2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

NIGÉRIA URALKODÓI – GEORGE OSODI FOTÓI

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/83816"><img class="image image-preview" src="/files/images/nig%C3%A9ria,%20uralkod%C3%B3k%20008.jpg" border="0" alt="Agbor uralkodója a múzeumban" title="Agbor uralkodója a múzeumban" width="448" height="336" /></a><span style="width: 446px" class="caption"><strong>Agbor uralkodója a múzeumban</strong></span></span>A <strong>Néprajzi Múzeumban december 14-ig</strong> tekinthető meg egy igen rendhagyó kiállítás George Osodi fényképeiből. A szeptember 19-i megnyitót megtisztelte őfelsége dr. Benjamin Ikenchuku I. Keagborekuzi, Agbor deinje (azaz uralkodója). Már az is különösnek számít, hogy egy király személyesen megjelenik a múzeumban, de főképp, hogy megnyit egy kiállítást. E ritka pillanatok részesei lehettünk a meghívottak között. </p>  <p><strong>

agbor uralkodója a múzeumbanAgbor uralkodója a múzeumbanA Néprajzi Múzeumban december 14-ig tekinthető meg egy igen rendhagyó kiállítás George Osodi fényképeiből. A szeptember 19-i megnyitót megtisztelte őfelsége dr. Benjamin Ikenchuku I. Keagborekuzi, Agbor deinje (azaz uralkodója). Már az is különösnek számít, hogy egy király személyesen megjelenik a múzeumban, de főképp, hogy megnyit egy kiállítást. E ritka pillanatok részesei lehettünk a meghívottak között.

 

agbor uralkodója a múzeumbanAgbor uralkodója a múzeumbanA Néprajzi Múzeumban december 14-ig tekinthető meg egy igen rendhagyó kiállítás George Osodi fényképeiből. A szeptember 19-i megnyitót megtisztelte őfelsége dr. Benjamin Ikenchuku I. Keagborekuzi, Agbor deinje (azaz uralkodója). Már az is különösnek számít, hogy egy király személyesen megjelenik a múzeumban, de főképp, hogy megnyit egy kiállítást. E ritka pillanatok részesei lehettünk a meghívottak között.

 

Az uralkodó bevonulása ámulatba ejtő volt a kék selyembe és a fehér csipkékbe öltözött kísérők miatt. A bő sárga selyemben felvonuló király súlyos vörös korallnyakláncokat, karkötőket és arany órát viselt. Mielőtt megszólalt, a kékruhások különös szertartással eltakarták, valamit mormoltak, majd a fehér csipkébe öltözöttek letérdeltek elé, mintha imákat morzsoltak volna. Utána szólalt meg az uralkodó, köszöntötte a magyar külügyeseket, a megjelent nagykövetségek munkatársait és a kurátorokat: Zsazsi Chaillet-t és Ziggi Goldingot. Elmondta, hogy Nigéria példát állít a hagyományoknak. Távoli világ, más kultúra, más civilizáció az övék, de fontosnak tartják identitásuk megőrzését. 

 

nig%c3%a9ria,%20uralkod%c3%b3k%20007.thumbnail

George Osodi szerint „az uralkodók a béke és a tradíció őrei". A felvételekről valóban nyugalom, méltóság és ősi hagyomány árad felénk. Szükség van az ő régi kultúrájuk megörökítésére, mielőtt végképp eltűnne. Amikor az angolok elhagyták Nigériát, feltámadt az igény az eredeti kultúra megőrzésére. A felvételekkel ennyi volt a célja. A fiatal George Osodi, lagosi fotós autodidaktaként kezdett fényképezni, közben közgazdaságtant tanult a helyi egyetemen. 1999-től nagy karrert tudhat maga mögött, neves hírügynökségeknek dolgozott, és több díjat nyert a képeivel. Világszerte rendezett munkáiból fotókiállításokat. A jelen kiállítás csupán az elmúlt két év anyagából mutat be válogatást, de már készül a továbbiakra is.

 

uralkodó brit fennhatóság idejénUralkodó brit fennhatóság idején

A pánafrikai mozgalom egyik alapítója, Marcus Garvey az 1900-as évek elején megállapította: „Egy nép, amely nem ismeri a saját történelmét, eredetét és kultúráját olyan, mint egy gyökértelen fa". Afrika legnagyobb állama területén ma is több törzsi királyság létezik. A brit gyarmatosítók előtti korokban a királyok védték a helyi lakosságot, intézték ügyeiket, azután a britek új királyságokat hoztak létre. Az ország helyreállt rendjében ismét több törzsi királyság alakult, élükön a tiszteletben álló törzsfőnökkel, ám a fiatalabb nemzedékeket ma már ezekre emlékeztetni kell.

korall sapkás királyKorall sapkás király

Nigéria államformája 1963 óta nemzetközösségi köztársaság, de a királyságok továbbra is fontos szerepet játszanak az ország politikai életében, mert ők őrzik az ősi hagyományokat, népük pedig tiszteli a bölcsességüket és a hatalmukat. A királyokat pompa, dísz övezi, képeik mellett megtaláljuk életrajzukat, az adott törzs szokásait, építészetét és történetét. Ott az emberek értéknek tekintik a különbözőségeiket.

 

keresztény uralkodóKeresztény uralkodó

Georges Osodi fotói által a néző felfedezheti egy hatalmas afrikai ország gazdag, sokszínű kultúráját. A kiállítás látogatása után a néző is gyarapodik ismeretekben. Különös szobrok, viseletek, tárgyak elevenednek meg a jó minőségű képek láttán.

 

DOBI ILDIKÓ

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.