2024.április.27. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Lámpamúzeum

2 perc olvasás

lampamuzeum.jpgTévedés azt hinni, hogy az igazi nyaralás a Horvát-tengerpart, a Kanári-szigetek, vagy Kréta. Tavaly Telki községben nyaraltunk, Budapesttől mindössze 20 kilométerre, a Zsámbéki-medence északkeleti peremén. Földi paradicsom. A fővárostól a Budai-hegység koszorúja, a tőle északabbra fekvő Nagykovácsitól a hegység a legmagasabb része, a Nagy-Kopasz választja el. Jó levegő, igazi toscanai táj, annak minden szépségével.

   Egyik nap meglátogattuk Zsámbék városát, kényelmes sétával másfél óra. Meg akartuk nézni a középkori magyar építészet egyik legszebb emlékét, a XIII. században román és gótikus stílusban épített monostortemplomot. Pontosabban a maradványait. Aztán megláttuk a Lámpamúzeumot és programot váltottunk. Az előtte sokasodó  kiránduló-buszok hívták  fel rá a figyelmünket.

   A múzeum 1970-ben nyílt Borus Ferenc 250 tárgyból álló gyűjteményével. A lámpák folyamatosan gyarapodtak, sőt világhírre is szert tettek, köszönhetően a Magyar Távirati Iroda népszerűsítő munkájának, amely az egész világot ellátta a gyűjtemény ismertetésével. Az anyag gazdagításában nagy segítséget nyújtott az akkori Magyar Filmgyártó Vállalat, mert sok lámpát kölcsönöztek a készülő filmekhez és ezek kölcsönzési díjából sikerült a legnagyobb fejlesztéseket létrehozni, különleges lámpákat vásárolni egész Európában.

   A Lámpamúzeumban 1100 db világítási tárgyat állítanak ki, az ember fantáziáját meghaladó gazdagságban, érdekességben. A mécsesek, gyertyatartók, ipari, háztartási, olaj- és petróleumlámpák között található régi kínai vázából készült lámpa, valamint Zsolnay-majolika, meisseni porcelán talpú petróleumlámpa, 1800 körül készült olajpumpás világítóeszköz és sok minden más.
   Az intézmény 1995-ben bekerült a Guinnes Rekordok Könyvébe, 1980-ban felvételt nyert a Nemzetközi Lámpaklubba Amerikában, 1983-ban pedig az Ausztrál Múzeumi Szervezet fogadta be.

   Távozáskor megérdemelt elismerő sorokat írtam a vendégkönyvbe. Amelynek borítóján felirat hirdeti, hogy a világ egyetlen Lámpamúzeuma. Nem akartam elvenni a kedvüket, ezért elhallgattam, hogy Brugge-ben (Belgium) úgyszintén van egy hatalmas lámpamúzeum.  Persze lehet, hogy nincsenek benne a Guinnessben.

   A belépőjegy ára 1.500 forint, vagy 5 dollár. Természetesen idén, a Múzeumok Éjszakáján ingyen volt a belépés.

 

Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.