2024.július.28. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Április 27-én rendhagyó közlekedéstörténeti beszélgetés a Kossuth gőzősön

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/111671"><img class="image image-_original" src="/files/images/hajoHI.jpg" border="0" width="473" height="333" /></a></span>A Duna budapesti szakaszán a Kossuth gőzős a legrégebbi ma is látható hajó. 1913-1976 között közlekedett, 1984 óta műemléki védettség alatt áll, termeiben jelenleg vendéglátóhely működik és a Közlekedési Múzeum kiállítása látható. <p> 

hajohiA Duna budapesti szakaszán a Kossuth gőzős a legrégebbi ma is látható hajó. 1913-1976 között közlekedett, 1984 óta műemléki védettség alatt áll, termeiben jelenleg vendéglátóhely működik és a Közlekedési Múzeum kiállítása látható.

 

hajohiA Duna budapesti szakaszán a Kossuth gőzős a legrégebbi ma is látható hajó. 1913-1976 között közlekedett, 1984 óta műemléki védettség alatt áll, termeiben jelenleg vendéglátóhely működik és a Közlekedési Múzeum kiállítása látható.

 

Igaz, hogy a Kossuth állóhajó, ám időutazásra tökéletesen alkalmas.

Március 23-tól ezt a kivételes „képességét" használja ki a Közlekedési Múzeum azzal, hogy HajóHíd Estek címmel útjára indítja közlekedéstörténeti sorozatát. A program házigazdája és a beszélgetések moderátora Legát Tibor újságíró, a népszerű Közlekedik… könyvek szerzője.

 

A második HajóHíd est témája szorosan kötődik a Budapest100 programjához, címe

Így közlekedtünk 1917-ben.

(első HajóHíd estet lásd: http://euroastra.hu/node/110648)

 

A századforduló budapesti tömegközlekedését a villamosok aranykorának is mondhatnánk: 1887-től 20 év sem kellett és az új metropoliszt szinte teljes egészében behálózták a villamosvonalak, mivel a két legnagyobb korabeli közlekedési cég, a Budapest Városi Villamos Vasút (BVVV) és a Budapesti Közúti Vaspálya Társaság (BKVT) egymással is versengve nyitotta meg újabb és újabb vonalait. A tízes évekre már olyan fejlesztési tervek is előkerültek, mint a metróépítés, vagy a függővasút a Hungária körúton, úgy tűnt, hogy a lendületet semmi sem akadályozza. Kezdetben még az első világháború kirobbanása sem „fájt" annyira. 1915-ben megindult az első pesti buszjárat is, sőt ekkor már az összes HÉV-vonalat is villamosították. De két évvel később már más szelek fújtak: a szénhiány az áramszolgáltatást gátolta, a munkaerő a fronton harcolt, az első hazatérők a hadirokkantak voltak, akik tömegével árasztották el Budapestet. Ennek ellenére a város vezetése igyekezett fenntartani a béke látszatát, ám ez nem sikerülhetett. Hatalmas botrányt okozott, hogy nőket alkalmaztak villamoskalauzként, hogy ritkábban közlekedtek a járatok, a még gyerekcipőben járó buszközlekedést megszüntették. Ráadásul titokzatos hajókatasztrófa is történt Óbuda és Újpest között, a Dunán…

 

Milyen változásokat hozott az 1917-es év, hogyan élte meg mindezt Budapest népe, miféle botrányok kísérték e lejtmenetet és milyen következményei voltak?

Erről beszélget Dr. Zsigmond Gábor közlekedéstörténésszel, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyettesével, könyveinek szerzőtársával Legát Tibor.

 

A Közlekedési Múzeum HajóHíd Estek című programsorozatának második rendezvénye 2017. április 27-én, 18.00 órától lesz a Kossuth gőzösön.

 

A műsorban fellép Nényei Pál, aki korabeli versekkel, kuplékkal, abszurd kordokumentumokból való felolvasással színesíti a beszélgetést.

 

A programsorozat eseményeire a belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeTrTMh0ADmmGsEm7f-f3_J9SIyG4lr-CajqLkrDtvifaJpWQ/viewform

 

Kossuth Múzeumhajó

Budapest, Vigadó téri hajóállomás, 2. számú ponton

 

https://www.facebook.com/KozlekedesiMuzeum

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.