2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

NEXUS – Interaktív kapcsolatok ismeretlen személyekkel és mozgatható szobrokkal.

4 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/32888"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/1139.thumbnail.JPG" border="0" width="100" height="75" /></a></span>  <p>Kelle Antal, a tér egészét használó 6 méter magasságú felfüggesztett mobil szoborpárja 2009. szeptember 3-án bemutatkozott a Szépművészeti Múzeum Reneszánsz Csarnokában és lenyűgözte a megjelent nagyszámú közönséget. A 2009-es Design Hétre készített nagyméretű figurái több személy együttes interaktivitását teszik lehetővé és a jelenkori, legprogresszívebb technológiai lehetőségeket felhasználva készültek.</p><p>

1139.thumbnail 

Kelle Antal, a tér egészét használó 6 méter magasságú felfüggesztett mobil szoborpárja 2009. szeptember 3-án bemutatkozott a Szépművészeti Múzeum Reneszánsz Csarnokában és lenyűgözte a megjelent nagyszámú közönséget. A 2009-es Design Hétre készített nagyméretű figurái több személy együttes interaktivitását teszik lehetővé és a jelenkori, legprogresszívebb technológiai lehetőségeket felhasználva készültek.

1139.thumbnail 

Kelle Antal, a tér egészét használó 6 méter magasságú felfüggesztett mobil szoborpárja 2009. szeptember 3-án bemutatkozott a Szépművészeti Múzeum Reneszánsz Csarnokában és lenyűgözte a megjelent nagyszámú közönséget. A 2009-es Design Hétre készített nagyméretű figurái több személy együttes interaktivitását teszik lehetővé és a jelenkori, legprogresszívebb technológiai lehetőségeket felhasználva készültek.

A múzeum látogatói közvetlenül alakíthatták, irányíthatták a két szobor mozgását. A mobil szoborpár az interaktivitás szintjét tekintve egyedülálló a művészet történetében. A látogatók két távoli helyszínről is figyelhetik – Iparművészeti Múzeum és Moholy-Nagy Művészeti Egyetem – és bekapcsolódhatnak a szoborpár terminálról történő vezérlésébe. Senki sem tudja, hogy ebben a kapcsolatban ki a partnere. A szobrok gesztusaiban megmutatkozó, különböző indíttatású indirekt viselkedések és reakciók néha játékba, máskor együttműködő elfogadásba vagy éppen elutasításba torkollnak. Kelle Antal ArtFormer munkáival legutóbb Dessauban a Bauhaus Kandinsky/Klee Mesterházában rendezett kiállításán találkozhattunk, majd itthon a Magyar Szabadalmi Hivatal Kiállítótermében.

 

kelle antalKelle Antal halasi rita köszöntőjeHalasi Rita köszöntője a terminálA terminál
a terminálA terminál a mechanikaA mechanika a mechanikaA mechanika

Hatodik alkalommal indult útjára a Design Hét Budapest, a főváros egész területén zajló és mára országos jelentőségű fesztivál. Az idei eseménysor – a Kreativitás és Innováció Európai Éve programjának hivatalos részeként – a kreatív energiák tematika köré szerveződik. Idén az alkotói kreativitásra és az innovációra fókuszálva próbálják az érdeklődők számára testközelbe hozni a hazai és a nemzetközi designélet legfrissebb eredményeit, aktuális tendenciáit. Kitüntetett figyelmet kap az alkotói kreativitás, a tudás alapú termékek és szolgáltatások, az új generációs anyagok és a XXI. századi technológiák. Napjainkra a design egyértelműen kulcsfontosságú kreatív iparággá fejlődött, s jövőnk egyik legfontosabb művészeti-tudományos-technikai területe.

 

1%20(2)20.thumbnail 1%20(3)19.thumbnail 1%20(4)18.thumbnail
1%20(5)17.thumbnail 1%20(6)17.thumbnail 1%20(7)16.thumbnail

A tudás alapú társadalmak gazdaságaiban a tudomány és a technika mellett a design az innováció meghatározó tényezője. A versenyképesség kulcsa ma már elsősorban az új típusú tudáshoz és a legfrissebb információkhoz való hozzáférés kérdése, amely a design esetében az új generációs anyagok és a legkorszerűbb technológiák alkalmazását jelenti.

„Az elmúlt öt évben a Design Hét professzionális, nemzetközi összehasonlításban is jelentős fesztivállá nőtte ki magát, erre kommunikációnk számos új eleme is utal. A hivatalos megnevezés kiegészítése – a Budapest szó használata – az esemény megkülönböztetésére szolgál az európai design hetek sorában. Ennek tudatosítását segíti az új logo, valamint az a komplett vizuális rendszer, amely szándékaink szerint hosszú távra szól. Városszerte látható plakátjaink, járműreklámjaink és zászlókampányunk a design ünnep jelentőségét hirdetik, s egyúttal azt a személyes meggyőződésemet is, hogy minden design, s a design a mindenünk, ahogy ezt egy neves amerikai grafikus, Paul Rand oly szenvedélyesen tudta megfogalmazni: Design is everything. Everything!" – írta Halasi Rita Mária a Design Hét Budapest kurátora

az esemény köszöntőjében.

Design Hét 2009. szeptember 2-11.

Részletes program, további információ: http://www.designhet.hu/

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.