2024.július.20. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Könyvvizsgáló piac: a 2. vonal előre tör

4 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/38041"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/konyvel.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="53" /></a></span>Bár a válság a pénzügyi tanácsadói szektorra is hatott, az RSM International hálózata egyike annak a két nemzetközi tanácsadói hálózatnak a legnagyobb tíz közül, mely képes volt a 2009-ben a gazdasági krízis ellenére is növekedni. </p><p> 

konyvel.thumbnailBár a válság a pénzügyi tanácsadói szektorra is hatott, az RSM International hálózata egyike annak a két nemzetközi tanácsadói hálózatnak a legnagyobb tíz közül, mely képes volt a 2009-ben a gazdasági krízis ellenére is növekedni.

 

konyvel.thumbnailBár a válság a pénzügyi tanácsadói szektorra is hatott, az RSM International hálózata egyike annak a két nemzetközi tanácsadói hálózatnak a legnagyobb tíz közül, mely képes volt a 2009-ben a gazdasági krízis ellenére is növekedni.

 

Ezzel az RSM hálózat a bevételi rangsorban is előre lépett egyet, a hatodik helyet foglalja el a globális listán. Az RSM International csaknem 8 százalékkal növelte díjbevételét, a hazai partner vállalat, az RSM DTM Hungary pedig még ezt is meghaladó mértékben, mintegy 10 százalékkal tudta növelni árbevételét 2009 során, és elindította könyvvizsgálat üzletágát.

Bár a válság a pénzügyi tanácsadói szektorra is hatott, az RSM International hálózata egyike annak a két nemzetközi tanácsadói hálózatnak a legnagyobb tíz közül, mely képes volt a 2009-ben a gazdasági krízis ellenére is növekedni. Ezzel az RSM hálózat a bevételi rangsorban is előre lépett egyet, s a hatodik helyet foglalja el a globális listán. (Forrás: International Accounting Bulletin) Az RSM International csaknem 8 százalékkal növelte díjbevételét, a hazai partner vállalat, az RSM DTM Hungary pedig még ezt is meghaladó mértékben, mintegy 10 százalékkal tudta növelni árbevételét 2009 során, és elindította könyvvizsgálat üzletágát. A nemzetközi hálózat árbevétele meghaladta a 3,8 milliárd dollárt, az RSM DTM árbevétele pedig az 1 milliárd forintot.

A globális válság körülményei között elért növekedés fontos visszajelzés, hiszen a nemzetközi és a hazai piacon is érezhető hogy a vállalatok átértékelik tanácsadói kapcsolataikat. „A legrégibb hálózatok méretével még ugyan nem, de a szolgáltatási spektrumával és a tanácsadók minőségével már most felvesszük a versenyt, és ezt a piac is elismeri. – hangsúlyozta Kalocsai Zsolt, az RSM DTM vezérigazgatója. Hozzátette: „Erősödik a kisebb nemzetközi hálózatok szerepe, ami a piaci részesedések átrendeződésében is megmutatkozik.  Míg 10 éve a globális adatok szerint a piacot egyértelműen dominálták a legnagyobb hálózatok – a bevételek 50-60 százalék közötti részét mondhatták magukénak -, jelenleg a díjbevételek alapján 45 százalékra csökkent arányuk a piacon.„

Elmozdulás várható 2010-ben a  könyvvizsgálói piacon, a díjakra nehezedő piaci nyomás miatt az évek óta bebetonozott ügyfél kapcsolatok átrendeződésére lehet számítani.  A magyar piacon 30-40 könyvvizsgáló társaság díjbevétele haladja meg a 100 millió forintot, ebből kevesebb, mint 10 cég esetében származik az árbevétel ténylegesen a könyvvizsgálatból. A polarizáltságot jól jellemzi, hogy a tucatnál kevesebb koncentrált tudásbázis mellett nagyon magas az egyszemélyes cégek száma. Az idősebb tanácsadók várható visszavonulása, a vizsgálati küszöbérték esetleges emelése, a közbeszerzésekhez kapcsolódó elvárások, és a BIG 4 utáni második vonalban elhelyezkedő, feltörekvő cégek felvásárlásai, a koncentráció felé mozdítják el a piacot.

„A könyvvizsgáló piacon is látjuk jelét az átrendeződésnek, a nagyvállalati ügyfelek közül egyre többen érzik úgy, hogy nem csak a legnagyobb szereplők pecsétje jelent garanciát arra, hogy mérlegük tükrözi valós gazdasági helyzetüket. Tapasztalataink szerint a hasonló minőség mellett a személyesebb kiszolgálást és a versenyképes árazást keresik a nemzetközi hátterű mezőnyben." – tette hozzá Kalocsai Zsolt.

„A könyvvizsgálati kötelezettséget előíró szabályozás küszöbértékének megemelése indokolt lenne: míg jelenleg a 100 millió forintos árbevételi küszöböt (2 év átlagában) elérő társaságok esetében kötelező a könyvvizsgálat, a gazdasági folyamatokat, valamint az európai uniós ezirányú fejlődési irányt szem előtt tartva várható a könyvvizsgálati küszöbérték jelentősebb megemelése" – vélekedett Kalocsai Zsolt.  Ezzel azonban az auditor felkészültségével szemben támasztott elvárások is megemelkednek, ami a nagyobb tudásbázissal hatékonyan működő, a minőségbiztosításra is ügyelő cégeket fogja kedvezőbb piaci pozícióba hozni, hiszen a pénzügyi dokumentációk elektronikus platformra helyezése hozzájárul a hibafelderítés hatékonyságának javulásához, ugyanakkor az ehhez kapcsolódó fejlesztés finanszírozási igénye is jelentős.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.