Révay András: A természet nem törekszik egyformaságra
A budapesti Terézvárosi Búcsú az én gyerekkoromban a belváros egyik fontos eseménye volt. Igaz, emlékeim szerint, akkor nyáron tartották. Az, amit most októberben rendeztek, könnyen felejthető volt, de ha valaki figyelmesen járta végig a két rövid pavilonsort, mégis gyöngyszemre bukkanhatott!
A budapesti Terézvárosi Búcsú az én gyerekkoromban a belváros egyik fontos eseménye volt. Igaz, emlékeim szerint, akkor nyáron tartották. Az, amit most októberben rendeztek, könnyen felejthető volt, de ha valaki figyelmesen járta végig a két rövid pavilonsort, mégis gyöngyszemre bukkanhatott!
Egy szinte alig ismert, családi pincészet választotta ezt az alkalmat borai bemutatására és aki érzett magában elég bátorságot a kóstolásra, komolyan meglepődött. Igen csak jó borokat kapott. A vállalkozás, melyben mindössze hárman – Brunyai Árpád, a felesége, Dóra és a fia Dávid – dolgoznak, Siklóson működik. A borászkodás még a nagyszülőkkel kezdődött. Boraikat zömében saját termelésű szőlőből készítik, részben hűtve, irányított erjesztéssel, részben viszont, ahogy a természet adja. Munkájukban azt az ősi megfigyelést alkalmazzák, hogy a természet nem törekszik egyformaságra. Állandóságra igen, de egyformaságra nem. Ennélfogva a borkészítés során igyekeznek minél kevésbé beavatkozni a természet munkájába.
A Kékfrankos és Merlot összeállítású, Rosé Cuvée 2008 például telt ízű, a pirosbogyós gyümölcsök illatát idézi, nagyon kellemes, könnyen fogyasztható. A 2007-es Tramini szépen mutatja a fajtára jellemző illatot és, mivel félédes, kifejezetten hölgyeknek való. A pincészet termékei közül ez a kettő még nem, az összes további, bemutatott bor viszont már eredetvédett. Ez pedig bizony, minőséget jelez!
A tájat, ahol élnek, vörösbor-termő vidékként ismeri az ország, ám készítenek itt Olaszrizlinget és Hárslevelűt is. A Siklósi Olaszrizling valamikor híres is volt, mára már teljesen eltűnt az élvonalból. No, de térjünk vissza vörösborokhoz! Annál is inkább, mert ezek valóban kitűnőek. Általában elmondható róluk: fogyasztás előtt már egy órával érdemes felbontani a palackot, hogy a bor levegőzzön, kinyíljon. Így teljesebb élvezetet nyújt.
A Portugieser 2007 – vagy ahogyan korábban ismertük: Kékoportó – nem azonos a Villányban megszokott Oportó stílusával. Ez kissé tanninosabb, ugyanakkor mégis könnyed. Vörös húsok, sajtok mellé ajánlják. A Cabernet Sauvignon 2007 esetében a terméskorlátozást a természet végezte el, a virágzáskor beköszöntött hűvös idő fogta vissza a termést. Ez persze csak javára vált az ebből készült, nagyon hosszú életűnek ígérkező, enyhén barrikolt bornak! Az ugyancsak 2007-es Pinot Noir barrique – ha lehet ilyet mondani – még jobban sikerült. A 2009-es országos borversenyen aranyérmes lett. Itt a fahordó inkább hozzáadott egy keveset a borhoz. Előbb a fajtára jellemző ízek jönnek elő és a legvégén, a lenyeléskor érezhető a finom, enyhe barrique-íz. Csak kiegészít, nem fed el.
Van a pincészetnek két különlegessége is. Az ötletes nevű Nettek Cuvée 2007 két Cabernet (innen a név), a Franc és a Sauvignon házasításából keletkezett. Bár száraz, nehéz vörösbor, gyümölcsösségét mégis megtartotta. Annyira kiegyenlített, hogy a viszonylag magas, 14,8-as szeszfoka egyáltalán nem érezhető. A másik – amire szintén érdemes odafigyelni – az Amice Cuvée 2007. Eredetileg esküvői nászajándéknak készült. Annyira bevált, hogy ezentúl minden évben a legjobban sikerült cuvée kapja majd ezt a nevet. Összetétele izgalmas: Kékfrankos, Merlot, Cabernet Franc és Sauvignon, Pinot Noir is van benne. Illatában a Merlot érvényesül. A borok egyenként, külön voltak, nem első töltésű barrique hordóban egy évig, utána házasították.
Aki úgy dönt, hogy szeretné ezeket a ritkaságokat megkóstolni, azt szívesen látják a pincészetnél egy jó kóstolóra, akár borvacsorára is. Előzetes megbeszélés után a vendégek szállítását és a szállást is meg tudják oldani.