2024.augusztus.31. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A közép- és kelet-európai régióban részben erősödik a gazdasági növekedés 2015-ben

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/92621"><img class="image image-preview" src="/files/images/central_europe_pol01.preview.jpg" border="0" width="474" height="573" /></a></span>Az EU-hoz tartozó közép- és kelet-európai országok számára előnyt jelent az eurózónával fennálló szorosabb integráció. Oroszország és Ukrajna gazdasága az idén recesszióban marad a csökkenő nyersanyag árak, a hosszú távú strukturális rugalmatlanságok, valamint az észak-ukrajnai konfliktus miatt.

central europe pol01.previewAz EU-hoz tartozó közép- és kelet-európai országok számára előnyt jelent az eurózónával fennálló szorosabb integráció. Oroszország és Ukrajna gazdasága az idén recesszióban marad a csökkenő nyersanyag árak, a hosszú távú strukturális rugalmatlanságok, valamint az észak-ukrajnai konfliktus miatt.

central europe pol01.previewAz EU-hoz tartozó közép- és kelet-európai országok számára előnyt jelent az eurózónával fennálló szorosabb integráció. Oroszország és Ukrajna gazdasága az idén recesszióban marad a csökkenő nyersanyag árak, a hosszú távú strukturális rugalmatlanságok, valamint az észak-ukrajnai konfliktus miatt.

A közép- és kelet-európai régióban jól indult a 2015. év. Az eurózónára jellemző erősödő kereslet, valamint az Európai Központi Bank likviditást növelő monetáris politikájának köszönhetően – néhány kivételtől eltekintve – kis mértékben erősödött a gazdasági növekedés a közép- és kelet-európai régióban. A KEE-országokra jellemző erősödő növekedés továbbra is várat magára Törökországban, Horvátországban és Szerbiában. Ez az egyik legfontosabb megállapítása az UniCredit Economics & FI/FX Research által készített „CEE Quarterly" című, a régió gazdaságáról szóló negyedévente megjelenő kiadvány legfrissebb számának. Mindemellett Oroszországban és Ukrajnában tovább mélyült a recesszió, a nyersanyag árak esését tovább rontotta a geopolitikai feszültség, valamint az Oroszországot ehhez kapcsolódóan sújtó szankciók.

 

Egyre inkább eltérő növekedési kilátások

Az általában kedvező világgazdasági háttér ellenére a növekedés üteme 2015. első negyedévében komoly szórást mutat a különböző közép- és kelet-európai alrégiókban. Az eurózónával fenntartott szoros gazdasági kapcsolatokból legtöbbet profitáló kke-régió új uniós tagországainak (EU-KKE[1]) növekedési bázisa a korábbi időszakhoz képest olyan új elemekkel bővült, mint a kedvezőbb kilátások által hajtott beruházások élénkülése, a foglalkoztatottság és a vásárlőerő javulása nyomán beindult lakossági fogyasztás, valamint a 2008-as pénzügyi válság kirobbanása óta zajló forráskivonás ütemének lassulása. Mindezek alapján fenntarthatóbb, a külföldi keresletnek kevésbé kitett, 3 százalék fölötti átlagos növekedési ütemmel lehet számolni a régióban.

 

 

%-ban megadott
GDP-változás

2015. évi előrejelzés

2016. évi előrejelzés

EU-tagállamok

Bulgária

2,1

2,4

Horvátország

0,3

0,8

Lengyelország

3,8

3,9

Románia

3,7

3,4

Szlovákia

3,2

3,3

Szlovénia

2,3

2,2

Csehország

3,8

2,7

Magyarország

3,2

2,9

EU-tagállamjelöltek és további országok

Bosznia-Hercegovina

2,0

3,5

Oroszország

-3,4

-1,6

Szerbia

0,2

1,5

Törökország

2,7

2,4

Ukrajna

-13,0

2,0

 

„Szintén segíti az EU-KEE alrégiót a viszonylag alacsony makrogazdasági egyensúlyhiány. Ezekben az országokban szinte nincs infláció, a folyó fizetési mérlegek egyensúlyt vagy többletet mutatnak, a pénzügyi költségvetési deficit stabilan a GDP-k 3 százaléka alatt van, a nagyrészt külföldi tulajdonban lévő helyi bankrendszer likviditása megfelelő, tőkehelyzetük stabil – mondta Lubomir Mitov, az UniCredit Közép- és Kelet-Európáért felelős vezető közgazdásza. -A felsorolt okok miatt a piacok a térséget kevésbé tartják kockázatosnak, ráadásul a rendelkezésre álló monetáris mozgástér lényegesen nagyobb, mint máshol miközben költségvetési kiigazításra nincs vagy csak minimális mértékben van szükség."

 

Ezzel szemben a költségvetési politika továbbra is fékezi mind a horvát, mind a szerb növekedést, esetükben a hiány a GDP 5 százaléka körül mozog, az államadósság pedig magasabb, mint a GDP 80 százaléka. Horvátország uniós tagállamként a túlzottdeficit-eljárás keretében fogja csökkenteni a költségvetés hiányát, míg Szerbia az IMF készenléti hitelmegállapodása alapján vállalt jelentős fiskális kiigazítást. A kisebb fokú integráció, illetve a kevésbé kedvező befektetői környezet miatt az EU-KKE országaihoz képest Horvátország és Szerbia csak kisebb mértékben élvezi majd az eurózónában tapasztalható fellendülés előnyeit. Ezzel együtt, az UniCredit elemzői arra számítanak, hogy Horvátországnak az idén sikerül kilábalni a recesszióból. Növekedést várnak Szerbia esetében is, a gazdasági bővülés itt azonban nem éri majd el a szerény 1 százalékos mértéket sem. A politikai bizonytalanság, a komoly pénzpiaci ingadozások és a rosszul teljesítő export miatt 2015-ben a török gazdaság növekedése is lassulni fog.

 

Oroszország és Ukrajna idén sem tud kilépni a recesszióból, a nyersanyagárak esése, a hosszú távú strukturális rugalmatlanság, valamint az ukrajnai konfliktus hatásai miatt. A két országra érvényes gazdasági várakozások azonban jelentősen eltérnek egymástól. Már látható, hogy a GDP reálértéke akár 12-13 százalékkal is eshet Ukrajnában, és fellendülés csak újabb intézményi források bevonásával vagy a keleti országrészben elért tartós megoldás esetén várható. Oroszországban várhatóan kisebb mértékű, de tovább elhúzódó lesz a recesszió -részben az előre jelzettnél stabilabb olaj- és rubelárfolyam, részben a termelésnek a kereslethez képest szerényebb visszaesése miatt. A tartósnak ígérkező strukturális hiányosságok és a nemzetközi szankciók ugyan akkor nagymértékben rontják a válságból való kilábalás valószínűségét.

 

A FED kamatemelései a globális kockázati étvágy átrendeződése következtében ronthatják a néhány kke-ország növekedési kilátásait

A lassulással kapcsolatos kockázat ugyanis továbbra is jelentős. Ezek egy része érinti az egész kke-régiót, míg más hatások csak ennél korlátozottabban jelentkeznek. A régiót érintő globális kockázatnak számít például egy potenciális újabb lassulás Európában, valamint a Fed várható kamatemelések hatása. A harcok kiújulása Ukrajnában és egy rendkívüli görög kiválás viszont korlátozottabb hatású kockázati tényezőt jelent. „Az európai növekedés ismételt lassulásának valószínűségét nem érezzük jelentősnek, véleményünk szerint azonban a piacok alulbecsülik a Fed kamatemelésével esetleg jelentkező, a globális kockázati étvágyra és a feltörekvő piacokra gyakorolt negatív hatásokat" – jegyezte meg Lubomir Mitov. A Fed kamatemelésének hatása differenciált lesz, és nagyban függ az egyes országok aktuális gazdasági helyzetétől.

 

Az ukrajnai harcok intenzívebbé válása, illetve egy rendkívüli görög kiválás a közvetve érintett országokat viszonylag korlátozottan befolyásolná. Az ukrajnai harcok kiújulása, a földgázellátás hosszabb kiesését leszámítva, leginkább magát Oroszországot és Ukrajnát károsítaná. A görög kiválás ugyan kedvezőtlenül érintené a környező országokkal folytatott kereskedelmet, a görög bankok helyi leányvállalatainak hatékony védelmével azonban megelőzhető a negatív következmények tágabb előfordulása.

 

 


[1] Az EU-KKE alrégió országai a balti államok, Csehország, Magyarország, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.