2024.július.19. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Aranylufi vagy csak zajlik az élet?

4 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/33204"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/kruger.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="99" /></a></span>Az arany árfolyama 2009. október 7-én az 1.035 dolláros unciánkénti utolsó technikai ellenállást is elsöpörte, és a hét végére 1.060 dolláros unciánkénti új csúcsokra emelkedett. A töretlen emelkedés, mint tendencia, az összes technikai elemző indikátort és ezek következményeként a computer-vezérelt kereskedelmi programokat is a vételi (long) oldalra állítja. Ezek a trendkövetők felelnek jellemzően az arany és a más nemesfémek piacán kialakult, mindösszességében mérhetetlenül pozitív összképért.</p><p>

kruger.thumbnailAz arany árfolyama 2009. október 7-én az 1.035 dolláros unciánkénti utolsó technikai ellenállást is elsöpörte, és a hét végére 1.060 dolláros unciánkénti új csúcsokra emelkedett. A töretlen emelkedés, mint tendencia, az összes technikai elemző indikátort és ezek következményeként a computer-vezérelt kereskedelmi programokat is a vételi (long) oldalra állítja. Ezek a trendkövetők felelnek jellemzően az arany és a más nemesfémek piacán kialakult, mindösszességében mérhetetlenül pozitív összképért.

kruger.thumbnailAz arany árfolyama 2009. október 7-én az 1.035 dolláros unciánkénti utolsó technikai ellenállást is elsöpörte, és a hét végére 1.060 dolláros unciánkénti új csúcsokra emelkedett. A töretlen emelkedés, mint tendencia, az összes technikai elemző indikátort és ezek következményeként a computer-vezérelt kereskedelmi programokat is a vételi (long) oldalra állítja. Ezek a trendkövetők felelnek jellemzően az arany és a más nemesfémek piacán kialakult, mindösszességében mérhetetlenül pozitív összképért.

Az eurónak a dollárral és az arannyal gyakorlatilag párhuzamosan futó árfolyama azt jelzi, hogy amennyiben az euró nem lép át az 1,50-es dollár-célhatáron, úgy az aranyárfolyam szárnyalása is alábbhagy egyelőre. Amennyiben azonban a dollár tovább veszít az értékéből, az arany új rekordszinteket fog meghódítani. Mivel az 1.035 dollár feletti árfolyamtartomány a gyakorlatban még technikailag nem kiértékelhető, az elemzői árfolyam-spekulációk most rövidtávon 1.200-tól 1.500-ig szárnyalnak.

Ennek ellenére nem tűnik túl valószínűnek, hogy ezek az árak egy menetben elérhetőek lennének. Kivéve abban az esetben, ha a pénzvilág végleg összeomlana, és a dollár elvesztené a vezető valuta szerepét, különös tekintettel a nyersanyagok piacára. Bár ez utóbbi lehetőségről már pletykálnak világszerte, de ha még lenne is alapja, ez sem indokolná önmagában a vágtázó nemesfémárfolyamokat.

Az arany robusztus menetelésére alaposabb indok a ?háttérben zajló", nemzetgazdasági szintű, nagy volumenű fizikai felvásárlás – tájékoztat a Magyar Aranypiac Kft.. E tekintetben elsősorban Kínát szokás emlegetni, hiszen köztudott, hogy Kína már most, a jövőre gondolva minden nyersanyagtartalékot, főleg a világ fémjeit a saját maga számára igyekszik biztosítani. Ezért igyekszik többek között a kitermelő, főként afrikai országokat a saját befolyása alá vonni. Különösen igaz ez a nemesfémek, valamint az úgy nevezett ritkaföldfémek esetében, amelyek nélkül nem működnének a mobiltelefonok, a computerek vagy a tévékészülékek.

Ha az aranyárfolyam rövidtávon visszaesne, akkor az 1.035 majd a 980 dolláros unciánkénti áron lelhetne technikai alátámasztásra. Egy hosszabb ideig 1.000 dollár alatt időző aranyár minden bizonnyal számos befektetőt késztetne arra, hogy a nemesfémből kiszálljon, és ezzel a nyereségét biztosítsa, illetve a további veszteséget elkerülje, amennyiben a piacra lépés csak az 1.000 vagy 1.035 dolláros szintek áttörését követően történt. Amennyiben a dollár ismét erőre kapna az euróval szemben, úgy technikailag gyorsan kialakulhatnak pillanatnyilag még ?elképzelhetetlennek" tűnő 850 és 950 dollár közötti unciánkénti árszintek is.

Azok a nemesfém-befektetők, akik fizikai aranyat vásárolnak, jelenleg visszafogottan viselkednek. A 2008. októberi roham még nem indult újra, de az év elejei, áthúzódó hatása alapján ez az év már így is rekordot fog dönteni. A pillanatnyi kereslet erős, de nem rendkívüli. Bár az USA pénzverdéje bejelentette, hogy idén már nem ad ki több 1 unciás befektetési arany érmét, mert inkább más termékekre tartalékolja a nemesfémkészleteit, a befektetési aranyak jellemzően minden szokásos méretben, 1 grammtól az 1 kilós rúdig gond nélkül rendelkezésre állnak. Még a Magyarországon oly népszerű osztrák Filharmonikus aranyérmék is minden mennyiségben szállíthatóak. Az internetes kereskedők pedig épp ezeknél a termékeknél állnak a legélesebb árversenyben egymással. Pániknak tehát nyoma sincs jelenleg, inkább a bizonytalanság érhető tetten, hogy miért ilyen magas az aranyár, és hogy esetleg kedvezőbb árszinten lehetséges lesz-e majd még belépni a piacra. Ezért továbbra is fenntartjuk azt az ajánlásunkat, hogy célszerű fokozatosan vásárolni, és tartalékolni a 800 és 1.000 dollár közötti árjegyzések reményében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.