2024.május.24. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tragédia a barlangban

2 perc olvasás

06870510.jpgTúlzás nélkül állítható, hogy az egész  világ fellélegzett. Két hét után sikeresen kihozták Thaiföldön a barlang mélyén rekedt tizenkét gyereket és az edzőjüket. Más országokban valószínűleg meglincselték volta az edzőt, aki a rábízott gyerekek életét kockáztatta. A thai szülők azonban megbocsátottak neki, sőt ünneplik, milyen hősiesen viselkedett és tartotta a kis csapatban a lelket. Hogy a hatóságok mit lépnek, azt még nem tudjuk.

   Nem mindegyik barlangi túra végződött szerencsésen. 1965. december 28-án a pannonhalmi bencés diákok Pászthory Walter atya vezetésével barlangtúrára indultak az Aggteleki Cseppkőbarlangba. A Baradla–Domica-barlangrendszer Magyarország legrégebben kutatott, legismertebb, évszázadok óta látogatott cseppkőbarlangja. Aggtelekről több bejárattal nyílik. Hossza a Szlovákiában nyíló, vele egy rendszert alkotó Dominica-barlanggal együtt meghaladja a nagyjából 26 kilométert., ebből a szlovák rész 5 kilométer.

   A barlangászok egyik kedvelt útja a cseppkőbarlangban folydogáló Styx-patakról elnevezett, úgynevezett Styx-túra. Tizenöt diák indult útnak élén a tanárukkal. Ma sem tisztázott, pontosan mi történt a barlangban, ahol három középiskolás fiú lelte halálát a barlangászás közben. A szűkszavú közlemények arról szóltak, hogy a halál oka kihűlés volt.

   Szóbeszéd persze akadt. Valószínűnek az látszik, Walter atya úgy gondolta, hogy az akkori Csehszlovákia barlangkijáratán fog távozni a csapat. Ez sokkal rövidebb út lett volna, mint a fáradt gyerekekkel visszafordulni Aggtelek felé. De nem gondolta, hogy a magyar-cseh határ nem csak a föld felett húzódik. A barlangban öt centiméteres  vasrudakból hegesztett rács jelölte a határt, eltávolíthatatlanul rögzítve. Amikor a csapat visszafordult, már hárman olyan gyengék voltah, hogy nem érték el a magyarországi kijáratot és a többiek sem tudtak segíteni.

   Ha jól emlékszem, a tragédia miatt Legányi Norbert pannonhalmi főapát lemondott tisztségéről és VI. Pál pápa elfogadta a lemondását.

   Gyurkovics Tibor, maga is a piarista gimnáziumba járt, Isten nem szerencsejátékos címmel drámát írt a történetből, kritikai felhanggal. Utoljára 2008-ban mutatta be a Szigligeti Színház.

 Láng Róbert

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.