsi Orvostudományi Egyetem egyik professzora figyelt fel arra, hogy Amerikában öregedõ színésznõk számára vörösbor tartalmú gyógyszereket készítenek. Méréseket kezdtek és kiderült: a Polgár Pincészet vörösborai szokatlanul nagy mennyiségben tartalmaznak egészségvédõ, antioxidáns, koleszterincsökkentõ hatóanyagokat. A vizsgálat eredményét a Dán Királyi Akadémián is megerõsítették. Nem tudni pontosan, mi okozza, de az ?ökotermelés", a mûtrágya, a gyomirtó és rovarirtó szerek hiánya szerepet játszhat benne.

7 A legmagasabb hatóanyag-szintet a 2002-es Merlotban találták, de más fajtáknál és évjáratokban is jól mérhetõ. Ezt a különlegesen magas resveratrol tartalmú bort Elixir Cuvée néven hozzák forgalomba. Szigorúan szelektált, nem készül minden évben. A kóstoló viszont a pezsgõ után fehérborral folytatódott. A Chardonnay – Muskotály Cuvée 2006 könyû, illatos, szinte ropogós savú, száraz bor. Ez a fajta mostanában igen divatos.

8 Régen minden valamire való csárda tartott egy jó sillert. A magyaros egytál ételekhez ez illik leginkább. A Kadarka Siller 2006 palackját hagyománytiszteletbõl választották. A mustot zúzott bogyózás után 18-20 óráig áztatják, majd fehérbor módjára erjesztik. A Kadarka 2006 már egészen más. Ez a szõlõ olyan igazi ?mi fajtánk". Több menetben kell szüretelni. Olykor karácsonyig halvány marad a bogyó a fürtön. Tannintartalma nem erõs, hat hónapig hordóban érlelik. Elegáns, kedvelhetõ bor. Olyan érdekes ízvilágú, ami más vörösborban nem mutatkozik meg. Ugyancsak könnyed, de már egészen más hatású a Rubin Cuvée 2006 – Portugieser, Merlot és Kékfrankos keveréke. Véletlennek köszönheti a létét a Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc házasításából született Polgár Cuvée Barrique 2000. Egy mindössze 15 napig létezõ törvény akadályozta meg, hogy akkor más nevet adjanak neki, azóta viszont nem érdemes a nevén változtatni. Bordeaux-ban, 2003-ban ugyanis Trophée Excellence díjat nyert!

A Média Borklub a villányi borokkal és borászokkal ismerkedve fejezte be elsõ félévi mûködését. A rendezvény bizonyára még sokáig emlékezetes marad, mert – amire korábban még nem volt példa – vastaps zárta a bemutatkozást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.