2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Looking China Youth Film Project

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/111071"><img class="image image-preview" src="/files/images/china-.preview.jpg" border="0" width="472" height="681" /></a></span>METU-s csapat a shanghaji workshopon. Első alkalommal kap lehetőséget hazai művészeti felsőoktatás intézmény, hogy részt vegyen a fiatal filmeseknek szóló, rangos Looking China programban, mely izgalmas fórumot teremt a kultúrák közötti kommunikációra. A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) első magyar egyetemként kapcsolódik be 2017 tavaszán a nemzetközi projektbe, képviselve ezzel Magyarországot is. <p> 

china .previewMETU-s csapat a shanghaji workshopon. Első alkalommal kap lehetőséget hazai művészeti felsőoktatás intézmény, hogy részt vegyen a fiatal filmeseknek szóló, rangos Looking China programban, mely izgalmas fórumot teremt a kultúrák közötti kommunikációra. A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) első magyar egyetemként kapcsolódik be 2017 tavaszán a nemzetközi projektbe, képviselve ezzel Magyarországot is.

 

china .previewMETU-s csapat a shanghaji workshopon. Első alkalommal kap lehetőséget hazai művészeti felsőoktatás intézmény, hogy részt vegyen a fiatal filmeseknek szóló, rangos Looking China programban, mely izgalmas fórumot teremt a kultúrák közötti kommunikációra. A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) első magyar egyetemként kapcsolódik be 2017 tavaszán a nemzetközi projektbe, képviselve ezzel Magyarországot is.

 

A Looking China (Kan Zhongguo) egy olyan nemzetközi kezdeményezés, melyen évente több mint 20 ország közel 100 hallgatója vesz részt. A program szervezője a Pekingi Normal Egyetemen működő Kínai Kultúra Nemzetközi Kommunikációs Akadémiája, támogatója pedig a Huilin Alap. A sorozat az elmúlt években a pekingi egyetem egyik fontos védjegyévé vált, mely rendkívül sokat tesz a kínai kultúra értékeinek megismertetését és népszerűsítéséért.

 

A 2017-es Looking China Youth Film Project témája az Innováció, Örökség, Művészet és Kézművesség. A művészeti képzések diákjait is bevonó kéthetes filmes workshop Kínát olyan nemzetközi alkotók szemszögéből mutatja be, akik most szerzik első benyomásaikat az országról. A kurátorok az Egyetem Mozgókép Intézetének jelenlegi és végzett hallgatói közül, a pályázatok elbírálása után öt fiatalt választottak, akik április 9. és 26. között részt vehetnek a shanghaji workshopon. A látogatás során minden hallgatónak egy 10 perces rövid dokumentumfilmet kell készítenie különböző témákban, a környék kulturális örökségéről.

 

A Looking China szervezői 2014 óta minden évben átadják a Golden Lenses (Arany Objektív) díjakat is, melyet a projekt alatt készült legjobb filmek alkotói nyernek el. A zsűrizés három fő szempontja: a legjobb kulturális felfedezés, a legjobb művészi ábrázolás és a legjobb nemzetközi együttműködés. A díjakat szakmai zsűri ítéli oda egy filmfesztivál keretében, mely egyben a program záróeseménye is.

A program kurátora a Magyar-Kínai Művészeti és Kulturális Egyesület.

 

Résztvevő diákok:

CHILTON Flóra (végzett Filmoperatőr MA szakos hallgatónk)

http://www.metropolitan.hu/diploma2016/ma/mozgokep/filmoperator-muvesz/chilton-flora-j7rfpjzh9j.html

K. KOVÁCS Ákos (végzett Filmoperatőr MA szakos hallgatónk)

http://www.metropolitan.hu/diploma2016/ma/mozgokep/filmoperator-muvesz/kovacs-akos-fy58zhgpui.html

LENGYEL Adél (Mozgóképkultúra és médiaismeret BA szakos hallgatónk)

PAPP Máté (végzett Filmoperatőr MA szakos hallgatónk)

SZABÓ Dénes (végzett Mozgóképművész MA szakos hallgatónk)

A workshop vezetője: GÖBÖLYÖS LUCA DLA habil. főiskolai docens, Balogh Rudolf-díjas fotóművész, a Fotográfia szak szakfelelőse.

 

Gőbölyös Luca jelenleg Budapesten és Kölnben él és dolgozik. Számos hazai és nemzetközi díj nyertese. Munkáit bemutatták már az Egyesült Államokban, Franciaországban, Németországban, az Egyesült Királyságban, Ausztriában, Észtországban, Romániában, Finnországban, Szlovéniában, Lengyelországban, Indiában és Ázsiában olyan helyeken, mint az Expo Chicago, a budapesti Ludwig Múzeum, a Biennial Istambul, a New Delhi National Gallery of Modern Art, a bécsi Művészeti Vásár, a berlini Walter Bischoff Galerie. Műveit számos nyilvános és magángyűjteményben is őrzik.

A workshopról, a sanghaji élményekről és az ott készült alkotásokról folyamatosan beszámolnak a METU weboldalán.

 

http://www.metropolitan.hu

http://cinemaegyesulet.hu

https://www.facebook.com/bnuaiccc

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.