2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Minőséggel támogatott magyarság – Magyar ingatlanfejlesztők a hazai piacon

5 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/32547"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Office%20Garden_I%20utem.thumbnail.JPG" border="0" alt="Office Garden I. ütem" title="Office Garden I. ütem" width="100" height="67" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Office Garden I. ütem</strong></span></span> <p>A jelenlegi gazdasági környezetben jelentősen csökkent a fejlesztői aktivitás, de főleg az irodapiacon a folyamatban lévő fejlesztések miatt még így is jelentős új építésű kínálat jelenik meg. Az értékesítésben nagy szerepet játszik a fejlesztő neve, főleg ha multinacionális bérlőről van szó. Magyar fejlesztőnek ugyan nehezebb ebben a közegben érvényesülni, de ahogy azt az Office Garden példája is igazolja, a minőség végül mindig döntő szerepet játszik irodaválasztás során.</p><p>

 office garden i. ütemOffice Garden I. ütem

A jelenlegi gazdasági környezetben jelentősen csökkent a fejlesztői aktivitás, de főleg az irodapiacon a folyamatban lévő fejlesztések miatt még így is jelentős új építésű kínálat jelenik meg. Az értékesítésben nagy szerepet játszik a fejlesztő neve, főleg ha multinacionális bérlőről van szó. Magyar fejlesztőnek ugyan nehezebb ebben a közegben érvényesülni, de ahogy azt az Office Garden példája is igazolja, a minőség végül mindig döntő szerepet játszik irodaválasztás során.

 office garden i. ütemOffice Garden I. ütem

A jelenlegi gazdasági környezetben jelentősen csökkent a fejlesztői aktivitás, de főleg az irodapiacon a folyamatban lévő fejlesztések miatt még így is jelentős új építésű kínálat jelenik meg. Az értékesítésben nagy szerepet játszik a fejlesztő neve, főleg ha multinacionális bérlőről van szó. Magyar fejlesztőnek ugyan nehezebb ebben a közegben érvényesülni, de ahogy azt az Office Garden példája is igazolja, a minőség végül mindig döntő szerepet játszik irodaválasztás során.

Két hasonló jellemzőkkel rendelkező irodaházat műszaki tartalom, a felhasznált anyagok alapján lehet összehasonlítani, de a bérlők gyakran a fejlesztő cég kilétére is nagy hangsúlyt fektetnek az új irodájuk kiválasztása során. „Néhány külföldi, multinacionális bérlő, illetve beruházó számára fontos lehet, hogy ismert, külföldi fejlesztőkkel álljanak kapcsolatban, akikkel esetleg már más országokban dolgoztak együtt, mindemellett a magyar fejlesztők nagyon jó helyzetben vannak a bérlői tárgyalások során. Az Office Garden első ütemének szépszámú multinacionális bérlője, illetve magas bérbeadottsági mutatója igazolják, hogy a jól csengő márkanév mellett a minőség, és az épület hatékonysága játszik döntő szerepet a bérlőknél." – mondta el Torma Ignác az Office Gardent építő, magyar tulajdonú GRT Group vezetője.

office garden ii. ütem látványtervOffice Garden II. ütem látványtervA GRT Group a 90-es évek végén jelent meg a piacon fejlesztőként, korábban a kivitelezői oldalon szerzett több mint egy évtizedes tapasztalatot. A fejlesztő cég 2007-ig csak a lakóingatlan piacon volt jelent, a 2008 elején átadott Office Garden irodapark első ütemével lépett a több részpiacon működő fejlesztők körébe. „A GRT Group az Office Garden első ütemével egy 15.000 négyzetméteres,, a 2010-ben átadásra kerülő  második ütemmel további 17.000 négyzetméternyi irodaterülettel lépett be az irodapiaci szegmensbe." – mondta el Papp Róbert, az Office Garden kizárólagos bérbeadó ügynöksége, a GVA Robertson ingatlantanácsadó iroda részlegének vezetője. – „Így a ma nagynak számító magyar ingatlanfejlesztőkkel ellentétben, akik induláskor kisméretű irodaházakkal jelentek meg a piacon, azonnal egy magasabb szegmensbe tudott belépni." A második ütem méretben illeszkedik a többi magyar fejlesztő jelenleg is folyó irodafejlesztéseihez; a WING Zrt. 17.000 négyzetmétert ad át 2010. első felében, a Biggeorge's NV a közeljövőben fejezi be legújabb irodaházát, a Bécsi Cornert, 11.000 négyzetméternyi bérbe adható területtel. A Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt. pedig 8.200 négyzetméternyi irodaterületet ad át hamarosan.

2008. év végén a magyar ingatlanpiacon nagyjából 60 ingatlanfejlesztő működött. Többségük külföldi tulajdonban, a magyar cégek részaránya kevéssel haladta meg a 20%-ot. Ez az arány mára sem változott, bár a fejlesztői aktivitás nemzetiségtől függetlenül jelentősen megcsappant. A fejlesztői oldalon legnépesebb részpiacok továbbra is a lakás, és az iroda piac, a fejlesztők 70-80%-a van jelen ezeken a részpiacokon. Nagyon gyakori, hogy egy fejlesztő cég portfoliójában több ingatlan típus is szerepel; többségüknél legalább három különböző ingatlantípust találunk a portfolión belül. A szállodafejlesztés a legkockázatosabbnak tartott szegmens a fejlesztői piacon, ez abból is látszik, hogy csak szállodákkal foglalkozó fejlesztő nincs is jelen a piacon.

Jelenleg az iroda és a lakóingatlan szegmensben találjuk a legtöbb magyar fejlesztőt, de kevés olyan magyar fejlesztő van, aki a megváltozott gazdasági és banki finanszírozási környezetben is képes lesz az elmúlt évek fejlődési ütemét tartani. „A fejlesztői piacon csak a megfelelő anyagi háttérrel rendelkező cégek tudnak talpon maradni. A hazárdőr, mindent egy lapra feltevő vállalkozások kora valószínűleg lezárult." – tette hozzá Torma Ignác. – „Az érvényesüléshez azonban nem elég önmagában a tőke, magyar fejlesztőként a minőség terén lehet felvenni a versenyt a külföldi cégekkel. Számunkra nagy kivitelezői tapasztaltunk teszi lehetővé, hogy olyan minőséget alkossunk, mellyel versenyképesek vagyunk a nagy külföldi fejlesztők mezőnyében is."

A széles portfolióval rendelkező ingatlanfejlesztők között azonban még így is a külföldi tulajdonban lévő fejlesztők vannak többségben, akik közül sokan már több mint egy évtizede vannak jelen Magyarországon. Így már jól alkalmazkodtak a helyi körülményekhez, illetve a szabályozásokhoz és engedélyeztetésekhez. A finanszírozás szempontjából a bankoknál eddig előnyt jelentett a  stabil, tőkeerős anyacég,  a válság nemzetközisége miatt ez az előny azonban mára hátránnyá is változhat, hiszen a magyar piacról is vonult ki már nemzetközi ingatlanfejlesztő cég az anyavállalat csődje miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.