2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Hogyan optimalizáljuk a céges nethasználat költségeit?

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/25190"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/forint_0_0.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="100" /></a></span>A jelenlegi gazdasági helyzetben egyre inkább előtérbe kerül a vállalatok költségeinek optimalizálása. Mivel az informatikai kiadások sok cég költségvetésében igen jelentősre tehetőek, az EnterNet cégcsoport tagja, a Proserver informatikai szakértői segítségével összegyűjtötte javaslatait, elsősorban a KKV szektor szereplői számára IT kiadásaik csökkentésére. </p><p>

forint 0 0.thumbnailA jelenlegi gazdasági helyzetben egyre inkább előtérbe kerül a vállalatok költségeinek optimalizálása. Mivel az informatikai kiadások sok cég költségvetésében igen jelentősre tehetőek, az EnterNet cégcsoport tagja, a Proserver informatikai szakértői segítségével összegyűjtötte javaslatait, elsősorban a KKV szektor szereplői számára IT kiadásaik csökkentésére.

forint 0 0.thumbnailA jelenlegi gazdasági helyzetben egyre inkább előtérbe kerül a vállalatok költségeinek optimalizálása. Mivel az informatikai kiadások sok cég költségvetésében igen jelentősre tehetőek, az EnterNet cégcsoport tagja, a Proserver informatikai szakértői segítségével összegyűjtötte javaslatait, elsősorban a KKV szektor szereplői számára IT kiadásaik csökkentésére.

A szakértők szerint a legjelentősebb megtakarítást úgy lehet elérni, ha az adott vállalat kihelyezi egy szerverterembe szervereit és azok üzemeltetését is külsős cégre bízza. Így az alábbi tényezőkön lehet költségeket megtakarítani:

  • Áramdíj, hiszen a szervertermekben ipari mennyiségű villamos energiát használnak, ráadásul az UPS rendszerrel és aggregátorral felszerelt termek védett és szünetmentes villamos energiát kínálnak
  • Karbantartási költségek, mert nincs por a gépek környezetében, illetve hőmérséklet vagy áramingadozás, így a gépek alkatrészei is hosszabb életűek lesznek
  • Építési költségek, mert nem kell a szünetmentes tápegységekkel, klímákkal, tűzoltó berendezésekkel és külön helységgel bajlódni
  • Sávszélesség költségek, hiszen a szervertermekben jó minőségű sávszélesség vásárolható egy bérelt vonal, de még egy ADSL árának is töredékért. (100 Mbit szimmetrikus sávszélesség nagyságrendileg 10.000 Ft körüli nettó áron.)
  • Adatvesztések megelőzése (mentési megoldások), mert az adatvesztések jelentik a legkomolyabb veszteséget a cégeknek, illetve az adat visszaállítási szolgáltatások is komoly költséggel járnak
  • Üzemeltetési költségek csökkenése, így a HR és kapcsolódó költségek is csökkennek, hiszen nem feltétlenül kell külön embert foglalkoztatni, aki karbantartja a gépeket, vagy egy speciális területhez ért.

További megtakarítás érhető el, ha távmenedzsment szolgáltatásokat használnak a cégek, hiszen az utazási költségeket, és a munkaidőből kieső utazási időt is megspórolhatják. Új szerver vásárlása előtt a bővítési opciókat is figyelembe kell venni, nem csak a gép alapkonfigurációjának árát. Sokszor fordul elő, hogy az egész gép árához képest irreálisan magas a bővítés költsége.

Érdekes adat, hogy egy nemrégen publikált felmérés szerint a nagyvállalatoknál üzemelő gépek kapacitásának 30%-át felesleges, régi alkalmazások foglalják le, amiket már senki sem használ. Tehát érdemes rendszeresen felülvizsgálni a gépek kihasználtságát, és mindemellett tájékozódni az új alkalmazásokról is, hiszen nem ritkán egy új alkalmazás több régit is ki tud váltani.

A tájékozódni egyébként mindenképpen megéri a hazai és nemzetközi trendek között, mert rendszeresen jönnek újabb és olcsóbb megoldások. Az egyik legjobb példa lehet erre a piac bizonyos szegmenseiben bérszervert kiváltó virtuális szerver szolgáltatás, ami még csak most indul a hazai piacon, de rugalmas bővíthetőségével és magas rendelkezésre állásával könnyen képes teret hódítani. Általánosságban elmondhatjuk, hogy legalább évente egyszer hasznos újra átnézni a vállalatok által használt összes IT szolgáltatást, megvizsgálni, hogy mire van ténylegesen szükség, és kontroll ajánlatokat bekérni, hiszen egy év alatt jelentős árcsökkenések mennek végbe az informatikai piacon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.