2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Borok és költők otthona – III. Költők nyomában

6 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline inline-left"><a href="/node/30762"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/muzeum.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span></strong>Szabadszállásnak nemcsak a Birkás Pincészet az egyedüli nevezetessége. Lakott itt legnagyobb költőink közül - kettő is mindjárt. Igaz, az egyik csak rövid ideig, a másik jobbára inkább látogatóban. Nevüket jól ismerjük, verseikből többet kívülről is tudunk.</p><p>

 

muzeum.thumbnailSzabadszállásnak nemcsak a Birkás Pincészet az egyedüli nevezetessége. Lakott itt legnagyobb költőink közül – kettő is mindjárt. Igaz, az egyik csak rövid ideig, a másik jobbára inkább látogatóban. Nevüket jól ismerjük, verseikből többet kívülről is tudunk.

 

muzeum.thumbnailSzabadszállásnak nemcsak a Birkás Pincészet az egyedüli nevezetessége. Lakott itt legnagyobb költőink közül – kettő is mindjárt. Igaz, az egyik csak rövid ideig, a másik jobbára inkább látogatóban. Nevüket jól ismerjük, verseikből többet kívülről is tudunk.

jozsef 1.thumbnail Kezdjük azzal, akinek tiszteletét, emlékének ápolását helyi vita nem zavarja meg: ő József Attila. Édesanyja, Pőcze Borbála, Szabadszálláson született és itt is nevelkedett. A család eredete egészen a török időkig vezethető vissza. Akkor – a hódoltság korában – a dúlások elöl a Dunántúlra menekültek és csak néhány nemzedékkel később, a XVIII. században tértek vissza eredeti lakhelyükre, a Kiskunságra. Attól kezdve, folyamatosan itt éltek és dolgoztak.

jozsef 2.thumbnail A Szabadszállás határában álló csőszház egykor József Attila nagyapja, Pőcze Imre tulajdona volt. A korabeli rendelkezések értelmében a terményt a településen kívül kellett tárolni. Az erre a célra szolgáló öt „muszáj-kert" egyikére vigyázott a nagyapa. A ház eredetileg a csősz hivatalos helyisége is volt. A költő gyerekkorában sokszor megfordult itt testvéreivel, erről számos fénykép is tanúskodik, melyek egy részét most láthatjuk is a házban. Kedvelte a nagyapját, Dörmögő című versében emléket is állított neki.

jozsef 5.thumbnail Annak ellenére, hogy a ház még húsz évvel ezelőtt is szükséglakás volt – egy ötgyermekes család lakott benne – ma az épület és a hozzá tartozó kert szépen gondozott emlékhely. Helyreállították az egykor füstölőnek is alkalmas udvari kemencét, a gémeskútban viszont sajnos már nincs víz. Kerti csap helyettesíti. A városban minden évben itt rendezik meg a Gyermeknapot és itt ünneplik a Költészet napját is. Előzetes bejelentésre fogadnak kiránduló iskolai csoportokat, még bográcsozni is lehet. Asztalokkal, lócákkal berendezett, stílszerűen nádtetővel borított, tágas, fedett hely szolgál pihenőül.

pet 1.thumbnail Ha pedig már az előbb a helyi vitáról is szó esett, folytassuk a jelentős kultúrtörténeti értékek felsorolását Petőfivel. Nos, ő már sokkal nehezebb eset. Tény, hogy a szülei hosszú időn keresztül, 1818. és 1841. között Szabadszálláson laktak, sajnos a házuk már nincs meg. A mostani Helytörténeti Gyűjtemény épületének helyén állt Petrovits István mészárszéke. A szabadszállásiak soha ki nem hunyó vitát folytatnak a jogokat ugyancsak magának követelő Kiskőrössel arról: hol is született valójában Petőfi Sándor?

pet 3.thumbnail Számos bizonyítékot vonultatnak fel és állítanak ki a Helytörténeti Gyűjteményben, melyek szerintük azt igazolják: a költőóriás szülőhelye Szabadszállás! Szerepelnek ezek között iskolai bejegyzések, térképészeti, közigazgatási érvek csakúgy, mint Petőfinek magának idevonatkozó kijelentései. Nyilatkoztak e kérdésben a kortársak, mint például Jókai Mór és elmondták, leírták véleményüket a különböző neves irodalomtudósok, kutatók. Ki így, ki úgy foglalt állást, a vita máig eldöntetlennek látszik.

pet 4.thumbnailKiskőrösön persze erről mindenkinek homlokegyenest ellenkező a véleménye. Ott áll a ház, melyet a Petrovits család bérelt 1821-től 1824-ig. Egyszerű hétköznap délután is sok látogató keresi fel. Látnivaló van bőven, itt is, a kertben is, ahonnan mindjárt át is sétálhatunk a múzeumba. A házon történt némi átalakítás, a padlásfeljáró például más helyre került, mint ahová eredetileg építették. Ám ez lényegtelen apróság. Sokkal fontosabb, hogy azt, aki ide megérkezik – ha akarja, ha nem – egészen biztosan megérinti valami. Nevezzük a hely szellemének, a hatása alól nem tudjuk kivonni magunkat. Valljuk be: nem is akarjuk!

pet 5.thumbnailA szoba bútorainak egy része eredeti. Ezeket használta az egész család. Amikor Petrovits István tönkrement, lakásának bútorait is zálogba adta. Néhány darab sorsát később sikerült nyomon követni, azonosítani, megszerezni, most ismét a helyükön állnak. Ott van az ágy, és már ne vitassuk, hogy ebben született vagy nem ebben született – egészen biztosan aludt benne Petőfi Sándor. Legyen ennyi elég! Ezeket a gerendákat látta, ezen az ablakon nézett ki, ezek a falak vették körül, ebbe a szekrénybe tette a ruháit, ennél a kemencénél melegedett.

pet 6.thumbnail Az 1780 körül épült házba belépve, először az ősi módon készült, szabadkéményes konyhába jutunk. A belső szoba kemencéjét is innen fűtötték. A konyhában most látható tárgyak, edények korhűek ugyan, de már nem eredetiek. Egy kivétel van: a jobb sarokban álló, négylábú, csizmahúzó-szerű alkalmatosság. Ez bizony egy konyhaeszköz, krumplinyomó. Pont úgy működik, mint a mai, fémből készült társai, csak jóval nagyobb. A család egyik rokonáé volt, korabeli darab.

Az emlékhelyet 1880. október 17-én Jókai nyitotta meg, az épület első felújítását is ő szorgalmazta. Később a házban egészen 1953-ig idegenek laktak, csak az utcai szoba volt látogatható.

pet 7.thumbnail A kertben, a ház bejárati oldalánál láthatjuk Kiskőrös egyik büszkeségét: a Magyarországon- és egyben a világon – legelőször felállított, köztéri Petőfi szobrot. Már 1861-ben elkészült, de csak 1862-ben állították fel. A ház másik oldalán, a múzeumhoz vezető kertrészt valóságos szoborpark foglalja el. A Petőfi versek tizenöt műfordítójának szobrai sorakoznak ott. A legelső szoboravatást 1984-ben tartották itt, a legutolsót épp a napokban. Az általuk fordított könyvek egy példányát viszont már a múzeum egyik üvegszekrénye őrzi – van belőlük jó néhány darab, akad köztük még kínai is!

A múzeum a szoborpark és a Petőfi ház szépen gondozott együttesét látva, nem hallgathatunk el egy észrevételt. Az ifjú hölgy, aki a háznál a látogatókat fogadja, napjaink fiataljainak angol nyelvű reklámszöveggel „díszített" trikóját viseli. Nagyon sokba kerülne őt a helyhez illő, magyaros ruhába öltöztetni?

(folytatjuk)

www.museum.hu/szabadszallas/dormogohaz         http://petofimuzeum.hu/

(Fotó: Kovács Krisztina)

A sorozat cikkei:

Révay András: Borok és költők otthona – I. Pincészet születik | EuroAstra Internet Magazin

http://www.euroastra.info/node/30752

Révay András: Borok és költők otthona – II. A Birkás Pincészet | EuroAstra Internet Magazin

http://www.euroastra.info/node/30761

Révay András: Borok és költők otthona – III. Költők nyomában | EuroAstra Internet Magazin

http://www.euroastra.info/node/30772

Révay András: Borok és költők otthona – IV. Az István Borház | EuroAstra Internet Magazin

http://www.euroastra.info/node/30781

Révay András: Borok és költők otthona – V. Siker a régióban: a Frittmann testvérek | EuroAstra Internet Magazin

http://www.euroastra.info/node/30793

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.