2024.július.16. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Elöljáróság

3 perc olvasás

cover-thumbnail.jpgAmikor harmadszor hallottam kedvenc rádiómban a tervet, hogy esetleg az önkormányzatok helyett a jövőben elöljáróságok lesznek, elkapott a nosztalgia. De hiszen a születési bizonyítványomat az elöljáróság adta ki! Ezek a hivatalok 1949. augusztus 20-ig működtek, aztán jöttek a tanácsok. Elnöki Tanács. Megyei, városi, járási, kerületi tanács. Országos Bírói Tanács, Szakszervezetek Országos Tanácsa, 1956-ban Munkástanács. Tanács minden mennyiségben. Egyébként a „szovjet” magyar fordítása. A tanácsi rendszert Zöld Sándor, belügyminisztériumi államtitkár dolgozta ki 1949-ben. (Egy év múlva belekeverték a Rajk-perbe, nem várta meg az ítéletet, öngyilkos lett.)

. Arra nem emlékszem, hogy a tanácselnököket választottuk-e, vagy kinevezték. Szinte mindegy, így is, úgy is megszavaztuk. A tanácsok a rendszerváltásig működtek, akkor jöttek az önkormányzatok

   De honnan is erednek az elöljáróságok? Ezek a hivatalok a jobbágyság fennállásáig a községekben a földesúr vagy megbízottja által kinevezett, ritkábban a falu lakói által választott helyi hatóságok voltak. Hatáskörüket a szokásjog, a földesúr által kiadott rendtartás, helyenként a falutörvény állapította meg. Igazgatási, igazságszolgáltatási és gazdasági tevékenységet végeztek. Az elöljáróság tagjai: a bíró, 2–4 hites (esküdt), a nótárius (jegyző) és az adószedő.

   A kiegyezés után az elöljáróságok feladatkörét törvények, miniszteri rendeletek és helyi szabályozások állapították meg. Az elöljáróság volt felelős az országos és megyei hatóságok, valamint a képviselő testület utasításainak a végrehajtásáért. Intézkedéseit testületileg hozta, tagjai személyükben és anyagilag is felelősek voltak a következményekért. (Hm, jó ötlet!) Tagjainak számát a törvény a kis- és nagyközségekben a városoktól eltérően állapította meg. Egy részüket meghatározott időre választották, másokat élethossziglan alkalmazták.

   Az elöljáróságok munkája felett a községekben a főszolgabíró, a városokban az alispán gyakorolt felügyeletet. Ők is visszajönnek?

   Engem nem zavarnának az elöljáróságok. Utána gondoltam, hogy a rendszerváltás óta milyen ügyekben fordultam a saját önkormányzatomhoz. (1) Személyi igazolvány, útlevél, jogosítvány kiváltás, csere, hosszabbítás. (2) Gépjárműadó, kommunális adó határidőre történő befizetése. (3) Más hivatalos ügyben kiadott igazolás arról, hogy nincs köztartozásom. (4) Építési engedély kiadása egy fal lebontása ügyében, amikor a konyhából és egy szobából amerikai konyhát csináltattunk.

   Szóval nekem édesmindegy, hogy hívják a hivatalt, ahol öt-tíz évente ügyeimet intézem. Különben is minden államigazgatási határozat megtámadható a közigazgatási bíróságon. Törvényhozók, bátran döntsetek! Elöljáróság—Tanács—Önkormányzat—Elöljáróság.

   Paolo Coelho brazil író, az ENSZ béke-nagykövete, a francia becsületrend lovagja így írt: Az élet egy körforgás. Nincsenek győztesek és vesztesek, csak állomások, amelyek egymást követik.

http://digitalia.lib.pte.hu/?p=2006

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.