2024.szeptember.27. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Adóharmonizációt és átlátható nemzeti adószabályokat sürgettek a képviselők a Lux-leaks vitában

4 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/46846"><img class="image image-preview" src="/files/images/eu-paragraph.jpg" border="0" width="170" height="170" /></a></span>Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker személyesen vett részt az adóelkerülés elleni harcról szóló rendkívüli parlamenti vitán, amelynek apropóját a multinacionális vállalatoknak Luxemburgban adott adókedvezményekről a közelmúltban megjelent hírek adták.

eu paragraphAz Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker személyesen vett részt az adóelkerülés elleni harcról szóló rendkívüli parlamenti vitán, amelynek apropóját a multinacionális vállalatoknak Luxemburgban adott adókedvezményekről a közelmúltban megjelent hírek adták.

eu paragraphAz Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker személyesen vett részt az adóelkerülés elleni harcról szóló rendkívüli parlamenti vitán, amelynek apropóját a multinacionális vállalatoknak Luxemburgban adott adókedvezményekről a közelmúltban megjelent hírek adták.

Jean-Claude Juncker hangsúlyozta, hogy a luxemburgi adószabályok nem ütköztek jogba. Ugyanakkor megjegyezte: „valószínűleg volt adóelkerülés Luxemburgban, ahogy más uniós tagállamokban is. Európában mindenhol előfordul ez a jelenség, mert nincs európai adóharmonizáció". Juncker hozzátette: Pierre Moscovici biztos hamarosan a nemzeti adószabályokkal kapcsolatos információk automatikus cseréjéről szóló jogszabályjavaslattal áll elő.

A néppárti képviselőcsoport német elnöke, Manfred Weber szerint Jean-Claude Juncker meg fogja oldani az érdeklődés középpontjába került problémát. „Nem az EU hibázott, hanem azok a tagállamok, amelyek nem tettek semmit a vállalati adóalapjaik harmonizációja érdekében. Átlátható nemzeti adószabályokra és harmonizált adóalapra van szükség."

A szocialisták és demokraták elnöke, Gianni Pittella (Olaszország) kijelentette: érzi „azok felháborodását, akik látják: a cégek nem ott adóznak, ahol a nyereségük képződik. Az adóelkerülés világszerte elterjedt jelenség, a legnagyobb szégyen pedig az, hogy még csak nem is törvénytelen. Tehát meg kell változtatni a törvényeket" – mondta Pittella, három lépést javasolva: először is az „adóparadicsomok" egyértelmű meghatározását, másodszor a törvényt megsértők komoly büntetését, harmadszor pedig országonkénti beszámolók elkészítését.

Az európai konzervatívok és reformisták képviseletében felszólaló angol Kay Swinburne szintén további lépéseket kért elsősorban az agresszív adóelkerülés ellen, és hangsúlyozta: a világ minden országának be kellene számolnia adószabályairól. „Ez már régóta esedékes", fogalmazott. A Parlamentnek azonban a véleményalkotás előtt meg kell várnia Margrethe Vestager biztos vizsgálatának végeredményét, tette hozzá.

A liberálisok elnöke, Guy Verhovstadt (Belgium) szerint a Bizottság vizsgálatának még évvége előtt be kell fejeződnie, és nem pusztán a három megnevezett tagállammal, hanem az adóelkerülés témájának egészével foglalkoznia kell. Verhofstadt parlamenti vizsgálóbizottság felállítását javasolta, amelyhez a többi képviselőcsoport támogatását kérte. „Olyan ügyről beszélünk, ahol egyértelműen több Európára lenne szükség: közös adó-megfelelési szabályokra és konvergencia-törvényekre, nem általános harmonizációra, hiszen nem tudjuk, hogy melyik tagállamhoz igazodjon a harmonizáció."

Az Egységes Európai Baloldal képviselőcsoport német elnöke, Gabriele Zimmer luxemburgi miniszterelnöki tevékenységét kérte számon Jean-Claude Junckeren. Miért tette Juncker lehetővé az adóelkerülést az országában, így korlátozva a szegénység elleni fellépésre és a munkahelyteremtésre rendelkezésre álló összeget?  – kérdezte a német képviselő.

A zöldek belga társelnöke, Philippe Lamberts szerint ideje felhagyni az európai adóháborúval. „Az egyedüli nyertesek a multinacionális cégek és a nagyon gazdagok, míg az áldozat szerepe az európai közpénzeknek, így az európai polgároknak jut" – fogalmazott. Lamberts a vizsgálat kiterjesztésére kérte Vestager biztost.

A Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája képviselőcsoport részéről Paul Nuttal (Egyesült Királyság) a Bizottság elnökéhez fordulva kijelentette: „Juncker úr, a kampány közben ön a multinacionális cégek adóelkerülése elleni fellépést hangoztatta, pedig ön engedte meg az adóelkerülést Luxemburgban. Az európaiak pont azért szkeptikusak, mert arra kéri őket: azt csinálják, amit mond, és ne azt, amit tesz. Két lehetősége van: lemond, vagy a vizsgálat idejére feláll a székéből."

Bruno Gollnisch francia független képviselő azzal vádolta Junckert, hogy botrányok révén akar még több hatalmat szerezni. Kijelentette: nincs szükség adóharmonizációra, de ott kell megadóztatni a multinacionális vállalatokat, ahol a profitjuk keletkezik. Kétségét fejezte ki azzal a vizsgálattal kapcsolatban, amelyet a Juncker által vezetett Bizottság hivatalnokai végeznek majd több országban, többek között Luxemburgban.

 

A plenáris vita felvételről (a 2014.11.12-re kattintva)

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.