2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Tanulmány a szélessávú internetes szolgáltatások minőségéről

7 perc olvasás
<p> <span class="inline inline-left"><a href="/node/33473"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/szelesnet.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span> A szélessávú internetes szolgáltatások minőségéről szóló tanulmány a kedvezőtlen gazdasági trendek ellenére fejlődést mutat, de egyben rávilágít az országokon belüli minőségi különbségekre is.</p><p>

 szelesnet.thumbnail A szélessávú internetes szolgáltatások minőségéről szóló tanulmány a kedvezőtlen gazdasági trendek ellenére fejlődést mutat, de egyben rávilágít az országokon belüli minőségi különbségekre is.

 szelesnet.thumbnail A szélessávú internetes szolgáltatások minőségéről szóló tanulmány a kedvezőtlen gazdasági trendek ellenére fejlődést mutat, de egyben rávilágít az országokon belüli minőségi különbségekre is.

A szélessávú kapcsolatok minőségéről szóló tanulmány szerint a vizsgált 66 országból tavaly óta 62-ben javult a fogyasztói szélessávú szolgáltatások minősége. A felmérés egyben rámutat a városi és vidéki területek között tapasztalt digitális minőségi különbségekre is, és első ízben kerülnek összehasonlításra a vonalas és a mobil szélessávú szolgáltatások.

A Cisco szponzorálásával készült tanulmányt az Oxfordi Egyetem Saïd Business School üzleti iskolájának MBA-diákjai készítették, együttműködve az Oviedói Egyetem alkalmazott közgazdaságtan tanszékével. Az első ilyen kutatást 2008 szeptemberében tették közzé annak bemutatására, hogy az egyes országokban milyen a szélessávú internetkapcsolatok minősége, és ezáltal mennyire képesek profitálni az új generációs webes alkalmazásokból és szolgáltatásokból. A kutatócsoport megállapítása szerint a szélessávú szolgáltatások minősége összefügg az adott országok „tudásgazdasági" lehetőségeivel. Megállapítják továbbá, hogy azokban az országokban a legjobb a minőség, ahol a szélessávú internet elérés megjelent a nemzeti prioritások között.  

Újdonságok / főbb adatok:

  • A szélessávú szolgáltatások átlagos minősége összességében világszerte javult:
    • A globális átlagos letöltési teljesítmény 49%-kal, 4,75 Mbit/sec sebességre nőtt.
    • A globális átlagos feltöltési teljesítmény 69%-kal, 1,3 Mbit/sec sebességre nőtt.
    • A globális átlagos késleltetés 21%-kal, 170 milliszekundumra csökkent.
  • A szélessávú szolgáltatások 2009-es országlistáját Dél-Korea vezeti.
   

A szélessávú szolgáltatások elterjedtsége (háztartások százalékában)

A szélessávú szolgáltatások minősége (Broadband Quality Score – BQS mutatószám)

2009

Vezető pozíció a szélessáv terén- 2009

(a szélessáv elterjedtségét és minőségét is figyelembe vevő mutatószám)

1

Dél-Korea

97%

66

139

2

Japán

64%

64

115

3

Hongkong

99%

33

111

4

Svédország

69%

57

110

5

Svájc

90%

40

108

6

Hollandia

83%

46

108

7

Szingapúr

96%

32

107

8

Luxemburg

99%

27

107

9

Dánia

82%

45

106

10

Norvégia

84%

38

102

  • Dél-Korea, ahol a szélessávú szolgáltatások minőségét jelző mutatószám (Broadband Quality Score, BQS) 72%-ot javult, megelőzte a tavalyi év vezető országát, Japánt. Az előrelépés hátterében a kormány folyamatos erőfeszítései állnak, amelyek arra irányultak, hogy megerősítsék az ország pozícióját a világ vezető infokommunikációs nemzetei között.  Ha a szélessávú kapcsolatok minősége mellett azok elterjedtségét is figyelembe vesszük, akkor Dél-Koreáé az első hely a szélessávban betöltött vezető pozíciót elemző listán is.
  • Japán olyan városokkal emelkedik ki, mint Jokohama és Nagoja, ahol a világon a legmagasabb a BQS, de nem sokkal marad le ezektől Szapporó sem.
  • Európát tekintve Svédországban a legjobb a szélessávú szolgáltatások minősége. Gyorsan zárkózik fel Japán és Dél-Korea mögött, BQS mutatószáma 38%-kal emelkedett tavaly óta. Svédországnak sikerült a leginkább csökkentenie az országon belüli különbségeket – a legsűrűbben lakott városokon kívül élő polgárok jobb minőségben élvezhetik a szolgáltatásokat, mint a városlakók.
  • A szélessáv minőségét illetően Litvánia, Bulgária és Lettország szorosan Svédország nyomában jár, köszönhetően a közelmúlt üvegszálas és kábeltechnológiai fejlesztéseinek.  A szélessávú szolgáltatások alacsony elterjedtsége miatt azonban ezek az országok még nem tudtak betörni a szélessávú szolgáltatások terén vezető pozíciót betöltő országok elitjébe.
  • A BQS mutatószám 39 országban haladja meg azt a küszöbértéket, ami a mai legismertebb webes alkalmazások jó minőségű használatához szükséges (például közösségi oldalak, alacsony felbontású videóletöltések, webes kommunikáció, kisebb fájlok (pl. fotók és zene) megosztása).
  • Kilenc országról – Dél-Koreáról, Japánról, Svédországról, Litvániáról, Bulgáriáról, Lettországról, Hollandiáról, Dániáról és Romániáról – állapították meg, hogy biztosítani tudják azt a minőséget a szélessávú szolgáltatások esetében, amely a jövőbeni, a következő 3-5 év során elterjedő webes alkalmazásokhoz, például a nagy felbontású internetes televíziózáshoz és a magas minőségű videokommunikációkhoz (pl. az otthoni telepresence) szükséges. 2008-ban egyedül Japán lépte túl ezt a küszöbértéket.
  • A kutatás külön fejezetben foglalkozik az országok gazdasági fejlettségük szerinti csoportosításával:[1]
  • o A fejlett, innováció által dinamizált gazdaságok közül az elmúlt évben Dél-Korea érte el a legnagyobb fejlődést a szélessávú szolgáltatások minősége terén. Svédország, az Egyesült Államok és a Cseh Köztársaság szintén jelentős, átlag feletti fejlődést produkált.
  • o A hatékonyság motiválta gazdaságok közül Bulgária vezeti a legnagyobb minőségi ugrást felmutató országok listáját. Litvánia, Románia és Lettország szintén átlag feletti fejlődést mutatott.
  • o A feltörekvő országok között Kenya lényegében megháromszorozta BQS mutatószámát, ám eredménye még jóval a mai alkalmazásokhoz szükséges küszöbérték alatt marad. A gazdasági fejlődésnek ebben a szakaszában lévő országok közül Vietnam és Katar követte Kenyát a szélessávú szolgáltatások minőségében elért fejlődés mértékét tekintve.
  • A legmagasabb BQS értékkel rendelkező városok a tanulmány szerint a következők:

Az első tíz város

BQS

A második tíz város

BQS

Jokohama, Japán

85

Rotterdam, Hollandia

55

Nagoja, Japán

82

Riga, Lettország

54

Kaunas, Litvánia

79

Koppenhága, Dánia

53

Szapporó, Japán

72

Bukarest, Románia

52

Szöul, Dél-Korea

68

Stockholm, Svédország

51

Malmö, Svédország

67

Vilnius, Litvánia

50

Oszaka, Japán

65

Zürich, Svájc

49

Vuhan, Kína

60

Tokió, Japán

49

Uppsala, Svédország

57

Göteborg, Svédország

49

Szófia, Bulgária

56

Kassa, Szlovákia

48

  • A szélessávú szolgáltatások minősége a nagyobb városokon kívüli területeken Japánban a legjobb, ezt követi Korea és Svédország.
  • A tanulmány első ízben tartalmazott adatokat a mobil szélessávú kapcsolatokról. A Wi-Fi szolgáltatásokhoz kapcsolódó mobilkészülékek átlagban megfelelnek annak a minőségi küszöbértékének, amely a ma elérhető mobil internetes alkalmazásokhoz szükséges. A 3G és 3G+ technológiák átlagos BQS-e az alacsony feltöltési teljesítmény miatt jelenleg nem éri el a küszöbértéket.

                                                     

A tanulmány Magyarországra vonatkozó főbb adatai:

  • A szélessávú szolgáltatások minősége terén a kutatásban vizsgált 66 országból Magyarország jelenleg a 19. helyen áll (BQS mutatószám: 36), ezzel egy helyet lépett előre a tavalyi évhez képest. (2008-ban 30-as BQS értékkel a 20. helyen állt)
  • A szélessávú szolgáltatások minőségét és a szélessávú internet elterjedtségét együttesen mérő (Broadband Leadership, vezető szerep a szélessávú szolgáltatásokban) mutatószám alapján hazánk a 40. a rangsorban.
  • A nagyvárosok ranglistáján Budapest a 38. helyet szerezte meg.
  • A nagyvárosokon kívüli minőséget összesítő mutatóban Magyarország a 21. helyen áll.


[1] A gazdasági fejlettség szintjei a World Economic Forum (WEF) globális versenyképességi jelentésének meghatározása alapján.

http://www.weforum.org/pdf/GCR09/GCR20092010fullreport.pdf

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.