2025.augusztus.27. szerda.
Borhetek-6

Borhetek 1 Ha a valóságban nem is, képletesen feltétlenül. Bátran mondhatjuk, hogy az egész augusztust magában foglaló Balatonfüredi Borhetek a város legkiemelkedőbb rendezvényei közé számít. Aki korábban nem tudott erről az eseményről, de ebben az időszakban Füredre látogat, meglepve tapasztalja, hogy a Tagore sétányon egymás mellett sorakoznak a különböző pincészetek pavilonjai és versengve kínálják a Balatonfüred-Csopaki Borvidék legkiválóbb borait. Számokról beszélni nincs értelme, perceken belül kiderül, hogy a választék óriási, a minőség a lehető legmagasabb. Itt ugyanis csak azok a borászok lehetnek jelen, akik korábban eredményesen szerepeltek a városi borversenyen! Harapnivalóból sincs hiány és a padokon ülve, kortyolgatva gyönyörködhetünk ez elénk táruló panorámában is.

Borhetek 2 Az egyik pavilon felirata különösen hívogató. „Az év fiatal feltörekvő borásza” címet Fodor Gábor nyerte el, a fiatal borászokat tömörítő Junibor Egyesület adja az országos borversenyen. A borhetekre 15 bort hoztak. Ezek között van többféle termőhelyről származó és többféle technológiával készült Olaszrizling, Franciaországban Cannesben nagy aranyérmet nyert Irsai Olivér, de szinten kóstolható a VinAgora Nemzetközi Borversenyen aranyérmes 2024-es évjáratú is. Az Irsait eredetileg csemegeszőlőnek nemesítették, de kiderült, hogy bora is kiváló. Parfümös, behízelgő illatú, muskotályos, Ízét a könnyed gyümölcsösség jellemzi. Étel nélkül is jól fogyasztható. Az Aszófői Chardonnay igazán aromagazdag, sokszínű fajta. Illatában trópusi gyümölcsöket idéz. Lágyabb, kevésbé savas, mint az Olaszrizling, halakhoz, sülthúsokhoz illik igazán. Borhetek 3 A Szabó és fia Pincészetnek a története is érdekes. Az ősöket, a Steierlein és a Kramli sváb családot az 1850-es években telepítették be Balatoncsicsóra, azóta foglalkoznak borkészítéssel. Jelenleg 18 hektáron, gazdag fajtaválasztékkal gazdálkodnak. Juhfark, Olaszrizling Szürkebarát, Chardonnay, Ottonel Muskotály, Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc terem a birtokon. Bár 17 fajta boruk van a Borhetekre a megengedett maximumot, 15 fajtát hoztak. Idén a Kékfrankos Rosé a Veszprém Vármegyei Borversenyen a legmagasabb pontszámot kapta. A meleg év miatt alkoholtartalma kicsit magasabb, 13°, kellemes, friss, az erjedésből visszamaradt csipetnyi szénsav érződik benne. Teljesen száraz, 12-14 fokra hűtve a legjobb. Az egyik Olaszrizling az Országos Borversenyen lett aranyérmes, itt a borhéten hat különböző termőhelyről származó is van ebből a fajtából. Nagyon népszerű bor, sokan választják salátákhoz, frissensültekhez. A 2022-es csicsói fahordóban pihent, az Aranyom nevű pedig még libamájhoz, sztékekhez is kitűnő! A Rajnai rizling – Olaszrizling házasítás 9 éve készül a pincészetnél, a család első gyermekének születése tiszteletére az „Apja fia” nevet viseli. Borhetek 4A Koczor Pincészet pavilonján a név túl szerény. Valójában egy szóval többnek kellene itt állni. Ami hiányzik, az a Vendégfogadó. Róluk ugyanis – nem túlzás – országszerte tudják, hogy kiváló helyszín esküvők megtartására. A násznépnek is jut náluk szállás! Ami pedig a borokat illeti, ők sem ma kezdték, a Koczor család már 1815-ben szőlőt művelt errefelé. Most 25 hektár területen gazdálkodnak. A domboldalakt érő napsugárzás és a Balaton víztükrének kiegyenlítő hatásának köszönhetően kiváló borokat kínálnak. Egyik érdekességük a Rozália, mely a nevével ellentétben nem rosé, hanem fehérbor. Ez egy új, magyar szőlőfajta, az Olaszrizling és a Tramini keresztezéséből keletkezett és egyesíti magában e két fajta legelőnyösebb tulajdonságait. Zamatos, illatos, az újdonságokat, a különlegességeket kereső kedvence. A száraz Ottonel Muskotályuk a jellegzetes illata mellett, étkezésnél a sütemények, gyümölcsök ideális kísérője. Borhetek 5A Dobosi Birtok két szempontból is figyelmet érdemel a Borhetek résztvevői között. A felvonult borászatok közül a legrégebbi múltra vitathatatlanul ők tekinthetnek vissza, a család 1721 óta van jelen ezen a vidéken! Elkötelezettségüket pedig mi sem bizonyíthatja jobban, minthogy bioborászatot művelnek! Szintén 25 hektáron dolgoznak, de a pincészet étteremmel szálláshelyekkel és wellness részleggel is bővült. A központ, Szentantalfa mellett más dűlőik is vannak, boraik ezért igen változatosak. Úgy tartják: a bor két utat tesz meg. az első a szőlőszemtől a palack mélyéig tart. A másik akkor kezdődik, amikor a pohárba töltjük. Bioorganikus gazdálkodásuk vegyszermentesen ötvözi az évszázados hagyományokat a jelenkor új ismereteivel. Kínálatukban fehérborok és pezsgő, rosé és vörösborok egyaránt szerepelnek. Egyik érdekességük a hordóban érlelt Haraszt Juhfark, illatában hársméz, vanília és kókusz jelenik meg. A másik pedig a vörösborok között a kétszer egy évig, két különböző hordóban érlelt Double Barrel, ami egy Cabernet Franc – Cabernet Sauvignon házasítás, igazi meglepetés! Érdemes kipróbálni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük