2024.július.23. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megújult a Siklósi Vár

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/92338"><img class="image image-preview" src="/files/images/siklosi.preview.jpg" border="0" width="460" height="409" /></a></span>A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló „A siklósi vár rekonstrukciója és szolgáltatásainak bővítése" elnevezésű 400 m Ft összegű projektnek köszönhetően megújult a  siklósi vár északi szárnya, egységessé vált az épület külső homlokzata, megszépült az északi terasza, valamint konferenciateremmel, vártörténeti kiállítással és egy  kávézóval is gazdagodott.</p> <p> 

siklosi.previewA Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló „A siklósi vár rekonstrukciója és szolgáltatásainak bővítése" elnevezésű 400 m Ft összegű projektnek köszönhetően megújult a  siklósi vár északi szárnya, egységessé vált az épület külső homlokzata, megszépült az északi terasza, valamint konferenciateremmel, vártörténeti kiállítással és egy  kávézóval is gazdagodott.

 

siklosi.previewA Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló „A siklósi vár rekonstrukciója és szolgáltatásainak bővítése" elnevezésű 400 m Ft összegű projektnek köszönhetően megújult a  siklósi vár északi szárnya, egységessé vált az épület külső homlokzata, megszépült az északi terasza, valamint konferenciateremmel, vártörténeti kiállítással és egy  kávézóval is gazdagodott.

 

A Siklósi Vár, mely hazánk fontos történelmi nevezetessége, ez az egyik legépebben megmaradt középkori vár Magyarországon, és egyben az egyik legjelentősebb magyar reneszánsz stílusú építmény. A Siklósi Vár felújítási munkálatainak harmadik legfőbb célja, hogy a meglévő kiállítások mellett a vár épületének teljes alapterületéből a rendelkezésre álló terek kihasználását növelje, mindig megújuló kiállító terekkel tudja fogadni a látogatókat és ráépüljön a korábbi évek felújítással érintett területeire, funkcióira.

 

A Siklósi Vár műemléki helyreállítását és idegenforgalmi hasznosítását a város önkormányzata még 2007-ben kezdte el. A vár felújításának első két üteme, a keleti és déli szárny rekonstrukciója 2011-ben került átadásra. Június 5-én a Siklósi Vár felújításának harmadik ütemét, a Dél-Dunántúli Operatív Program keretében elnyert pályázat lezárását, a vár északi részének átadását ünnepeltük.

 

A harmadik, most záruló ütem 400 millió forint vissza nem térítendő EU-s támogatásnak köszönhetően valósult meg. A beruházás eredményeként egységessé vált a vár külső homlokzata, és jelentősen nőtt a történelmi építmény belső tereinek kihasználtsága is. Felújításra került az északi terasz, kialakításra került egy vártörténeti kiállítás, mely csoportfoglalkozások helyszíne is egyben, megújult a konferenciaterem és egy századfordulós hangulatot idéző, elegáns kávézó került kialakításra. A támogatás keretében a híres siklósi születésű Istókovits Kálmán festőművész képzőművészeti alkotásainak tudományos feldolgozására is sor került.

 

A projekt eredményeivel a Siklósi Vár és térsége egy kibővült, felújított attrakcióval gazdagodik, a fejlesztés hozzájárul a szezonalitás csökkenéséhez, a kiállításhoz kapcsolódó műszaki, technikai megoldások innovatívan, interaktívan mutatják be a kiállítások anyagát. A fejlesztés szezonon kívül is látogatható, ezzel kiváló alternatívát nyújtva az idelátogató turistáknak és a siklósi kistérségnek, attrakcióival és szolgáltatásaival pedig komplex turisztikai élményt nyújt a vendégeknek. Ráadásul a rekonstrukció során végzett restaurátori, művészettörténeti kutatások számos régészeti értékkel is gyarapították az utókort. A legutóbbi munkálatok alatt például egy szenzációs Krisztus-relief került elő, mely szinte teljes épségben megmaradt. 

 

A projekt munkálatainak záróakkordjaként tartott ünnepség a Kanizsai Dorottya Fúvószenekar kürtöseinek fanfárjával kezdődött. Dr. Marenics János polgármester köszöntőjét követően Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő, miniszteri biztos köszöntötte az egybegyűlteket, majd Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter mondott ünnepi beszédet. A rendezvényen közreműködött a Dolce Hegedűegyüttes, Kráncsevics Olivér, Bütös Alina, a Tenkes Lovas SE huszárbandériuma, valamint a Siklósi Borbarátnők és Gasztrohölgyek Egyesülete.

 

http://siklos.hu

http://www.siklosivar.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.