2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Civilek a lakhatási jogért, az otthonteremtésért, a megélhetésért

6 perc olvasás
  <p>  <span class="inline inline-left"><a href="/node/38841"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/lakas_1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>   A Magyar Szociális Fórum (MSZF), a Keresztényszociális Műhely (KSZM), a Magyar Hitelszövetség és az Igazságos Jogállamért Szövetség (IJÁSZ) 2010. április 13-án elhatározta, hogy stratégiai együttműködésre lép a lakhatási jog magyarországi törvénybe iktatásáért, és a lakhatási jogot megalapozó otthonteremtési program megvalósításáért. Civil szervezeteink arra szólítják föl a többi társadalmi szervezetet, hogy társuljanak velünk ezért a közös célért, és együtt vívjuk ki, hogy Magyarországon mindenkinek joga lehessen a lakhatáshoz, s e jogának érvényt is szerezhessen. Ahhoz, hogy ez bekövetkezzék, munkára, tisztességes rendszeres jövedelemre és lakásra van szükség.</p><p>     

 

  lakas 1.thumbnail   A Magyar Szociális Fórum (MSZF), a Keresztényszociális Műhely (KSZM), a Magyar Hitelszövetség és az Igazságos Jogállamért Szövetség (IJÁSZ) 2010. április 13-án elhatározta, hogy stratégiai együttműködésre lép a lakhatási jog magyarországi törvénybe iktatásáért, és a lakhatási jogot megalapozó otthonteremtési program megvalósításáért. Civil szervezeteink arra szólítják föl a többi társadalmi szervezetet, hogy társuljanak velünk ezért a közös célért, és együtt vívjuk ki, hogy Magyarországon mindenkinek joga lehessen a lakhatáshoz, s e jogának érvényt is szerezhessen. Ahhoz, hogy ez bekövetkezzék, munkára, tisztességes rendszeres jövedelemre és lakásra van szükség.

     

 

  lakas 1.thumbnail   A Magyar Szociális Fórum (MSZF), a Keresztényszociális Műhely (KSZM), a Magyar Hitelszövetség és az Igazságos Jogállamért Szövetség (IJÁSZ) 2010. április 13-án elhatározta, hogy stratégiai együttműködésre lép a lakhatási jog magyarországi törvénybe iktatásáért, és a lakhatási jogot megalapozó otthonteremtési program megvalósításáért. Civil szervezeteink arra szólítják föl a többi társadalmi szervezetet, hogy társuljanak velünk ezért a közös célért, és együtt vívjuk ki, hogy Magyarországon mindenkinek joga lehessen a lakhatáshoz, s e jogának érvényt is szerezhessen. Ahhoz, hogy ez bekövetkezzék, munkára, tisztességes rendszeres jövedelemre és lakásra van szükség.

     

      Lakhatási jogon azt értjük, hogy minden magyar állampolgár és hazánkban törvényesen letelepedett külföldi alanyi jogon fedélhez juthasson bérlemény vagy tulajdon formájában. Ennek érdekében tovább kell fejleszteni a jelenlegi rendeleteket és törvényeket. Senkit se lehessen kilakoltatni jogszerűen birtokolt egyetlen otthonából, ha a törvényben körülírt önhibáján kívül (pl. munkahelyének elvesztése miatt) fizetésképtelenné vált. Bérlőként otthonában maradhasson, illetve mindenképpen lakáshoz juthasson az is, akit bírói ítélettel – tartozásai miatt – megfosztanak saját lakásának tulajdonjogától. Az otthonvesztés folyamatának feltartóztatása érdekében azonnal törvényt kell alkotni a kilakoltatások tilalmáról, és a magáncsőd-családi csőd intézményesítéséről. Senkit se lehessen az utcára tenni, és hajléktalanságra kényszeríteni, hanem lehetővé kell tenni, hogy munkához juthasson, munkájából képes legyen fenntartani magát, és szociális bérlakáshoz juthasson, jutányos lakbér fejében, ha a törvényben előírt együttműködésre hajlandó. Ennek érdekében szociális bérlakás-hálózatot kell kiépíteni. Az államnak olyan társadalom- és gazdaságpolitikát kell folytatnia, amely a munkából szerzett jövedelemből elérhetővé teszi az emberhez méltó, a XXI. század követelményeinek megfelelő lakáskörülményeket.

     Otthonteremtési programon olyan hosszú távú állami lakásépítési, lakás felújítási, lakássá átalakítási és energiatakarékossági programot értünk, amely kiszámítható és fenntartható lakhatást biztosít az embereknek. Haladéktalanul hozzá kell fogni annak a szociális bérlakás-építési programnak a megvalósításához, amelynek alapelemeit a Társaság a Lakásépítésért Egyesület (TLE) kidolgozta az építőipari kis- és közép vállalkozói szervezetekkel karöltve.  A program valóra váltása érdekében felajánljuk segítségünket a kormánynak, a parlamentnek és a szakmai szervezeteknek. Rendezett lakáskörülményeket akarunk Magyarországon.

     A munkahelyteremtésről: Az otthonteremtés az építőipar dinamizálása révén munkahelyet teremt önmagában is. De ahhoz, hogy mindenki munkához juthasson, és ezzel érvényt is szerezhessen lakhatási jogának, átfogó munkahelyteremtésre van szükség, teljes foglalkoztatásra kell törekedni. Társadalmi szervezeteink helyesnek tartják, és üdvözlik azt a tervet, amely arra irányul, hogy Magyarországon egy millió munkahely létesüljön. Szeretnénk, ha erre nem kellene tíz évig várni, hanem rövidebb idő alatt megvalósulna! Kezdeményezzük tehát, hogy a terv megvalósítására kitűzött tíz évet rövidítsék le! Tisztában vagyunk azzal, hogy ehhez szükség van átképzésre, a KKV szektor támogatására, modernizálásra, non profit kiegészítő szociális gazdaságra, de a cél elérhető a társadalommal és a társadalmi szervezetekkel karöltve. Állami segítséggel megrendelésekkel azonnal hozzá kell fogni új munkahelyek létrehozásához a mezőgazdaságban, a vízgazdálkodásban, a feldolgozó iparban, az építőiparban. Segélyszemlélet helyett munkát és tisztességes bért akarunk!

    Az elosztási viszonyokról: Ahhoz, hogy mindenki lakáshoz juthasson, és a lakhatási jog érvényesülhessen, módosítani kell a megtermelt javak újraelosztását szolgáló adórendszeren a bérből és fizetésből élők, valamint a gazdasági fellendülést elősegítő vállalkozók, értéket teremtők javára. Társadalmilag tarthatatlannak ítéljük a fennálló elosztási rendszert, mert a tőkéből származó jövedelmeknek biztosít elsőbbséget a társadalmi szükségletek kielégítésével szemben. Az elosztási viszonyokon úgy kell változtatni, hogy

  1. Véget vetnek az elhatalmasodott korrupciónak és az így felszabaduló összegeket a társadalom javára fordítják. (Jelenleg a költségvetés legkevesebb 10 százaléka szőrén-szálán eltűnik.);
  2. A transznacionális korporációkkal kötött szerződéseket újra kell tárgyalni a profit kiszivattyúzás korlátozása érdekében, hogy az idehaza megtermelt érték minél nagyobb része itthon maradjon és – más országokhoz hasonlóan – nálunk kerüljön befektetésre, a nemzetgazdaság fejlesztésére fordítsák;
  3. A nemzeti fejlődés követelményéből kiindulva Magyarország
    kezdeményezze adósságterheinek könnyítését;
  4. A munkából és bérből élők, valamint a foglalkoztatás számára előnyös adóreformot kell végrehajtani;
  5. Az új munkahelyekből származó költségvetési bevételeket újabb társadalmi rendeltetésű beruházásokra illetve fejlesztésekre kell fordítani.
  6. A fentiek megvalósítása érdekében a gazdasági életben is alkalmazni kell a szubszidiaritás elvét, nevezetesen azt, hogy a beruházások, a fejlesztés és a foglalkoztatás terén a helyi és a nemzeti vállalkozások élvezzenek elsőbbséget.

     A Magyar Szociális Fórum – Szociális Kerekasztal, a Keresztényszociális Műhely, a Magyar Hitelszövetség és az Igazságos Jogállamért Szövetség a cél eléréséhez vezető úton a negatív tendenciák feltartóztatását és a kármentést tartja a legelső állami teendőnek: azonnal véget kell vetni a kilakoltatásoknak és az otthonvesztésnek! Ha a még hivatalban lévő kormány nem intézkedik a további otthonvesztés megakadályozása érdekében, akkor az új kormányra és országgyűlésre hárul annak feladata, hogy első intézkedései között ezt megtegye.

     A lakhatási jog törvénybe iktatásáért szervezeteink országos tanácskozást kívánnak tartani, melyre meghívnak minden olyan társadalmi szervezetet és képviseletet, amely nem csak közösnek vallja a célt, hanem kész tenni is a cél valóra váltásáért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.