2024.augusztus.07. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Amikor a vendégek értékelnek

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/99236"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_1221.jpg" border="0" width="313" height="161" /></a></span>Az utazás tervezésekor az online értékelő portálok jelentősége az elmúlt években meghatározó lett. A legtöbb utazási oldal a szálláshelyek részletes leírása mellett közzéteszi a felhasználók véleményét is.

images 1221Az utazás tervezésekor az online értékelő portálok jelentősége az elmúlt években meghatározó lett. A legtöbb utazási oldal a szálláshelyek részletes leírása mellett közzéteszi a felhasználók véleményét is.

images 1221Az utazás tervezésekor az online értékelő portálok jelentősége az elmúlt években meghatározó lett. A legtöbb utazási oldal a szálláshelyek részletes leírása mellett közzéteszi a felhasználók véleményét is.

Vajon mennyire bízhatunk a szálláshelyek értékelésekben? – tesszük fel a kérdést, a különböző szálláskereső portálokon a vendégelégedettség olvasása során. Utánajártunk.

 

A szálláskereső oldalak felépítése a legtöbb esetben nagyon egyszerű és logikus, használatuk gyorsan elsajátítható. A magyar nyelvű oldalakon, éves szinten több tízezer értékelést adnak le a hazai utazók, míg a nemzetközi portálokon évi több millió vendégvélemény alapján jelennek meg az elért pontszámok. A valótlan hozzászólások kiküszöbölésére több módszer is létezik: az online utazási irodák többsége csak olyanok értékelését „fogadja el", akik valóban foglaltak az adott oldalon szállást, mások pedig szűrők segítségével igyekeznek kizárni a valóságot nem tükröző véleményeket.

Természetesen az értékelés nem kötelező, de mint ahogy mi is elolvassuk a meglévő véleményeket és ez segít a döntésben, úgy saját tapasztalatink megosztásával befolyásolhatunk másokat a döntésük meghozatalában.

Az értékelés folyamatában jelölni kell, hogy átlagosan mennyire tetszett a szálláshely, továbbá, pontozni kell a személyzetet, a tisztaságot, az ár/érték arányt, a kényelmet, a szolgáltatásokat, az étkezést, valamint az elhelyezkedést. Az így kapott pontok átlagát látjuk a szálláshelyek mellett.

Az egyik vezető magyar utazási portál (szállásvadász) felmérése alapján, a magyar vendégek két fő szempont szerint választanak a szálláshelyet: a szolgáltatások és a vendégvélemények alapján. 
A szálláshelyek értékeléseit pedig nem csak a már konkrét úti céllal rendelkező vendégek böngészik, sok esetben ezeknek az értékeléseknek a segítségével választják ki pihenésük helyszínét azok, akikben még nem körvonalazódott, hova szeretnének utazni.

Tudtad?

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) által publikált tanulmányok szerint, a szállodai foglalást megelőzően a potenciális utazók átlagosan 14 utazási honlapot keresnek fel, és kilenc keresést indítanak a különböző keresőportálokon. A hivatalos – csillag szerinti – szállodai besorolást a turisták szűrőként használják a foglalási folyamat során, a végső döntésben pedig a vendégértékelések kapnak szerepet. A szállodák besorolása a felszereltséget, az elérhető szolgáltatásokat tükrözi, a vendégértékelések pedig az előzetes elvárások teljesüléséről adnak képet. Fontos, hogy a vendégértékelések nem helyettesítik a szállodák osztályba sorolását.

Kigyűjtöttük a hazai szállodaláncok értékelését a vendégelégedettség alapján:

 

 

           Összesített   átlag %

Átlag / Szállásvadász.hu %

Átlag / Szállás.hu %

Átlag / Booking %

Átlag / TripAdvisor %

Accent Hotels

86,8%

88,9%

91,5%

84,6%

82,2%

Accor Hotels

82,5%

81,1%

91,8%

81,8%

80,0%

Danubius Hotels

81,8%

90,3%

80,5%

76,8%

Hunguest Hotels

82,0%

87,9%

90,9%

79,5%

72,2%

Mellow Mood

82,7%

80,7%

89,8%

81,8%

78,3%

 

*2016. január 20. és február 10. közötti adatok alapján

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.