2024.július.17. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: New York – New York

4 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/2340"><img class="image thumbnail" src="/files/images/team_0.thumbnail.jpg" border="0" alt="1" title="1" width="100" height="75" /></a></span><strong> <a href="/node/2332">Mint korábbi cikkünkben már beszámoltunk róla:</a> </strong>Óriási vállalkozásba kezdett az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a felügyelete alá tartozó New York-i Magyar Kulturális Intézet. Ha sikerük lesz, arról az egész világ beszélni fog, ha nem - sajnos valószínûleg arról is. </p><p>

1 Mint korábbi cikkünkben már beszámoltunk róla: Óriási vállalkozásba kezdett az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a felügyelete alá tartozó New York-i Magyar Kulturális Intézet. Ha sikerük lesz, arról az egész világ beszélni fog, ha nem – sajnos valószínûleg arról is.

1 Mint korábbi cikkünkben már beszámoltunk róla: Óriási vállalkozásba kezdett az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a felügyelete alá tartozó New York-i Magyar Kulturális Intézet. Ha sikerük lesz, arról az egész világ beszélni fog, ha nem – sajnos valószínûleg arról is.

2Az ötlet még tavaly nyáron született és az elõkészítõ munka már meg is kezdõdött, mondta Lauter Éva, a Magyar Köztársaság kulturális diplomáciájának alakításában és céljainak megvalósításában kiemelt szerepet játszó Balassi Intézet fõigazgatója. A feladat: a különbözõ európai országokban már nagy sikerrel zajlott kulturális évadokat lezárva, a rendezvényt átvinni Amerikába! Ennek érdekében létrejött egy támogató testület, olyan tagokkal, akiknek nagyon erõs kulturális kötõdésük van Amerikában, Magyarországon vagy mind a két helyen. A testület tagjai: Bíró Yvette, filmdramaturg, egyetemi tanár, New York-Párizs; Heller Ágnes, szociológus, egyetemi tanár, New York-Budapest; Karvalits Ferenc, közgazdász, Budapest; Kornai János, közgazdász, egyetemi tanár, Cambridge-Budapest; Körösi Orsolya, kulturális tanácsadó, Budapest; Rockenbauer Zoltán, mûvészettörténész, Budapest; Szántó András, kulturális szakértõ, egyetemi tanár, New York. Állandó meghívottként tagja a testületnek Lauter Éva, fõigazgató, a Balassi Intézet képviseletében, valamint Orsós László Jakab, a New York-i Magyar Kulturális Intézet igazgatója.

3 Az igazgató elõször a kezdetekrõl, az Intézet munkájáról szólt. A New York-i Magyar Kulturális Intézet 2001-ben alakult, és 2005-ben költözött végleges helyére, New York nevezetes kerületébe, a SOHO-ba. Jelenleg az egyik legfrissebb intézet New York-ban. A költözése óta eltelt két évben a New York-i Magyar Kulturális Intézet programjai sikeresen keltették fel a magyar kultúra iránti érdeklõdést a befogadó város hatalmas dimenzióihoz képest. Magyarországot a New York-i közönség olyan vállalkozó kedvû országként ismerte meg, ahol magas színvonalú, friss gondolkodású mûvészeti és kulturális élet zajlik. Az eddigi produkciók az ignoranciára hajlamos, túltelített New York-i kulturális életben is képesek voltak figyelmet kelteni. Ez a város prizmaként mûködik, központi szerepet tölt be a világ gazdasági és kulturális életében. A Kulturális Évad célja, hogy a telített és igen színvonalas New York-i kulturális közegben reklámozza és a szó jó értelmében eladja a magyar mûvészeti programokat. Hangütésével, újszerû kezdeményezéseivel, modern kultúra-felfogásával olyan tónust kíván adni bemutatkozásunknak, ami feltûnõvé, megjegyezhetõvé és egyedivé teszi kulturális jelenlétünket. Olyan együttmûködéseket inspiráljon, amelyeknek további élete lehet. Az Évad felvezetése már 2008-ban elkezdõdik, levezetése 2010-ig tart. A marketing önálló szerepet kap benne. Egy olyan országról fog beszélni, amelyben a történelmi hagyományokkal együtt él a legendás magyar kreativitás és a mértékadó szellemi színvonal. Olyan intellektuális országról fog az évad szólni, ahol az emberek tisztában vannak a realitásokkal és tudják, hogy Közép-Európa ugyan nem a világ közepe, de ismerik saját hagyományaik súlyát, és jelenbeli képességeiket. Az évad programjai a turizmust, az idegenforgalmat és a kultúrát integrálják a marketing eszközeivel. Kétfelé dolgozik: reklámozza az évad programjait, és reklámozza az országot, olyan módszerekkel, amelyek nem harsányan és nyersen akarják az emberekhez eljuttatni a közlendõ állítást, hanem átszûrtebben és a szokásosnál szellemesebben. Például, ha egy szórólapon vagy egy képeslapon az emberek a Széchenyi fürdõ sakkozói között legendás New York-i figurákat ismernek fel, akkor máris kíváncsibbak lesznek. Részben a körülményekre, részben a helyszínre…

A teljes program megvalósítására a költségvetésben külön fejezetet különít el a kormány, minden bizonnyal néhány százmilliós összeg áll majd rendelkezésre és lehetõség van amerikai támogatók bevonására is.

http://www.culturehunqary.org/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.