2024.augusztus.07. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Adósok börtöne

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/99385"><img class="image image-preview" src="/files/images/borton-qpr.jpg" border="0" width="473" height="256" /></a></span>Weblap az Interneten. A jelentős összegű adóhiánnyal érintett adózok listája. Első helyen egy cég áll, 1 milliárd 896 millió forint tartozással. Hogy mekkora összeg ez, képzeljük el 10.000 forintos kötegekben. Egy köteg 1 millió forint, a tartozás kiegyenlítéséhez 1.896 darab köteg szükséges. Ha egy köteg 1 centiméter vastag, akkor a pénzmennyiség közel húsz méter magasságú lenne.

borton qprWeblap az Interneten. A jelentős összegű adóhiánnyal érintett adózok listája. Első helyen egy cég áll, 1 milliárd 896 millió forint tartozással. Hogy mekkora összeg ez, képzeljük el 10.000 forintos kötegekben. Egy köteg 1 millió forint, a tartozás kiegyenlítéséhez 1.896 darab köteg szükséges. Ha egy köteg 1 centiméter vastag, akkor a pénzmennyiség közel húsz méter magasságú lenne.

borton qprWeblap az Interneten. A jelentős összegű adóhiánnyal érintett adózok listája. Első helyen egy cég áll, 1 milliárd 896 millió forint tartozással. Hogy mekkora összeg ez, képzeljük el 10.000 forintos kötegekben. Egy köteg 1 millió forint, a tartozás kiegyenlítéséhez 1.896 darab köteg szükséges. Ha egy köteg 1 centiméter vastag, akkor a pénzmennyiség közel húsz méter magasságú lenne.

   Nem vagyok teljesen járatlan a pénzügyekben, de nem tudom elképzelni az adósság felhalmozódását anélkül, hogy a NAV lépett volna valamit. Ezért megkérdeztem szomszédomat, a hivatásos adószakértőt, mi a véleménye erről. Miért nem lép az adóhatóság akkor, amikor csak 50 milliós az elmaradás? Függessze fel a cég működését, foglalja le minden vagyonát, indítson csődeljárást azonnal.

   Nézd, nálunk az a gyakorlat, csóválta a fejét a szakember, hogy először egy felszólító levelet küldenek a vállalat ügyvezetőjének. Ebben finoman céloznak arra, hogy a múlt század harmincas éveiben egy magára valamit is adó természetes személy főbe lőtte volna magát, ha adótartozását nyolc napon belül nem rendezi.

   De egy cég az jogi személy, így a célzást fel sem veszi. Az adósság eléri a 200 milliót. Ekkor kemény hangú levelet kapnak a hivataltól. Figyelmeztetést, hogy a türelmi idő lassan véget ér és ha nem fizetnek, könnyen megüthetik a bokájukat. A cég tiltakozik az adóhivatalt felügyelő nemzetgazdasági minisztériumi államtitkárnál, hogy a NAV életveszélyes fenyegetéssel súlyosan károsítja a vállalkozók idegeit.

   Ezután jön a feketeleves. Az adótartozás közelít az 500 millióhoz. A hatóság kétezer forint késedelmi kamatot számít fel és közli, ha két hónapon belül nem fizetik ki legalább az adósság tíz százalékát, akkor újabb húszezer forint büntetést szabnak ki. A menedzsment két tagja ideg összeroppanást kap. Az ügyvezető úgy elszégyelli magát, hogy néhány napig álruhában, álszakállal jár, hogy ne ismerjék fel. Aztán fűnek-fának panaszolja, hogy nem ezt várta a rendszerváltástól, majd három hónapos Dél-Amerikai üzleti és pihenő útra indul. A hátralék 900 millió forint.

   Úgy tudom, folytatta a szomszédom, hogy a NAV titkos pályázatot írt ki az ilyen típusú adósságok behajtására. Sok javaslat érkezett. Fizesse ki az adótartozást a Nemzetközi Valuta Alap, a bankok, az Európai Unió, az állami költségvetés, Bill Gates, Mark Zuckerberg, vagy a Federal Reserve, az amerikai jegybank.

   A nyertes pályázó egy középkorkutató gazdaságtörténész lett, aki azt javasolta, hogy a nemfizető cégek irányítóit adósfoságra kell vetni. vagyis állítsák vissza az adósok börtönét.

   A Nemzeti Adó és Vámhivatal egyelőre ódzkodik az ötlettől, de egy hatástanulmánytól nem zárkózik el.

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.