2024.július.21. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Beszélgetés Christina Lamb, többszörösen díjazott haditudósítóval

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/86287"><img class="image image-preview" src="/files/images/malala.preview.jpg" border="0" width="460" height="424" /></a></span>Világhírű haditudósító az Európa Pontban: az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája Magyarországon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete beszélgetést szervez „Szaharov-díj: Nők az oktatásért" címmel 2014. december 12-án 18:00 óra kezdettel az Európa Pontban. <p> 

malala.previewVilághírű haditudósító az Európa Pontban: az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája Magyarországon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete beszélgetést szervez „Szaharov-díj: Nők az oktatásért" címmel 2014. december 12-án 18:00 óra kezdettel az Európa Pontban.

 

malala.previewVilághírű haditudósító az Európa Pontban: az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája Magyarországon és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete beszélgetést szervez „Szaharov-díj: Nők az oktatásért" címmel 2014. december 12-án 18:00 óra kezdettel az Európa Pontban.

 

A program középpontjában egy mindössze 17 éves fiatal lány küzdelme áll, aki már megkapta a világ legjelentősebb emberi jogi elismeréseit -az Európai Parlament Szaharov-díját (2013) és a Nobel-békedíjat (2014). Ő Malala Juszufzaj, a pakisztáni lány, aki hazájában az élete veszélyeztetésével is kiállt elveiért – azért, hogy a lányoknak ugyanolyan joguk legyen tanulni, mint a fiúknak.

 

Tevékenységéről nemrégiben életrajzi könyv jelent meg, ennek társszerzőjével, az elismert haditudósítóval, Christina Lamb-mel beszélgetünk mindarról, amiért Malala küzd: a lányok oktatásáról, a nők egyenjogúságáról és természetesen magáról Malaláról december 12-én 18:00-tól, az Európai Parlament Szaharov-díjához kapcsolódó eseményen.

 

A könyv társszerzője, az est vendége Christina Lamb a világ egyik legismertebb külügyi tudósítója, aki 1987 óta tudósít Pakisztánról és Afganisztánról. Oxfordban és a Harvardon végezte tanulmányait, öt alkalommal nyerte el az Év Brit Külügyi Tudósítója-díjat, valamint neki ítélték a Prix Bayeux-t, a haditudósítóknak járó legrangosabb európai díjat is. 2007-ben részt vett Karacsiban BenazírBhuttó kampánykörútján, ahol több tucat ember lett öngyilkos bombamerénylők áldozata. Jelenleg a Sunday Timesnak dolgozik, férjével és fiával London és Portugália között ingázik.

 

A beszélgetés előtt Meszerics Tamás EP-képviselő, az Európai Parlament Külügyi Bizottságának tagja mond köszöntőt.

Program:

18:00   Köszöntő – Meszerics Tamás, európai parlamenti képviselő

18:15   Beszélgetés Christina Lamb, többszörösen díjazott haditudósítóval

             A beszélgetés moderátora Feledy Botond.

19:45   Dedikálás

 

Az Európa Pontban 2014. december 12-én tartandó beszélgetés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a szaharov@prime-time.hu címre küldött e-maillel lehet.

 

A világon jelenleg csaknem 250 millió fiatal lány nem járhat szabadon iskolába.

Ez első sorban a fejlődő országokban jelent problémát, ahol vagy a szegénység miatt (ha egy család nem tudja megengedni magának, hogy minden gyermekét taníttassa, olyankor általában a lányok maradnak ki az iskolából), vagy egyéb világnézeti, vallási meggyőződésből kifolyólag esnek el a lányok a tanulás lehetőségétől, de olyan is van, hogy a távoliiskolába az esetleges erőszak miatt nem engedik el szüleik a lányokat.

 

2013-ban a Szaharov-díj átvételekor Malala úgy fogalmazott: „Egy ország nem a hadserege által hatalmas, hanem az mutatja meg az erejét, hogy mennyire iskolázottak állampolgárai". Az Európai Parlament kiemelt értéke az emberi jogok védelme, és immár 26 éve ismeri el a Szaharov-díjjal a szabadságjogok védelmezőit. A díjjal azokat a kivételes személyiségeket tüntetik ki, akik az intolerancia, a fanatizmus és elnyomás ellen harcolnak.

 

Az Európai Parlament Szaharov-díja:

A Szaharov‐díjat 1988‐ban alapította az Európai Parlament és évente ítéli oda a gondolatszabadságért és az emberi jogok védelméért. A díj névadója, a 1975. évi Nobel‐békedíj kitüntetettje, Andrej Dmitrijevics Szaharov, szovjet-orosz magfizikus, politikai menekült, emberi jogi aktivista.

A Szaharov‐díjjal azokat a kivételes személyiségeket vagy szervezeteket tüntetik ki évtől évre az Európai Parlament, akik az intolerancia, a fanatizmus és elnyomás ellen harcolnak. A mindenkori díjazottak Andrej Szaharovhoz hasonlóan megmutatják a jelenkori társadalomnak, hogy mennyi bátorságra van szükség az emberi jogok, a szólásszabadság és a gondolatszabadság védelméhez.

Az Európai Parlament az emberi jogok és alapvető szabadságok védelme, a kisebbségi jogok védelme, a nemzetközi jog tiszteletben tartása, a demokrácia és a jogállamiság fejlesztése terén elért eredményeket részesíti elismerésben.A díjat Strasbourgban, ünnepélyes ülés keretében az Európai Parlament elnöke adja át.

A 2014-es díjazott Denis Mukwege, kongói orvos, aki annak szentelte az életét, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaságban zajló háború során csoportos nemi erőszak és brutális szexuális erőszak áldozataivá vált kongói nők és lányok tízezreinek testét és életét újjáépítse.

 

2014. december 12. (péntek) 18:00

Beszélgetés Christina Lamb, többszörösen díjazott haditudósítóval

Európa Pont

1024 Budapest, Lövőház utca 35.

 

http://ec.europa.eu/hungary/index_hu.htm

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.