2024.július.23. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Svéd acél tetőfedés a viharkárok megelőzésére – Elindult a Lindab katasztrófa-kezelési programja

6 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/31033"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/logo_lindab.thumbnail.gif" border="0" width="100" height="23" /></a></span>  <p>Az elmúlt hetek viharos időjárása országszerte milliós károkat okozott. A júniusi jégverés csak országszerte több ezer házat rongált meg. Kidőlt tűzfalak, ledőlt kémények, betört ablakok, kilyuggatott tetők jelzik a vihar pusztítását. Jöhet a tetőcsere!<strong>

logo lindab.thumbnail 

Az elmúlt hetek viharos időjárása országszerte milliós károkat okozott. A júniusi jégverés csak országszerte több ezer házat rongált meg. Kidőlt tűzfalak, ledőlt kémények, betört ablakok, kilyuggatott tetők jelzik a vihar pusztítását. Jöhet a tetőcsere!

logo lindab.thumbnail 

Az elmúlt hetek viharos időjárása országszerte milliós károkat okozott. A júniusi jégverés csak országszerte több ezer házat rongált meg. Kidőlt tűzfalak, ledőlt kémények, betört ablakok, kilyuggatott tetők jelzik a vihar pusztítását. Jöhet a tetőcsere!

A Lindab magyar leányvállalata a viharkárokat elszenvedettek megsegítésére országos katasztrófa kezelési programot indított el. A svéd acél tetőfedés alkalmazásával a háztulajdonosok a mostani viharkárok megelőzésére cserepeslemezeikre ötven százalékos, az ereszcsatorna rendszereikre húsz százalékos kedvezményt adnak. Ezeket az árengedményeket ugyanakkor nemcsak a viharkárosultak vehetik igénybe, így az akció egyben a gazdaság élénkítését is szolgálja.

 

A pala mondhatni leszerepelt. Nem bírta a háborús légitámadásnak is beillő jégverést, ezért a tojásnyi nagyságú jégdarabok szó szerint kilyuggatták a könnyű préda palatetőt. A pala 20-40 évvel ezelőtt közkedvelt tetőfedő anyag volt, ma már szerencsére kevésbé alkalmazzák. Azért szerencsére, mert egyrészt a mai tartós alapanyagokkal összehasonlítva kevesebbet bír, másrészt rákkeltő azbesztot tartalmaz. Sokan nem tudják, hogy a régen gyártott pala a nemzetközi érvényben lévő rendeletek alapján különlegesen veszélyes hulladék, amely az emberi egészséget károsítja, méghozzá észrevétlenül. A palatető – tapasztalhatja bárki, akinek volt már dolga ilyen tetőn – nagyon "síkos", amit a rajta elporladt réteg okoz.

A korhadással szabaddá válnak az azbesztszálak, amit a szél magával hord, ezért az, első sorban az ott lakók egészségét veszélyezteti. Ez alól a hullámpala sem kivétel.

Bár a legtermészetesebb tetőfedő a cserép sajnos elég sérülékeny, mert a viharos szél még a gondosan illesztett cseréptetőt is felkapja, a súlyos jégtől betöredezik, horzsolódik.  A természeti csapásokkal szemben az acél tető a legellenállóbb: nem törik, nem sérül és tartós, biztos minőséget garantál. Így – bár a károsultaknak ez sovány vigasz – a régi palatető lecserélése a tartósság és az egészség szempontjából is kifizetődő. A palafelújítás, „áthúzás" árához képest a fém-acéllemez nem jelent nagyságrendekkel nagyobb kiadást, azonban a hektikus időjárással szembeni ellenállóságát, és egyszerű felszerelését is számba véve az egyik legjobb tetőfedő megoldás. Érdemes a tetővel együtt az ereszcsatornát is lecserélni, hogy az esőelvezetés is tökéletesen szolgálja a szeszélyes időjárás által rárótt feladatokat. Hiszen a nyári viharszezon még csak most kezdődik!

A Magyarországon már több mint tizenhét éve jelen levő Lindab – mint piacvezető vállalat – tudatában van a felelősségének és ezt a társadalmi elkötelezettségét is bizonyítani kívánja azzal, hogy a most elindított katasztrófa-kezelési programmal támogatja a bajba jutott károsultakat – nyilatkozta Alyyan Nabeel ügyvezető igazgató. Az is közrejátszott a június 18-án meghozott döntésükben, hogy olyan megoldást tudnak kínálni a tetőkárokat elszenvedetteknek – és természetesen a többi építtetőnek, felújítónak is -, amely garantáltan viharálló. A tetőfedéseik a mostani viharokban is bizonyítottak, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében például az érintett területeken a legtöbb tető sérüléseket szenvedett vagy tönkrement, csak a Lindab tetőfedések állták ki a próbát. Másrészt az építőipar jelenlegi recessziója is arra indította a céget, hogy a svéd példához hasonlóan tegyenek valamit a gazdasági helyzet javítására.

Svédországban – ahol a Lindab központja van – 2009. január 1-től az épületfelújítások és -bővítések költségeinek ötven százalékát két éven belül le lehet írni a személyi jövedelemadó alapból. A svéd kormány döntésének köszönhetően nem bontakozott ki építőipari recesszió a világválság miatt, éppen ellenkezőleg: a kormány ezzel a lépéssel lendületet adott a saját építőiparának, gazdaságának. A Lindab itt, Magyarországon – gyártóként – a rendelkezésére álló saját eszközeivel próbál az építőipari válság ellen küzdeni, az ágazat helyzetének javítása érdekében, a kivitelezési projektek és a munkahelyek védelmében.

A Lindab tetőfedések viharállóságát a svéd tűzihorganyzott acél alapanyag és az utolsó kis alkatrészig átgondolt, komplett rögzítési rendszer adja. Fontos tényező a cserepeslemezek mérete is. Egy lemez nagysága a sokszorosa a szokásos cserépméretnek, tehát lényegesen kevesebb az olyan hely, ahol a szél a fedés alá kaphatna. A Lindab mindig rendszerelvűen gondolkodik, minden kiegészítő elem megtalálható a termékválasztékukban. Több féle cserepeslemezt gyártanak, nemrégiben  két új típust is bevezettek, így mostanra gyakorlatilag  minden funkcionális, esztétikai és gazdaságossági igénynek meg tudnak felelni. Az ereszcsatorna rendszereik is tűzihorganyzott acélból készülnek és ezen a területen is komplett rendszereik vannak, minden olyan elem és kiegészítő szerelvény, amire szükség lehet, rendelkezésre áll.

A Lindab története 1959-ben egy dél-svédországi kisvárosban az akkor újdonságnak számító tűzihorganyzott acél ereszcsatornák kifejlesztésével és gyártásával kezdődött. Az azóta eltelt idő alatt a cég palettáján szereplő termékek köre megsokszorozódott: a Lindab – folyamatos termékfejlesztés mellett – gyárt trapézlemezeket, szendvicspaneleket, falkazettákat, falváz- és födémrendszereket, síklemez fedéseket is, de ezek között a tűzihorganyzott acél alapanyag, mint összekötő kapocs megmaradt. Magyarországon – a Kelet-Közép-Európai régióban elsőként – 1992-ben alapított a cég leányvállalatot Biatorbágyon. Itt ma már több mint tízezer négyzetméteren folyik a termékek gyártása és a magyar telephely egyben a Lindab csoport kelet-közép-európai régióközpontja is.

 

http://www.ereszcsatorna.com/;

email: info@ereszcsatorna.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.