2024.július.18. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kötcse, VII. polgári találkozó

6 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/40269"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/orbanv.thumbnail.jpg" border="0" alt="fotó: Pelsőczy Csaba" title="fotó: Pelsőczy Csaba" width="100" height="45" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><em><font size="1">fotó: Pelsőczy Csaba</font></em></span></span> <p>Hetedik alkalommal tanácskoznak vasárnap a Somogy megyei Kötcsén a fideszes politikusok és a párthoz közel álló értelmiségiek. A rendezvény az Új kezdet címet viseli, a résztvevőket Sunyovszky Sylvia és Balog Zoltán köszöntötte. A rendezvény bejáratánál a boldvai árvízkárosultak megsegítésére gyűjtöttek. 1 millió 750 ezer forint gyűlt össze. A bevezetőt követően az elmúlt 20 éves átmeneti időszakról szóló előadások következtek.</p><p>

 fotó: pelsőczy csabafotó: Pelsőczy Csaba

Hetedik alkalommal tanácskoznak vasárnap a Somogy megyei Kötcsén a fideszes politikusok és a párthoz közel álló értelmiségiek. A rendezvény az Új kezdet címet viseli, a résztvevőket Sunyovszky Sylvia és Balog Zoltán köszöntötte. A rendezvény bejáratánál a boldvai árvízkárosultak megsegítésére gyűjtöttek. 1 millió 750 ezer forint gyűlt össze. A bevezetőt követően az elmúlt 20 éves átmeneti időszakról szóló előadások következtek.

 fotó: pelsőczy csabafotó: Pelsőczy Csaba

Hetedik alkalommal tanácskoznak vasárnap a Somogy megyei Kötcsén a fideszes politikusok és a párthoz közel álló értelmiségiek. A rendezvény az Új kezdet címet viseli, a résztvevőket Sunyovszky Sylvia és Balog Zoltán köszöntötte. A rendezvény bejáratánál a boldvai árvízkárosultak megsegítésére gyűjtöttek. 1 millió 750 ezer forint gyűlt össze. A bevezetőt követően az elmúlt 20 éves átmeneti időszakról szóló előadások következtek.

Tellér Gyula előadásában kifejtette: az 1990-es első szabad választásokon a kormányzati, és vele az intézményalakítási hatalom a rendszerváltó polgári kormány kezébe került, viszont minden más hatalom a régi rend uralkodó osztályának a kezében maradt: a sajtó, a közvélemény befolyásolásának hatalma, az "eszmék termelésének" intézményei, maguk, a termelő eszközök, az igazgatás intézményei. A régi hatalmat segítette a négy évtized szocializmus által az emberek fejébe beplántált ítélkező, mozgósító képzet. Az elmúlt két évtizedben az igazi harc a szavazatokért folyt, az ígéretek az ellenfél túllicitálását szolgálták, kevésbé az igazságot és a teljesíthetőséget. A politikai erők "élet-halál harca", a szavazatszerző ígéretlicit, a külső források stabilizációs célú bevonása, az alacsony gazdasági teljesítmény, a mindezt átható mentális struktúrák egyetlen rendszerré álltak össze az elmúlt két évtizedben. Tellér Gyula szerint Orbán Viktor e rendszer szavazók általi leváltásáról beszélt. Egyénelvű rendszer helyett közösségelvű rendszer kell – szögezte le a szociológus.

Lánczi András a nép, a legitimáció, és a kormányzás összefüggéseiről beszélt. "A nép jóléte a legfőbb törvény" – idézte Cicero szavait. A filozófus emlékeztetett: mindig vitatott, hogy mi tekinthető közügynek. Lánczi András szerint az elmúlt 20 év egyik ellentmondása a hatékonyság és a legitimitás közti feszültség. Azért veszített a baloldal ilyen csúfosan, mert nagyon komolyan vette, hogy ők hatékonyak akarnak lenni, de közben elherdálták rendelkezésükre álló legitimitás maradékát is. A hatékonyság és legitimitás ollója oly mértékben szétnyílt, hogy végül erkölcsi kérdéssé egyszerűsödött le a mai politika.

Granasztói György előadásában hangsúlyozta: a mostani választáson nyilvánvaló győzelem született demokratikus keretek között, a 20 éves folyamat, a felemás rendszerváltozás befejeződött. A történész leszögezte: forradalmi esély nyílt a nemzeti egyetértés megteremtésére. Granasztói György reményét fejezte ki, hogy az elmúlt 20 évben zajló "szellemi polgárháború" befejeződött, – vagy nagyon csökkentett formában folytatódik -, és esély van arra, hogy egy példamutató építkezés kezdődjön, helyre álljon a "politikum". A kétharmad üzenete az, hogy az emberek egységet akarnak – szögezte le.

Új kezdet

Orbán Viktor beszédében jelezte, hogy a Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottság a jövő héten elkészíti a gazdaság valós állapotáról szóló első részjelentését, ami után, néhány napon belül, minden bizonnyal azonnali intézkedésekre lesz szükség, ami komoly munkát ró az Országgyűlésre és a kormányra egyaránt. Leszögezte: nem szabad késlekedni, mert előttünk van Görögország példája, amiből okulnunk kell. A kötcsei találkozó fontosságát azzal támasztotta alá, hogy most van még néhány nap arra, hogy a nagy összefüggéseket is rögzítsük, ezért lényegében egy munkamegbeszélésnek tekinthető a mai tanácskozás. A miniszterelnök hat fontos kérdésre hívta fel a résztvevők figyelmét: kimondható-e, hogy történelmi időket élünk, használhatjuk-e a forradalom szót, mit ért el a forradalom, mi a társadalmi szerződés fogalma, mi a modern jobboldal feladata, végül: milyen segítséget tudnak adni a kötcsei találkozó résztvevői?

Az első kérdés kapcsán Orbán Viktor párhuzamot vont az 50-es évek végi franciaországi és a mai magyar helyzet között. A francia pártok rendszere akkoriban nem volt képes megbirkózni a feladatokkal, a kormányzati válsággal, a politikai rendszer tehetetlennek bizonyult, megbénult a demokrácia. A mai magyar helyzet kapcsán hangsúlyozta: nem csak a nyolc éves kormányzással szemben léptek fel a választók tavasszal, hanem ez egy rendszerellenes akaratnyilvánítás is volt. Az ország működőképességét és a kormányzás hatékonyságát helyre kell állítani – szögezte le. Orbán Viktor szerint nem túlzás mindezt történelmi eseménynek nevezni.

Orbán Viktor a tavasszal történteket kétharmados forradalomnak nevezte, ami alkotmányos keretek között ment végbe. Különbséget tett a polgári illetve a bolsevik forradalmak között – ez utóbbik mindig véresek. A miniszterelnök történelmi tettnek nevezte, hogy a forradalmi hangulatot sikerült becsatornázni a demokráciába. Ezt az eredményt ellenfeleink nem tudják megkérdőjelezni – mondta.

Amit a forradalom elért, az az új társadalmi szerződés – folytatta beszédét a miniszterelnök. Szerinte az eddigi status quo alapja a társadalmi szerződés hiánya volt, ehelyett az elitpaktumok sorozata jellemzte a rendszerváltás óta eltelt időszakot. Az új társadalmi szerződést meg kell védeni, mi ezen az alapon állunk – szögezte le. Ezért került be a kormányprogramba a Fidesz választási programja, ezért szavazott róla az Országgyűlés.

A társadalmi szerződés alapján kialakuló új rendszer neve: a Nemzeti Együttműködés Rendszere – folytatta. Orbán Viktor közölte: az angolszász országok után a magyarok következnek individualizmus tekintetében, ezért nem a nemzeti egység, hanem a nemzeti együttműködés rendszeréről beszélünk, aminek erősítése egyénileg is mindenki érdeke.

A modern jobboldal számára szükséges, de már nem elegendő a régi, hagyományos magyar nemzeti keresztény kultúra, ami 1945 előttről származik, és túl nagy ívet fog át – fogalmazott a miniszterelnök. Itt már egy egyszerű restauráció nem segít, hiszen egész nemzedékek maradtak ki ebből a kultúrából. A régit megőrző, de új, modern jobboldali kultúrára van szükség – emelte ki.

Végezetül arról beszélt, hogy nem szabad azt hinni: végleg győztünk, nem szabad gőgösen bánni ellenfeleinkkel. Küzdelmek vannak előttünk – mondta – hiszen nem engedhetjük meg, hogy a kétharmados forradalom egy egyszerű választási győzelemmé silányuljon. A magyar jobboldali kultúrát frissíteni kell, művekkel, díjakkal, ünnepekkel, de ezt már önöknek kell megtenniük – mondta a kötcsei találkozó résztvevőinek Orbán Viktor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.