2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András:Az érdekek találkoznak

4 perc olvasás
<p><strong><span class="inline left"><a href="/node/2335"></a></span><span class="inline left"><a href="/node/2335"><img class="image thumbnail" src="/files/images/jun-biz-1.thumbnail.jpg" border="0" alt="1." title="1." width="100" height="75" /></a></span> ?</strong>Szerencsére van egy ilyen szakbizottság is a Parlamentben..." - mondta Bánki Erik, az Országgyûlés Sport- és Turisztikai Bizottságának elnöke, tapasztalva a szinte szokatlan egyetértést a vita során.</p><p>

1. ?Szerencsére van egy ilyen szakbizottság is a Parlamentben…" – mondta Bánki Erik, az Országgyûlés Sport- és Turisztikai Bizottságának elnöke, tapasztalva a szinte szokatlan egyetértést a vita során.

1. ?Szerencsére van egy ilyen szakbizottság is a Parlamentben…" – mondta Bánki Erik, az Országgyûlés Sport- és Turisztikai Bizottságának elnöke, tapasztalva a szinte szokatlan egyetértést a vita során.

2 A munka a Kastélyok, várak, falusi turizmus albizottsága ülésével kezdõdött, ahol Csányi Éva, a Mûemlékek Nemzeti Gondnokságának igazgatója tartott beszámolót. A gondnokság 44, az állam tulajdonából ki nem adható mûemlék kezeléséért felelõs. Feladata a mûemlék épületek helyreállítása, üzemeltetése, de kulturális szolgáltató intézmény is egyben. Jelenlegi helyzetére a felújítások kilátástalansága, az információvesztés, az átfogó koncepció hiánya, a politikai-szakmai megosztottság jellemzõ. A megoldást az uniós pénzek bevonása, kétszer hétéves tervek kidolgozása, határozott döntések meghozatala jelentené! Ennek elõsegítésére országbemutató programot dolgoztak ki a 2007-14-ig terjedõ idõszakra. A belföldi turizmus résztvevõi egy kastély meglátogatásáért valószínûleg nem utaznák át a fél országot, de ha a mûemléki környék sok, különféle látnivalót, szórakozást kínál, valószínûleg sokan, szívesen felkeresnék. A bemutató program összeállításánál ezért az ?értékalapú szemlélet" volt az irányadó. A kastélyoknál például nagyon lényeges a hozzá tartozó kert megõrzése. A kistérségi fejlesztéseket össze kell hangolni. Vissza kell állítani – a lehetõ legteljesebben – a természet és az épített örökség közötti történelmi kapcsolatot. A cél kettõs: a látogatók számának növelése, és hogy ennek elõnyébõl elsõsorban az ott élõk részesedjenek, új munkahelyek, befektetési lehetõségek formájában. Az elsõ lépés megtétele viszont az állam feladata! Értékelõdjön fel az itthon töltött szabadság és ebben a honlap: http://www.kastelyutak.hu/ is segítséget adhat.

Az albizottság meghallgatta a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége elnökének, dr. Csizmadia Lászlónak beszámolóját is, melybõl kiderült: falusi vendéglátás már a II. Világháború elõtt is 256 településen mûködött Magyarországon. Azóta a fogalom jelentõsen átalakult. Szállást, étkezést, programokat kínál a bel- és külföldi vendégeknek egyaránt. Lényeges eleme a helyi intézmények összefogása. Kínálatának alapját a természeti környezet, a falusi életmód, gasztronómia, kultúra jelenti. Ezek közül a legfontosabbak a kifejezetten magyar jellegzetességek. Vannak különleges ágai is, például az öko- és az agroturizmus. Saját honlapjuk a http://www.fatosz.hu/

A fejlõdést a folyamatos támogatás hiánya, a bizonytalan pénzügyi helyzet akadályozza. Nem elég szoros az együttmûködés, idõnként kifejezett széthúzás tapasztalható a résztvevõk között. Ennek ellenére a szállásminõség javítása, a szállásadók személyiségének alakítása, az élmények gyarapítása a cél. A magyar szervezet nemzetközi megbecsülését jelzi, hogy szeptemberben, Egerben lesz a falusi turizmus európai egyesületének (EUROGITES) kongresszusa.

3 Az albizottság munkájának befejezése után került sor a teljes bizottsági ülésre, ahol elõször az állami vagyonról szóló törvényjavaslatot tárgyalták. A jelenlegi szabályozás széttagolt, nehezíti a vagyonnal való hatékony gazdálkodást. Szigorúbb, átláthatóbb rendszerre van szükség. A javaslatot a bizottság egyhangú döntéssel alkalmasnak találta az általános vitára.

elbert gábor Ezt követõen a bizottság tagjai és Elbert Gábor, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium sport szakállamtitkára, a nemzeti sportstratégiához benyújtott képviselõi módosító indítványokat vitatták meg. Ezek között volt, amiket sem az elõterjesztõ, sem a bizottság nem támogatott, de olyanok is voltak, amik mindkét oldal teljes körû támogatását élvezték. Sokszor egy-egy szó értelmezésén folyt a vita, nem nélkülözve a humoros elemeket sem. Sokan vannak például, akik azért járják a világot, hogy futóversenyeket látogassanak. Ez akár ?futurizmus" is lehetne – javasolta (persze nem komolyan) valaki. De az már valódi feladat volt, hogy a ?jelölt futóutak" helyett milyen más – pontosabb – kifejezést lehetne találni. Egyhangú támogatással esett szó a hivatásos sportolók adó- és járulékfizetési kötelezettségérõl és ötpárti egyeztetéssel szeretnék elérni a sporttámogatás költségvetési növelését.

Végül a bizottság tájékoztatást hallgatott meg, a Wesselényi Miklós Sport Közalapítvány mûködésérõl.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.