2024.augusztus.25. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Elkészült a Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság az intézmények átalakulási javaslataival

11 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/94130"><img class="image image-preview" src="/files/images/image001_42.jpg" border="0" width="188" height="130" /></a></span>Megszületett a javaslat az állami felsőoktatási intézmények átalakulásáról. A változtatás célja strukturáltabb, hatékonyabban működő, Magyarország térszerkezetéhez jobban igazodó, koncentrált képzési profillal rendelkező intézményrendszer létrehozása.

image001 42Megszületett a javaslat az állami felsőoktatási intézmények átalakulásáról. A változtatás célja strukturáltabb, hatékonyabban működő, Magyarország térszerkezetéhez jobban igazodó, koncentrált képzési profillal rendelkező intézményrendszer létrehozása.

image001 42Megszületett a javaslat az állami felsőoktatási intézmények átalakulásáról. A változtatás célja strukturáltabb, hatékonyabban működő, Magyarország térszerkezetéhez jobban igazodó, koncentrált képzési profillal rendelkező intézményrendszer létrehozása.

Az átalakításokra vonatkozó államtitkársági javaslat minden érintett intézmény esetében hosszas egyeztetéseket követően, az intézmények által kidolgozott elemzések, hatástanulmányok figyelembe vételével történt.

Az átalakítás 8 jelenlegi felsőoktatási intézményt érint és az átalakulás eredményeként a jövőben 3 új intézmény létrehozására kerül sor. A jelenlegi állapothoz képest 9 képzési hely irányítása kerül más intézményhez.

A tervezett intézményátalakulások három lépcsőben, 2016 januárjában, 2016 júliusában, illetve a megfelelő feltételek esetén 2017 júliusában következnek be.

 

Az intézmény átalakulás az alábbiak szerint valósul meg:

1.      A soproni központtal működő Nyugat-magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári telephelyén működő Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, valamint a győri telephelyen működő Apáczai Csere János Kar 2016. január 1-jétől kiválik, és csatlakozik a győri székhelyű Széchenyi István Egyetemhez.

2.      A Nyugat-magyarországi Egyetem mechatronikai képzést folytató zalaegerszegi képzési helye szintén 2016. január 1-jétől a Pannon Egyetem részeként működik tovább.

3.      A Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi telephelyén működő karok  kiválása jelenleg nem eredményezne stabil és gazdaságosan fenntartható önálló intézményt. A campus képzési és szervezeti struktúrájának és döntéshozatali mechanizmusainak átalakítására van szükség annak érdekében, hogy 2017. július 1-jétől önálló intézménnyé válhasson.

4.      A Nyugat-magyarországi Egyetem soproni székhelyén egy erős, faipari és erdőmérnöki képzési profilra  építő ágazati egyetem jön létre 2017. július 1-jétől a szombathelyi karok önállóvá válásával egyidejűleg.

5.      A Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola egyesülésének eredményeként új intézmény, alkalmazott tudományok egyeteme jön létre 2016. július 1-jétől.

6.      A Károly Róbert Főiskola és az Eszterházy Károly Főiskola 2016. július 1-jével egyesül, kiegészülve a Szent István Egyetem jászberényi képzési helyével. Az egyesülés szintén egy új intézmény létrehozását vetíti előre, amely megfelel az alkalmazott tudományok egyeteme kritériumainak.

7.      A Budapesti Corvinus Egyetem budai campusán működő három kar (Élelmiszertudományi, Kertészettudományi, Tájépítészeti és Településtervezési Kar) 2016. január 1-jétől kiválik és csatlakozik a Szent István Egyetemhez.

8.      A Szent István Egyetem Állatorvostudományi Kara 2016. július 1-jével kiválik, és ennek eredményeként önálló felsőoktatási intézmény jön létre állatorvostudományi képzési profilra koncentráló ágazati egyetemként.

 

Minden meghirdetett képzésen a tanulmányok befejezése az eredeti szakmai-tartalmi feltételekkel biztosított, ezért azok a hallgatók, akik az intézmény-átalakításokban érintettek – jelenlegi hallgatók, illetve a 2015/2016-os tanévben beiratkozó hallgatók – változatlan feltételek mellett, de egy másik intézményben fejezhetik be tanulmányaikat és szerezhetik meg diplomájukat, a jogelőd intézmény nevének feltüntetésével.

 

AZ ÁLLAMI FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK ÁTALAKÍTÁSA

1.        Előzmények

A „Fokozatváltás a felsőoktatásban" című, a kormány által 2014 decemberében elfogadott felsőoktatási stratégia alapján a kormányzat célul tűzte ki a felsőoktatási intézményhálózat racionalizálását, Magyarország térszerkezetéhez igazodó, a minőségjavulás irányába ható, versenyhelyzetet teremtő intézményrendszer kialakítását.

A fenti célkitűzések megvalósításának folyamata során az EMMI Felsőoktatásért Felelős Államtitkársága 2015 nyarán felmérte a változtatásban érintett felsőoktatási intézményeket és felkérte az intézmények vezetőit arra, hogy a lehetséges változási irányokat vizsgálják meg és ez alapján készítsenek tanulmányokat, javaslatokat a szükséges változásokról.

 

A vizsgálandó intézményi változások az alábbiak voltak:

a.    A Nyugat-magyarországi Egyetem átalakítása és azon belül:

–          A mosonmagyaróvári telephelyen működő Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar kiválása és csatlakozása a győri székhelyű Széchenyi István Egyetemhez.

–          A győri telephelyen működő Apáczai Csere János Kar kiválása és csatlakozása a győri székhelyű Széchenyi István Egyetemhez.

–          A szombathelyi telephelyen működő karok kiválása és önálló szombathelyi felsőoktatási intézmény létrehozása.

–          A soproni székhelyen egy erős, nemzetközi hírnevét építő faipari és erdőmérnöki képzési profilra koncentráló ágazati egyetem létrehozása.

b.    A Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola egyesülésének lehetőségei.

c.    A Károly Róbert Főiskola és az Eszterházy Károly Főiskola egyesülésének lehetőségei (kiegészülve a Szent István Egyetem jászberényi képzési helyével).

d.   A Budapesti Corvinus Egyetem átalakítása és azon belül:

–          A budai campuson működő három kar (Élelmiszertudományi, Kertészettudományi, Tájépítészeti és Településtervezési Kar) kiválása és csatlakozása a Szent István Egyetemhez

e.    A Szent István Egyetem átalakítása és azon belül:

–          Az Állatorvostudományi Kar kiválása és önálló felsőoktatási intézmény létrehozása erős, nemzetközi hírnevét építő állatorvostudományi képzés profilra koncentráló ágazati egyetemként.

–          A Budapesti Corvinus Egyetem budai campusán működő három kar (Élelmiszertudományi, Kertészettudományi, Tájépítészeti és Településtervezési Kar) csatlakozása.

–          A jászberényi képzési hely kiválása és csatlakozása az egri Eszterházy Károly Főiskolához.

 

2.        Az intézményátalakítási döntések megszületésének folyamata

Az EMMI Felsőoktatásért felelős Államtitkársága több körben egyeztetett az érintett intézmények vezetőivel, illetve a változásban érintett szervezeti egységek vezetőivel.

–          Első lépésként felkérte az intézményeket arra, hogy projektmunka keretében adjon javaslatot a lehetséges átalakításokra (készüljön ennek keretében egy stratégiai terv, egy megvalósíthatósági terv, illetve egy üzleti terv).

–          Az EMMI elvárása volt, hogy a projektteamekben vegyenek részt az intézményi átalakítással érintett szervezeti egységek és képzések kapcsán releváns felhasználói szféra képviselői, akik külső szereplőként tanáccsal tudnak segíteni.

–          További elvárás volt, hogy az egyeztetések során mind az érintett szakszervezetek vezetőivel, illetve a közalkalmazotti tanácsok vezetőivel, valamint az érintett hallgatói önkormányzatok elnökeivel egyeztetni szükséges a javaslatokat.

–          Az intézményi projektteamek a nyár folyamán kidolgozták az egyes intézményi átalakításra vonatkozó javaslataikat.

–          A felsőoktatási államtitkárság a javaslatokat áttekintette, azokkal az esetek többségében egyetértett és támogatja.

Ott, ahol az intézményi projektteamek alternatívákat fogalmaztak meg, a fenntartó választott az alternatívák közül a szakmai érvek és elemzések adatainak figyelembevételével. (Ilyen eset a Budapesti Corvinus Egyetem átalakításával kapcsolatban merült fel, ahol is a Szent István Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem egymástól eltérő alternatívákat fogalmaztak meg, a fenntartó a Szent István Egyetem által javasolt működési modell megvalósítását támogatja).

–          Ezt követően a fenntartó felkérte az intézményeket arra, hogy a szenátusok útján erősítsék meg ezeket a javaslatokat, a formális döntést a fenntartó ezt követően hozta meg.

 

3.        Az intézményi javaslatok elfogadásának szempontjai

Erősíteni szükséges a képzési helyek döntési önállóságát, ameddig a felsőoktatási intézményi érdekeket az önállóság nem sérti vagy veszélyezteti. Ezzel kapcsolatban folyamatban van egy általános működési modell kialakítása a hatályos jogszabályi feltételek között.

A hallgatói érdekek figyelembe vétele nélkül nem születhet meg fenntartói döntés.

Fontos szempont az átalakítások során az új intézményi struktúra külföldi hallgatókat vonzó képessége, a felsőoktatási stratégiában foglalt nemzetköziesítés érdekében.

Fontos szempont, hogy jól strukturált és koncentrált képzési profillal rendelkező intézményrendszer alakuljon ki, így nem lehetséges a döntés meghozatala pusztán egyes személyek, karok vagy az átalakítással érintett intézmény érdekeinek kizárólagos figyelembe vételével.

4.        A fenntartó által elfogadott javaslatok

A Nyugat-magyarországi Egyetem átalakítása:

–          A mosonmagyaróvári telephelyen működő Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, valamint a győri telephelyen működő Apáczai Csere János Kar kiválása és csatlakozása a győri székhelyű Széchenyi István Egyetemhez.

o        Tervezett időpont: 2016. 01. 01.

–          A két egyetem projektcsapatai által előkészített anyagok eredményeként mindkét intézmény egyetértett abban, hogy ez a megoldás segíti a további racionális működést.

–          A szombathelyi telephelyen működő karok kiválása és önálló szombathelyi felsőoktatási intézmény létrehozása jelenleg nem időszerű, hanem hosszabb távú cél. Jelenleg a képzési hely belső struktúrájának és döntéshozatali mechanizmusainak átalakítására van szükség annak érdekében, hogy önálló intézménnyé válhasson ez az egyetemi campus. Ennek keretében középtávon szükséges átgondolni a képzési portfólió tisztítását és átalakítását a szombathelyi kari vezetők elképzeléseinek figyelembe vételével akként, hogy a képzési hely tekintetében önálló – az egyetem érdekeire tekintettel lévő – döntéshozatali elvek, szabályok kialakítása válik szükségessé a későbbi teljes önállóság előkészítése érdekében.

o        Tervezett időpont: 2017. 07. 01.

–          A soproni székhelyen egy erős, nemzetközi hírnevét építő faipari és erdőmérnöki képzési profilra koncentráló ágazati egyetem létrehozása szintén hosszabb távú cél, a szombathelyi önállóság előkészítésével együtt, további kormányzati erőforrások esetleges felhasználásával.

o        Tervezett időpont: 2017. 07. 01.

–          A zalaegerszegi képzési hely (Mechatronikai Intézet) átadása a Pannon Egyetemnek.

o        Tervezett időpont: 2016. 01. 01.

 

A Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola egyesülése

–          A két főiskola vezetőségének egységes javaslata alapján a két főiskola egyesülésével egy új – az alkalmazott tudományok egyeteme törvényi feltételeinek megfelelő – felsőoktatási intézmény, egyetem jön létre kecskeméti székhellyel és szolnoki telephellyel.

o        Tervezett időpont: 2016. 07. 01.

–          A képzési portfólió áttekintése, egységes elvek alapján történő megfelelő átalakítása egy lényegesen hatékonyabb működést eredményezhet.

 

A Károly Róbert Főiskola és az Eszterházy Károly Főiskola egyesülése (kiegészülve a Szent István Egyetem jászberényi képzési helyével)

–          A két főiskola vezetőségének egységes javaslata alapján a két főiskola egyesülésével egy új – az alkalmazott tudományok egyeteme törvényi feltételeinek megfelelő – felsőoktatási intézmény, egyetem jön létre.

o        Tervezett időpont: 2016. 07. 01.

–          A képzési portfólió áttekintése, egységes elvek alapján történő megfelelő átalakítása egy lényegesen hatékonyabb működést eredményezhet.

–          A gyöngyösi telephelyen a jövőben két kar képzései jelennek meg akként, hogy egy agrárképzésekkel foglalkozó kar telephelye lesz Gyöngyös, illetve az egri telephelyen lévő Gazdálkodás- és Társadalomtudományi Kar kihelyezett intézete működik Gyöngyösön tovább.

–          További eleme az átalakításnak, hogy a Szent István Egyetemmel folytatott tárgyalások eredményeként a jászberényi Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar is a jövőben az egri egyetem részeként folytatja tovább a működését.

 

A Budapesti Corvinus Egyetem átalakítása

–          A budai campuson működő három kar (Élelmiszertudományi, Kertészettudományi, Tájépítészeti és Településtervezési Kar) kiválik és csatlakozik a Szent István Egyetemhez

o        Tervezett időpont: 2016. 01. 01.

–          Várhatóan a Szent István Egyetemmel közös képzési kapcsolódások hatékonyabb működést eredményeznek a korábbi elkülönült működéshez képest.

–          Ebben az esetben a Budapesti Corvinus Egyetem projektteamje egy irányított együttműködés lehetőségét vetette fel a szervezeti integráció alternatívájaként, azonban ezzel a megoldással a fenntartó nem ért egyet.

 

A Szent István Egyetem átalakítása

–          Az Állatorvostudományi Kar kiválása és önálló felsőoktatási intézmény létrehozása erős, nemzetközi hírnevét építő állatorvostudományi képzés profilra koncentráló ágazati egyetemként.

o        Tervezett időpont: 2016. 07. 01.

–          A Budapesti Corvinus Egyetem budai campusán működő három kar (Élelmiszertudományi, Kertészettudományi, Tájépítészeti és Településtervezési Kar) csatlakozása.

–          A Szent István Egyetem projektteamje a szervezeti integrációt javasolta a karok esetében, a fenntartó ezt a megoldást támogatja.

–          A jászberényi Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar kiválása és csatlakozása az egri Eszterházy Károly Főiskolához.

o        Ld. fentebb.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.