2024.szeptember.18. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

„PERNYÉJE A BŐRÜNKBE ÉGETT”

8 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/84741"><img class="image image-preview" src="/files/images/index_367.jpg" border="0" width="259" height="194" /></a></span>Október 25-én, a Villányi úti Konferencia Központban nemzetközi konferenciát tart az Arkánum Alapítvány „Pernyéje a bőrünkbe égett" címmel. Az egész napos program alcíme: Újraszületés a hamvakból - a Holokauszt a modern szellemtudomány türkében.

Október 25-én, a Villányi úti Konferencia Központban nemzetközi konferenciát tart az Arkánum Alapítvány „Pernyéje a bőrünkbe égett" címmel. Az egész napos program alcíme: Újraszületés a hamvakból – a Holokauszt a modern szellemtudomány türkében.

Október 25-én, a Villányi úti Konferencia Központban nemzetközi konferenciát tart az Arkánum Alapítvány „Pernyéje a bőrünkbe égett" címmel. Az egész napos program alcíme: Újraszületés a hamvakból – a Holokauszt a modern szellemtudomány türkében.

A konferenciát megelőző sajtótájékoztatón Dr. Bistey Zsuzsa pszichológus, az Arkánum Szellemi Iskola Alapítvány vezetője tájékoztatta a sajtót a résztvevő külföldi előadókról, akik közül hárman is szerzői és főszereplői az alapítvány ez évben megjelent könyveinek. Bistey Zsuzsa hangsúlyozta: az eddigi emlékezés nem elég, új megközelítésre van szükség. A történelem szellemtudományos vizsgálata sok olyan háttér információt képes feltárni, amelyről eddig nem volt tudomása az emberiségnek. Tudatosítani kell az emberekben, hogy mindenkinek köze van a Holokauszthoz, akár áldozat volt, akár bűnös, akár a szellemvilágban élte át a szörnyű éveket. A megbocsátás kulcsfontosságára két valódi történettel világított rá, de kijelentette: a megbocsátás nem amnesztia, az emlékezés pedig nem amnézia…

A könyvekről:

Egyedi történeteket tartalmaz a „Titkok az autisták világából" c. könyv, amelyet Wolfgang Weirauch jegyez szerzőként. A könyv főszereplője Hilke Osika, svéd pszichológusnő, akinek öt gyerekéből három súlyosan autistának született. A publikált dokumentumok gerincét az édesanyának fiaival folytatott számítógépes levelezése adja, amelynek során a három súlyosan autista gyereke egy körülbelül tíz-tizenöt éve kifejlesztett módszer segítségével kifejezhette gondolatait. A mozogni, beszélni sem tudó autistákról – most nem csak erről a konkrét három fiúról, hanem általában – az volt az orvosi vélemény, hogy valószínűleg elmeállapotuk is visszamaradott, károsodott. Ezekből a jegyzőkönyvszerű hiteles feljegyzésekből kiderül, hogy ennek ellenkezője igaz: magasan fejlett szellemiségű emberekről van szó. A könyvben megszólaló három autista elmondja: valamennyien éltek előző életükben a második világháború idején. Ketten áldozatok voltak, harmadik testvérük pedig a bűnösök közé tartozott. Mindhárman az átélt traumák miatt választották ebben az életükben az autista életformát.

A konferencia vendégelőadója lesz Hilke Osika, akit Erik fia, a könyv egyik fontos szereplője is elkísér. Hilke Osika megismerteti a hallgatósággal azt a forradalmian új módszert, amelyet a hazai autistákkal foglalkozó szakemberek is megtanulhatnak.

Az alapítvány idei publikációja a „Szeretettel, Ottó" – Otto Frank magyarul még ki nem adott levelezése. Anna Frank édesapja kiemelkedő emberi jellemmel viselte a családja elvesztését a második világháborúban. A Frank család jól ismert történetéből, Anna Frank naplójából tudjuk, hogy kétévi rejtőzködés után árulta be valaki az amszterdami rendőrségen hollétüket, ezután hurcolták el valamennyiüket, de csak Otto Frank tért vissza a koncentrációs táborból. A magas kort megélt férfit egész életében a megbocsájtás és a szeretet vezérelte, s a világ több országában is fiatalok tucatjaival állt levelezésben, akik hozzá fordultak tanácsért. Egy ilyen atyai kapcsolat bontakozik ki a Cara Wilson, amerikai zsidó lánnyal folytatott csaknem húszévi levelezésből.

Anna Frankhoz kapcsolódik egy svéd írónő, Barbro Karlén könyve, amely ugyan még tavaly megjelent, de az idei kiemelt megemlékezések méltó kötete: a „Farkasordítás". A megdöbbentő könyv alcíme: karmabiográfia. Az 1954-ben született svéd írónő könyvében azokat a tapasztalatait írja meg, amikor gyerekként rémálmaiban a második világháború borzalmait élte át. Később felnőttként kénytelen volt felismerni, hogy ugyanazok a sötét erők, amelyek előző életében a halálát okozták, továbbra is jelen vannak és a kegyetlen üldözés folytatódik. Az is nyilvánvalóvá vált számára, hogy múlt és jelenlegi élete hogyan fonódik össze.

Barbro Karlén az október 25-i konferencia előadójaként ismerteti, miként alakult az élete az utóbbi két évtizedben.

A nemzetközi konferencia harmadik vendége David Newbatt, a Skóciából érkező festőművész, aki az „Emberi Én és a gonosz találkozása a XIX.-XX. században" címmel vetített képes előadáson tárja fel a nácizmus szellemi hátterét.

Hilke Osika 1937-ben született München közelében. Waldorf-iskolába járt, majd filozófiát, pszicho­lógiát, teológiát és gyógypedagógiát tanult. Öt gyermeke született, közülük három súlyosan autista. 1967-ben Svédországba költözött. 1985-től a Vidar klinikán terápiatervezésben és zeneterápiában dolgozott. 2005-ben képesítést szerzett Támogatott Kommunikációból, azóta szabad praxisban foglalkozik zeneterápiával és támogató partner beszédképtelen emberek mellett. Az utóbbi években tanítja a Támogatott Kommunikációt.

"Olyan fogyatékkal születtem, amit autizmusnak neveznek. Azért képes vagyok gondolkodni és érezni, mint minden más ember. Viszont mozdulataimat nem tudom úgy irányítani, ahogy szeretném. Van egy sérülés az idegrendszeremben, ami magzati korban ért. Így beszélni nem tudok, írni viszont igen, ha valaki úgy nyomja meg a karomat, hogy érezni kezdem azt. De nem szabad, hogy ő irányítsa a karomat. Az én feladatom a Földön, hogy Krisztusról beszéljek. Mi, akik Hitler korában éltünk, képesek vagyunk alvásunk idején azoknak segíteni, akiket egykor halálra kínoztak. Így még ők is megtalálhatják Krisztust."

Erik Osika, 2014. október 9.

David Newbatt művész és tanár, aki különleges lélekápolást igénylő fiatal felnőttek Camphill közösségében él és dolgozik Aberdeenben, Skóciában. Elsősorban akvarellel, pasztellel és akrillal dolgozik. Az évek folyamán számos történetet illusztrált, így sok más mellett például Eschenbach Parsifálját, Olaf Asteson norvég legendáját és Goethe: „Mese a zöld kígyóról és a szép liliomról" című munkáját. Emellett megszállott falkép-festő.
Már harminc éve tevékeny a brit szigetek Camphill közösségeiben – elsősorban vizuális művészetek és a dráma-pedagógia területén. Különösen érdekli őt a festés szociális és terápiás hatása, azaz hogy a festés folyamata miként tud gyógyítóan hatni az emberi lélekben és a szociális életben. Rengeteget utazik. Előadásokat tart, művészeti műhelyeket szervez – számos csoportban, iskolában és képzésben jelenlétével segíti a közösség kialakulását és életerős fejlődését. Munkájával és kiállításaival Nagy-Britannián túl jelen van egész Európában.

Barbro Karlén 1954-ben Svédországban született, foglalkozására nézve író, lovasrendőr, dresszázslovas és lovasoktató. Gyermekként Karlén irodalmi szenzációnak számított szülőhazájában, Svédországban. Tizenkét éves korától tizenhét éves koráig tíz kötetnyi verse és prózája jelent meg, hatalmas kritikai sikert aratva, amivel aztán gyorsan a bestseller listák élére került. Az őt körülvevő szokásos médiafelhajtás ellenére azonban csak legközelebbi családtagjai tudtak a fiatal Barbro belső megpróbáltatásairól, amelyek egy előző földi élet rettenetes emlékeiből fakadtak. Karlén kora gyermekkorától erős emlékeket hordozott magában abból az időből, amikor mint Anna Frank, a posthumus naplója által világhírűvé vált zsidó kislány élt a Földön.

   Élete történetét a Farkasordítás című könyvében egyes szám harmadik személyben mondja el, Sara Carpenter álnéven. A dráma főszereplőinek nevét megváltoztatták, ahogy a történet egyes apróbb részleteit is. Ezt az irodalmi eszközt Karlén azért vette igénybe, hogy életének traumatikus eseményeit képes legyen nagyobb objektivitással megközelíteni. Ettől eltekintve, ez az ő igaz élettörténete.

Dr. Bistey Zsuzsa, az Arkánum Alapítvány létrehozója klinikai pszichológus. Huszonkét évvel ezelőtt tért haza Magyarországra. Annak idején Amerikában, friss diplomásként azt érezte, valami űr van: a lélektan nélkülözi saját tárgyát, mert a lelket nem tekinti transzcendentumnak csak biokémiai reakciók halmazának, úgy pedig nem sokra lehet menni a lélektannal. Így jutott el Rudolf Steiner szellemtudományához, amelyet tanulmányozva felismerte, hogy ha a lélektan a szellemtudománnyal ötvöződik, akkor feltárul az a világ, amelyben értelmezhetővé válik az ember igazi természete, eredete, Földre érkezésének célja és jövője.

Ezt a tudást folyamatosan elmélyítve és a gyakorlatban alkalmazva nem elégedett meg annyival, hogy praxisába beépítse, hanem küldetésként egyre szélesebb körben alkalmazva építette fel a ma Ispánkon működő Arkánum szellemi műhelyt, amelyhez konkrét épületek is tartoznak, ahol felnőtt- és gyerekcsoportokat, pedagógusokat és egyéni tanulni vágyókat tudnak fogadni és megfelelően felkészíteni. A fiatalokat arra, hogy határozott éntudattal könnyebben eligazodjanak a mai kaotikus világban, hiszen évek múlva az ő kezükben lesz Európa sorsa, s tőlük függ az igazi európai szellemiség megteremtése. A felnőtteket pedig arra, hogyan ismerjék fel az egyén konkrét történelmi, politikai helyzetbe ágyazottságát, hogy megfelelő rálátással lehetőleg mindig meg tudják őrizni a közép pozícióját. Jó döntések ugyanis csak így születhetnek.

 A sajtótájékoztatón Kalo Jenő készített video-interjút Bistey Zsuzsával, amely itt látható:

   https://www.youtube.com/user/KaloJeno

További részletes információt az alapítvány honlapja szolgáltat:

www.arkanum-alapitvany.hu

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

HÍRMORZSA

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.