2024.július.16. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Téli / Nyári gumi csere előtt: hogyan és mire figyeljünk

4 perc olvasás
eurotyre gumiabroncslap hu 2023

Bármennyire is azt hisszük, hogy a nyári gumicsere az egy pikk-pakk ügylet: kizárólag az élet védelme az elsődleges szempont. A családtagjaink, szeretteink, munkatársaink, barátaink. A váltás szükséges, életmentő és az okát pontosan bemutatja nekünk Szűcs Attila a Gumiabroncslap.hu weboldalát is üzemeltető EuroTyre kft ügyvezetője.

Mit és miért: jótanácsok a gumicsere előtt 

Téli gumiról nyári gumira történő cserekor számos dologra ügyelni kell ahhoz, hogy biztonságosan használhassuk autónkat a különböző időjárási viszonyok között. Az alábbiakban felsorolok néhány fontos dolgot, amire érdemes figyelni:

  1. Ellenőrizzük a nyári gumik állapotát: A téli gumik és a nyári gumik különböző tulajdonságokkal rendelkeznek, ezért a cserét megelőzően fontos ellenőrizni a nyári gumik állapotát. Győződjünk meg róla, hogy a futófelület mélysége megfelelő (legalább 1,6 mm), az oldalfalak nem sérültek-e és a gumik nem repedezettek-e.
  2. Ellenőrizzük a nyomásokat: Az optimális nyomás fontos az autó biztonságos használatához. Ellenőrizzük a nyomásokat, és ha szükséges, fújjuk fel a gumikat a gyártó által javasolt értékre.
  3. Ne cseréljünk csak részlegesen: Mindig mind a négy kereket cseréljük le egyszerre. A különféle abroncsok különféle tulajdonságokkal rendelkeznek, és ha csak egy-két abroncsot cserélünk, az negatívan befolyásolhatja az autó egyensúlyát és stabilitását.
  4. Váltsunk időben: Cseréljük le a téli gumikat nyáriakra az időjárás előrejelzések alapján, és ne várjuk meg az utolsó pillanatot. A téli gumik túl kemények a meleg időben, és nem nyújtanak megfelelő tapadást, ami növelheti a balesetek kockázatát.
  5. Figyeljünk a vezetési stílusunkra: A nyári gumik tapadása más, mint a téli gumiké, ezért az autó vezetési tulajdonságai is eltérőek lehetnek. Legyünk óvatosak az autóval, és szokjuk meg az új gumik adta különbségeket.

Ezek az alapvető dolgok, amelyekre figyelni kell a téli gumikról nyáriakra történő áttérés során. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mire kell ügyelnünk, érdemes szakember segítségét kérni.

Téli gumiról nyári gumira való átváltás fontos feladat az autótulajdonosok számára, mivel a téli abroncsok nagyobb energiafelhasználásra és gyorsabb kopásra kényszerülnek hideg, havas, jeges körülmények között. Cégünk partnere a  Continental gumiabroncs gyártó vállalat szakértői számos tanáccsal szolgálnak az autósoknak, hogy biztonságosan és hatékonyan használják a nyári gumikat.

Az első és legfontosabb lépés az átváltás előtt a gumik ellenőrzése. A nyomás nagyban befolyásolja az abroncsok élettartamát, ezért rendszeresen, legalább kéthetente ellenőrizni kell, és szükség esetén szintre kell hozni a gyártó által előírt értékeknek megfelelően. Az alacsonyabb nyomás magasabb gördülési ellenállást és fokozott kopást eredményez, míg a túl magas nyomás szintén negatív hatással lehet az abroncsok élettartamára.

A profilmélység az abroncsok biztonságos használatának másik fontos tényezője. Európában a törvény előírja, hogy a minimális profilmélység legalább 1,6 milliméter kell legyen. A Continental azt javasolja, hogy a nagyobb biztonság érdekében már jóval korábban cseréljék le az abroncsokat. A guminyomás és a profilmélység ellenőrzése ugyanakkor egyidejűleg történjen.

Az autósok vezetési stílusa jelentős hatással van az abroncsok élettartamára is. A sportos vezetési stílus erősen koptatja a gumik futófelületét, ezért érdemes előrelátóan vezetni, és kerülni a túlzott gyorsítást, fékezést és kanyarodást. Az előrelátó vezetési stílust alkalmazó sofőrök kíméletesebben bánnak a gumikkal, és a lehető legtávolabbról megkezdik a kigurulást, amikor a piros lámpákhoz és a stoptáblákhoz közelítnek.

Az abroncsok megfelelő tárolása is fontos tényező az élettartamuk szempontjából. A túlzottan kemény használat mellett a helytelen tárolás is károsíthatja az abroncsokat.

Magunk részéről és több mint két évtized tapasztalatával azt mondjuk: a gumiabroncs az alap, a családunk biztonsága érdekében és utólag kér lenne ezen keseregni, mert egy jó gumiabrocs, életet menthet!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.