2024.augusztus.07. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

A Fujitsu bemutatta csoportszintű környezetvédelmi programjának hatodik ütemét

8 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/39089"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Earthday22.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span> <p>A Fujitsu csoportszintű környezetvédelmi programjának most bemutatott hatodik üteme a 2010-es pénzügyi évtől a 2012-es pénzügyi évig terjedő (azaz a 2010. április 1. és 2013. március 31. közötti) időszakra határoz meg új célokat. </p><p>

  earthday22.thumbnail

A Fujitsu csoportszintű környezetvédelmi programjának most bemutatott hatodik üteme a 2010-es pénzügyi évtől a 2012-es pénzügyi évig terjedő (azaz a 2010. április 1. és 2013. március 31. közötti) időszakra határoz meg új célokat.

  earthday22.thumbnail

A Fujitsu csoportszintű környezetvédelmi programjának most bemutatott hatodik üteme a 2010-es pénzügyi évtől a 2012-es pénzügyi évig terjedő (azaz a 2010. április 1. és 2013. március 31. közötti) időszakra határoz meg új célokat.

A Csoport középtávú környezetvédelmi jövőképe, a Green Policy 2020 (*1) megvalósításában fontos mérföldkőnek számító, új program 18 területen határoz meg konkrét célokat az ügyfelek és a társadalom javára, a belső reformok előmozdítására és a biodiverzitás megőrzésére.

A célok között szerepel az ICT termékek hatékonyságát javító kutatás-fejlesztési tevékenység ösztönzése, a széndioxid-kibocsátás ICT-szolgáltatások és -megoldások segítségével történő visszaszorítása, a gyártáshoz kötődő globális üvegházgáz-kibocsátás 6 százalékos mérséklése a 2012-es pénzügyi év végére a 1990-es pénzügyi évhez képest, valamint mérőszámok kidolgozása az üzleti működés biodiverzitásra gyakorolt hatásának illetve kapcsolódó hozzájárulásának számszerűsítésére.

Az elmúlt években jelenősen megváltoztak a vállalatok előtt álló környezetvédelmi kihívások a klímaváltozás elleni harc vagy éppen a biodiverzitás megőrzése terén. Javaslat született az üvegházgázok mennyiségének 50 százalékos csökkentésére és különböző nemzetközi biodiverzitási célok elérésére a 2050-ig terjedő időszakban. E törekvéseket figyelembe véve a vállalatok számára is egyre fontosabb a környezetvédelmi kezdeményezések hosszú távú megtervezése. Hogy segíteni tudjon a társadalomnak és a cégeknek globális környezetvédelmi céljaik megvalósításában, a Fujitsu Csoport is kiemelt figyelmet fordít a fejlett és innovatív ICT-megoldások fejlesztésére, valamint a Csoport üzleti tevékenységével járó környezetterhelés csökkentésére.

Mindezeket figyelembe véve, a Fujitsu csoport a középtávú környezetvédelmi jövőkép, a Green Policy 2020 célkitűzéseiből levezetve tervezte meg Környezetvédelmi Programja hatodik ütemét. A vállalat 18 konkrét célt fogalmazott meg és ezeket hat kategóriába rendezte. A hatodik ütem két új kategóriája a fejlett zöld ICT-technológiával kapcsolatos kutatás-fejlesztés megerősítését, valamint a biodiverzitás megőrzését célozza. A két új kategória jól kiegészíti a korábbiakat, amelyek célja a termékek és szolgáltatások környezeti értékének növelése és a zöld ICT-termékek fejlesztése és szállítása, a Fujitsu Csoport környezeti „lábnyomának" csökkentése, a környezetirányítási szemlélet erősítése valamint a társadalom javát szolgáló környezetvédelmi hozzájárulás növelése.

Az új célok birtokában a Fujitsu Csoport még határozottabban, globális szinten dolgozik környezetvédelmi kezdeményezései megvalósításán.

A Csoportszintű Környezetvédelmi Program hatodik ütemének főbb jellemzői

1. A fejlett zöld ICT-technológiával kapcsolatos kutatás-fejlesztés megerősítése

A Csoport még erőteljesebben törekszik a kis széndioxid-kibocsátású gazdaság megteremtését elősegítő, innovatív zöld technológiák fejlesztésére. Olyan technológiákon dolgozik, amelyek több mint duplájára növelik a következő generációs adatközpontokban, hálózatokban és más területeken használt ICT-termékek általános hatékonyságát. Az így kidolgozott új technológiák több mint 35 százaléka a környezetterhelés csökkentését szolgálja. A számszerű K+F célok meghatározásával a Csoport gyorsítja a „zöld" fejlesztés folyamatát és a fejlett technológia tényleges termékekben és megoldásokban történő alkalmazását.

2. A termékek és szolgáltatások környezeti értékének növelése; zöld ICT megoldások fejlesztése és szállítása

A Fujitsu Green Policy Innovation projektjének (*2) célja, hogy a zöld ICT segítségével lehetővé tegye az ügyfelek és a társadalom környezetterhelésének csökkentését és több mint 15 millió tonnával csökkentse a vállalat széndioxid-kibocsátását a 2009-es és 2012-es pénzügyi év közötti időszakban (azaz 2009. április 1. és 2013. március 31. között).

E cél megvalósítása érdekében a Fujitsu több mint 30 százalékra növeli új fejlesztései között a szigorúbb környezetvédelmi normákat kielégítő termékek arányát. A vállalat szintén kibővíti az energia- és erőforrás-felhasználás szempontjából kimagasló környezeti teljesítményt nyújtó termékek választékát. Emellett minden területen törekszik a környezetkímélő megoldások kialakítására – a gyártóipart, a szállítmányozást, az üzleti szektort, a háztartásokat és az energiatermelést is beleértve. Ezeket a megoldásokat az eddiginél szélesebb körben forgalmazza főbb üzleti régióiban, azaz Japán, Európa, az amerikai kontinens, valamint Ázsia és a csendes-óceáni térség területén, hogy segítsen ügyfeleinek és világ társadalmainak környezetterhelésük csökkentésében.

3. A Fujitsu Csoport környezeti „lábnyomának" csökkentése

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányzati Testületétől és más forrásokból származó tudományos ismereteket kamatoztatva a Fujitsu Csoport folyamatosan csökkenti üvegházgáz-kibocsátását. A cél a Csoport gyártással kapcsolatos globális emissziójának 6 százalékos csökkentése a 2012-es pénzügyi év végére az 1990-es pénzügyi év szintjéhez képest. E terv részeként a Csoport új célokat fogalmaz meg az újrahasznosítható energiaforrások felhasználására és alkalmazásuk bővítésére nézve. A Csoport előnyben részesíti beszállítói körében az olyan üzleti partnereket, akik maguk is törekszenek saját üvegházgáz-kibocsátásuk visszaszorítására. Emellett egyéb szempontokat (pl. a dolgozók ingázása és utazásai nyomán fellépő emissziót) is figyelembe vesz az üvegházgáz-kibocsátás számításakor, és üzleti tevékenysége minden pontján, az ellátási lánc egészében törekszik az emisszió mérséklésére.

4. A környezetirányítási szemlélet erősítése

A Fujitsu Csoport globálisan integrált környezetirányítási rendszerrel javítja környezeti teljesítményét, és minden belső szervezetét és dolgozóját ösztönzi arra, hogy a környezetvédelmi szempontokra ügyelve végezze munkáját. A Csoport új ICT-rendszerek bevezetésével fejleszti környezetirányítási tevékenységét és intelligens környezetirányítási rendszereket épít. A környezetvédelmi szempontból érintett más felekkel (stakeholderekkel) folytatott aktív kommunikáció és az ennek során kapott visszajelzések segítségével erősíti környezetirányítási rendszerét.

5. A társadalom javát szolgáló környezetvédelmi hozzájárulás növelése

A Fujitsu Csoport a 2010-es pénzügyi év végéig (azaz 2011. március 31-ig) elindítja a helyi cselekvést ösztönző „Act Local" rendszert, amelynek keretében megosztja a csoporton belül a világ különböző pontjain zajló társadalmi törekvések eredményeit. A rendszerben a Fujitsu irodái közkinccsé tehetik a tevékenységükkel kapcsolatos információkat, ösztönözve ezzel a projektek horizontális kiterjesztését, és gyorsítva a helyi közösségek szükségleteire reagáló intézkedések elindítását. Ennek során a Fujitsu Csoport együttműködik a helyi nonprofit, civil és egyéb szervezetekkel.

6. A biodiverzitás megőrzése

Működése biodiverzitásra gyakorolt negatív hatásának visszafogása és az ICT biodiverizást megőrző hatásának erősítése érdekében a Fujitsu Csoport mérőszámokat dolgoz ki a biodiverzitást befolyásoló komplex tényezők számszerűsítésére. Ezeknek a mutatóknak a felhasználásával a vállalat rendszereket épít ki működése biodiverzitást gyengítő hatásának csökkentésére és az ICT biodiverzitást segítő hatásának jobb kiaknázására. A Fujitsu Csoport előnyben részesíti a beszerzés során a biodiverzitást megőrző tevékenységet folytató üzleti partnereket. Ezenkívül a csoport esettanulmányokat készít azokról a főbb irodákról, amelyek sikeresen alkalmazzák az ICT-t a biodiverzitás megőrzésére és ezzel hozzájárulnak a biodiverzitást támogató társadalom megteremtéséhez.

A Fujitsu Csoport egésze – minden szervezeti egységet és egyént beleértve – törekszik a csoportszintű környezetvédelmi program hatodik ütemében megfogalmazott célok megvalósítására. A Fujitsu aktívan fel fogja használni a program keretében születő innovatív zöld ICT-technológiákat, termékeket és szolgáltatásokat, hozzásegítve ezzel ügyfeleit az egyre magasabb környezetirányítási normák követéséhez.

Bővebben a Fujitsu Csoport környezetvédelmi programjának hatodik ütemében meghatározott 18 konkrét célról:

http://www.fujitsu.com/global/about/environment/management/program/stage6/

(*1) Green Policy 2020

A Fujitsu Csoport középtávú jövőképe, ami a vállalat globális környezetvédelmi problémák kezelésében vállalt szerepét és kapcsolódó filozófiáját ismerteti, és meghatározza a 2020-ig érvényes célokat. A 2007 júliusában kiadott dokumentum három területen – az ügyfelek és a társadalom érdekeinek védelme, a belső reformok ösztönzése és a biodiverzitás megőrzése – terén fogalmaz meg célokat.

(*2) Green Policy Innovation

A Fujitsu Csoport zöld ICT-projektjének célja az ügyfelek és a társadalom környezetterhelésének mérséklése. A projekt a Csoport környezetvédelmi technológiáját és szakértelmét bevetve támogatja az olyan zöld ICT-megoldások használatát, amelyek összesen több mint 15 millió tonnával segítenek mérsékelni a szervezet széndioxid-kibocsátását a 2009-es és a 2012-es pénzügyi év közötti négy éves időszakban.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.