2024.szeptember.02. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

2014. augusztus 27-én Magyarországra érkezett a Rivers of Europe

8 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/83328"><img class="image image-preview" src="/files/images/Rive%20(1).preview.jpg" border="0" width="451" height="561" /></a></span>A 'Rivers of Europe' (RIVE) egy olyan kultúrákon átívelő összművészeti kezdeményezés, mely egy közös történelmen, kultúrán és értékeken nyugvó, de egy új regionális gondolatba ágyazott európai identitás kialakítását célozza. <p> 

rive%20(1).previewA 'Rivers of Europe' (RIVE) egy olyan kultúrákon átívelő összművészeti kezdeményezés, mely egy közös történelmen, kultúrán és értékeken nyugvó, de egy új regionális gondolatba ágyazott európai identitás kialakítását célozza.

 

rive%20(1).previewA 'Rivers of Europe' (RIVE) egy olyan kultúrákon átívelő összművészeti kezdeményezés, mely egy közös történelmen, kultúrán és értékeken nyugvó, de egy új regionális gondolatba ágyazott európai identitás kialakítását célozza.

 

A RIVE – melynek főszervezője a magyar Pro Progressione – fő célja, hogy kulturális perbeszédet kezdeményezzen Európa legkülönfélébb településeinek lakói között, hogy megoszthassák és kicserélhessék tapasztalataikat, tanulhassanak egymás múltjából és közösen építhessek egy új európai jövőt.  Európa kulturális sokszínűségét kihasználva az össznemzetit az összművészetivel párosítja: különböző művészeti ágakat és azok képviseletére különböző nemzetiségű művészeket von be projektjébe, akik 2014. augusztus végétől szeptember közepéig a folyók összekötő funkcióját kihasználva végighajóznak a Duna teljes hosszán. A munkafolyamat célja, hogy megszólaltassa a helyi közösségeket, feltárja azok kultúráját, a folyók felvetette kérdésekre válaszokat találjon bennük, melyet az erre a célra épített hajón egy előadás keretében, mintegy közös produktumként tár a közönsége elé.

 

A Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig tartó utazás során a hajó 35 nap alatt 1884 km-t tesz meg, fedélzetén 25 művésszel, akik 8 különböző országból érkeznek és 9 különböző ország 33 városában több mint 40 előadást tartanak.

 

A Rajna, az Elba, a Duna és az Odera a legfontosabb és legmeghatározóbb európai folyók, melyek a múltban Európa gazdaságának, kereskedelmének szerves részei, történelmének alakítói voltak. Ezen feladatuk háttérbe szorulásával ma elkerülhetetlenné vált szerepük újragondolására. Ezek a folyók átszelik az egész kontinenst, ezáltal lehetőséget teremtenek, hogy általuk elérhető legyen Európa minden szeglete, és eljuthasson akár a kultúra is a helyi közösségekhez. Kapcsolatépítő csatornák tehát nemzetek és régiók, múlt és jövő között. S minthogy a folyók összekötnek számos különböző várost, lehetőséget kínálnak a legkülönfélébb kulturális tevékenységekre is.

 

A hajó augusztus 27-én érkezett Magyarországra, és a hazai kikötések – Gönyű/Győr, Komárom, Esztergom/Stúrovo, Visegrád, Budapest, Dunaújváros, Baja – után szeptember 7-én Mohácsról indult tovább. A hajó kiállító terében a kiállítás mellett videó installációkat láthattunk, az információs pontban mindent megtudhattunk a projektről, valamint két kortárs tánc és videó előadást tekinthettünk meg.

 

A RIVE projektben résztvevő 8 országból (Ausztria, Bulgária, Lengyelország, Magyarország, Németország, Szerbia, Szlovákia és Olaszország) érkezett 25 művész előadása, egy éves közös munkájuk eredményét mutatja be.

 

A felkészülés során a programban együttműködő országok partnerszervezetei feleltek egy-egy művészeti ág (kortárs tánc, vizuális művészet, design és zene) vezetéséért. Feladatuk az volt, hogy kialakítsák a projekt művészi koncepcióját a „Folyók- a kultúrák összekötői- és a „víz, mint művészi alkotóelem" gondolatok mentén, illetve azokra reflektálva. Az előadás egyrészt a különböző régiók tapasztalatait, értékeit és válaszait, másrészt az egyes művészeti ágak interpretációit összegzi.

A különböző területekért felelős vezetők:

  • Zeneművészeti vezető: Kamil Sobiczewski (Lengyelország)
  • Képzőművészet- művészeti vezető: Max Biskup (Ausztria)
  • Táncművészeti vezető: Jivko Jelazkov (Bulgária)
  • Design- művészeti vezető: Kukucska Gergely (Magyarország)
  • Project koordinátor: Petrányi Barna (Magyarország)
  • Művészeti koordinátor: Ilona Paszthy (Németország)

 

Az alkotó folyamat első szakasza földrajzilag elkülönítetten (Németország, Magyarország, Lengyelország, Bulgária), de párhuzamosan, időben egyszerre valósult meg. Minden művészeti terület saját maga dolgozott az előadáson az elfogadott vezérelveket követve, folyamatosan kapcsolatot tartva a többiekkel. Ilona Paszthy művészeti koordinátor látogatta az egyes alkotócsoportokat és irányította, összehangolta munkájukat. Ezek a következők:

  • Zene – a résztvevő országok etno-zenéjéből az előadás elektronikus alapú hangzó anyagának

  megkomponálása

  • Design – a folyó-szimbólum felhasználásával az előadás díszlettervének illetve a hajó

  dekorációjának megvalósítása

  • Vizuális művészet/videóművészet – a vízre, valamint a víztükörre, illetve a párára vetítés

  lehetőségeinek kiaknázása

  • Tánc – a projekt előadóművészeti komponensét illető feladatok ellátása

 

Ezt követően egy két hetes közös alkotási folyamat során, Újvidéken hangolták össze az egyes művészeti ágakban megszületett eredményeket. Ennek végére érkezett meg a hajó, a későbbi előadások és konzultációk helyszíne. Ekkor került sor a sajátos körülményekhez való alkalmazkodásból adódó praktikus módosítások megtételére. Továbbá a hajótesten való változtatásokra is, mint például a képzőművészeti installációk, vetítések elhelyezése. A folyamat végén a hajó megkezdte útját kiinduló állomása felé, Regensburgba. A 35 napos utazás során az előadás az adott helyszíneknek megfelelően folyamatosan változik, alakul.

 

Annak érdekében, hogy minél szélesebb közönségréteget tudjon megszólítani a projekt, az esti előadások mellett napközben különféle programok várták/várják az érdeklődőket:

  • Interaktív workshopok – zene, design, tánc – bemutatkoznak a különböző művészeti ágak
  • Látvány showk & tánc előadások- téma: vonzások és taszítások a különböző kultúrákban
  • Élő zene- a Duna ethno alapú zenéi
  • Kiállítások – a programhoz készült interaktív, a molekuláris struktúrákat felelevenítő installációk, valamint videó- és hanginstallációk, amelyek a létezésre, az élet eredetére és az identitásra keresik a választ
  • Az esténkénti Fényfestés show a hajó külső/belső bevetítése és a Duna felhasználása vetítőfelületként, vizuális attrakcióvá is teszi a hajót.

 

A RIVE projekt tájékoztatója keretében Csomós Miklós Főpolgármester-helyettes köszöntőjét Nagyné Varga Melinda Mária Főosztályvezető tolmácsolta:

 

"Az Európai Unióról az emberek többségének a gazdaság és a politika jut eszébe; az euró, a szabad mozgás és kereskedelem. Pedig az Európai Unió, csak úgy mint bármelyik ország, elsősorban közösség, melynek többek között gazdasága és politikája is van.

Ez a hajó is itt, most egy kis európai közösségnek ad helyet. A kultúra európai hajója vagy az európai kultúra hajója…mindkét kifejezésnek van itt és most értelme.

Budapest Főváros Önkormányzata teljes mértékben azonosulni tud a RIVE fő céljával! Azonosul, mert nyitottságot, párbeszédet közvetít Európa lakóival, azonosul, mert összművészeti, össznemzeti programot kínál…ezek a fogalmak a főváros kulturális  céljaival és kulturális adottságaival találkoznak.

Akik most itt vagyunk ezen a hajón, sokféleségünk mellett egy dologban biztosan hasonlítunk: szeretjük a kultúrát és hiszünk erejében. Életünk során bizonyára többen is kerültünk már olyan helyzetbe, hogy meg kellett értetnünk, meg kellett magyaráznunk vagy meg kellet védenünk ezt az erős vonzalmunkat. Engedjék meg, hogy erről a helyzetről egy – talán sokak számára ismert, de nagyon találó mondatot mondjak el:

A második világháború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre. Mire Churchill így válaszolt: – „Rendben, de akkor miért is harcolunk?"

A világ kultúra  nélkül  nem létezne, egyszerűen azért mert nem mozdulnának meg a dolgok; ugyanis az ember, vagy az egyes csoportok működésképtelenek a közösségi értékek nélkül, hiszen nincs mi motiválja; nem lenne értelme a fejlődésnek, nem lenne értelme a munkának, nem lenne értelme a vásárlásnak, a fogyasztásnak, nem lenne értelme az utazásnak, nem lenne értelme a szórakozásnak, akkor mi értelme lenne fejleszteni a világot, vagy a gazdaságot!?

Azt gondolom, hogy az Európai Unió színes közösségi értékei vannak olyan fontosak és érdemelnek annyi figyelmet mint a gazdaság vagy a politika. Örülök, hogy ilyen kezdeményezések vannak, melyek megosztják egymással és velünk szomszédaink értékeit. Kérjük, keressék a kapcsolatot velünk, mert fontosnak tartjuk az Önök által képviselt értékeket támogatni."

 

A program egy konferenciával zárul, melynek célja, hogy az elért eredményeket, tapasztalatokat bemutassa a Duna és más folyók iránt érdeklődő kulturális és civil szervezeteknek. A találkozó egyben lehetőséget biztosít arra is, hogy újabb partnerek csatlakozásával a programot a következő években folytatni lehessen az ez évi tapasztalatok felhasználásával.

 

www.riversofeurope.org

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.